Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να δείξει ότι μπορεί να οδηγηθεί στην ευημερία και χωρίς την Βρετανία μετά από τη συνάντησή της με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας σε μία προσπάθεια να καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης, γράφει το Bloomberg.
«Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι 27 χώρες εργάζονται για μία ευημερούσα και ασφαλή Ευρώπη» είπε η Μέρκελ από το αεροπλανοφόρο Γκαριμπάλντι και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε λύσεις.

Οι ηγέτες των τριών ισχυρότερων οικονομικών της Ευρώπης συναντήθηκαν στην Ιταλία καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η μεταπολεμική δομή της Ευρώπης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Ακόμη και πριν από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ, η Ένωση αντιμετώπιζε μία σοβαρή οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση ενίσχυσε το κύμα λαϊκισμού και αντιμετωπίζει και τον τρομοκρατικό κίνδυνο.
Με τις σχέσεις της ΕΕ με την Βρετανία να βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο, η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να βρει το όραμά της για την μετά Brexit εποχή.
«Πολλοί θεωρούν ότι η Ευρώπη έχει τελειώσει μετά το Brexit, αλλά δεν είναι έτσι» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, «εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει τις λύσεις στα προβλήματα και οι λαϊκιστές θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι η αιτία των προβλημάτων» πρόσθεσε.
Διχασμένη Ευρώπη
Το Brexit έχει διχάσει την Ευρώπη με ένα μπλοκ χωρών να ζητάει η απάντηση να είναι η μεγαλύτερη ενσωμάτωση και αυτούς που θέλουν να μειωθεί η δύναμη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Αυτός ο διάλογος έχει ενισχύσει την επιρροή των κομμάτων όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας που ζητάει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και επίσης έχει ενισχύσει λαϊκίστικα κινήματα στη Γερμανία, την Ολλανδία και την ανατολική Ευρώπη.
Ακόμη μία βασική διαφωνία, η οποία εκφράστηκε και στη συνάντηση των τριών ηγετών είναι η διαμάχη ανάμεσα στην τήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων και την οικονομική πολιτική που μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη, όπως επιθυμεί η Ιταλία. Η Μέρκελ χαρακτήρισε γενναίες τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ιταλία και τόνισε ότι οι κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμοστούν. Γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι περιμένουν να βρεθεί μία φόρμουλα όπου θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, χωρίς να παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες.
«Το σύμφωνο σταθερότητας διαθέτει ευελιξία που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο» είπε η Μέρκελ.
Τέλος, ανάμεσα στις προσπάθειες των τριών ηγετών και στην έμφαση που δόθηκε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, οι τρεις ηγέτες εστίασαν και στα ζητήματα ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής με ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα πληροφοριών και πρόσβασης στα δεδομένα των χωρών της ΕΕ.
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...