Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Μεγαλύτερο ή ίδιο ΕΝΦΙΑ για 2 στους 3 ιδιοκτήτες

Του Κωστή Πλάντζου
«Ταμείο» από τις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ κάνουν από χθες 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι 4.945.937 από τους συνολικά 7.424.656 ιδιοκτήτες ακινήτων (δηλαδή 2 στα 3 νοικοκυριά και επιχειρήσεις) θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον τα ίδια ή και περισσότερα σε σχέση με πέρυσι (ή και με το 2014) παρότι στην τελευταία διετία οι αντικειμενικές τιμές της εφορίας έπεσαν έως 19%, τα ακίνητά τους απαξιώθηκαν ακόμα περισσότερο και τα
διαθέσιμα εισοδήματά τους μειώθηκαν δραματικά.
Η στατιστική του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε για τα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν χθες, δείχνει ότι:
- Ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε αλλά μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι -επειδή μειώθηκαν οι αντικειμενικές τιμές της εφορίας- για 2.463.586 από τα 7.424.656 νοικοκυριά (33% του συνόλου ή 1 στα 3). Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοίνωσε πόση είναι η μείωση για αυτούς, πληροφορίες από λογιστικά γραφεία αναφέρουν ότι σπανίως ξεπερνούν τα 50 ή 100 ευρώ (δηλαδή έως 20 ευρώ μικρότερη δόση που θα πληρώσουν οι υπόχρεοι από Σεπτέμβριο έως Ιανουάριο).
- Ο ΕΝΦΙΑ παρέμεινε αμετάβλητος όπως και πέρυσι -παρότι μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους- περίπου 2,75 εκατομμύρια φορολογούμενους (ή 37% του συνόλου των υπόχρεων). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 1,67 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν τα ίδια και 1,08 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που, όπως και πέρυσι, απαλλάσσονταν επειδή προέκυψε φόρος κάτω από 1 ευρώ.
- Ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε για 2,31 εκατομμύρια φορολογούμενους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 2.274.284 φυσικά πρόσωπα (31% των νοικοκυριών) αλλά και 34.357 νομικά πρόσωπα (62% των χειμαζόμενων επιχειρήσεων), που θα πληρώσουν πολλά περισσότερα σε σχέση με το 2015 (αλλά και με το 2014) επειδή «πετσοκόφτηκαν» φέτος οι φοροαπαλλαγές που ίσχυαν για τις παραγωγικές επιχειρήσεις και για τα ημιτελή ή κενά (μη ηλεκτροδοτούμενα) ακίνητα.
Παρότι η συνολική αξία των ακινήτων (αντικειμενική και εμπορική) μειώθηκε δραματικά την τελευταία διετία, ο λογαριασμός από τα τελικά στοιχεία του ΕΝΦΙΑ ανήλθε τελικά φέτος στα 3,180 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν όσο και πέρυσι δηλαδή (3.246.041.473 ευρώ το 2015). Η μείωση αυτή δεν θα υπήρχε, αν τελευταία στιγμή δεν ακύρωνε η κυβέρνηση τις αυξήσεις φόρων που η ίδια επέβαλε σε αγροτεμάχια, βαριά ανάπηρους και άνεργους πολύτεκνους.
Οι απαλλαγές και εκπτώσεις που διασώθηκαν, για 1,080 εκατομμύρια νοικοκυριά, «κόστισαν» στο δημόσιο μόλις 88,5 εκατ. ευρώ.
Θύματα του νέου ΕΝΦΙΑ έπεσαν όσοι είχαν απαλλαγές ή εκπτώσεις που φέτος τις έχασαν. ιδίως οι παραγωγικές επιχειρήσεις (βιοτεχνίες, ξενοδοχεία κλπ) που δίνουν αγώνα επιβίωσης και αν κλείσουν, θα πλήξουν τα δημόσια έσοδα (από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές), τα εισοδήματα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την αγορά στο σύνολό της.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...