Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ρέγκλινγκ: Άλλα 2 χρόνια μνημόνιο για την Ελλάδα αν εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση που αντιμετωπίσαμε, αλλά αν ακολουθήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα σε περίπου δύο χρόνια, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην Korea Herald.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης Τσίπρα για τη διακυβέρνηση κατά το α' εξάμηνο του 2015. «Βρισκόμαστε εν μέσω του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα. Η χώρα ήταν η πιο δύσκολη
περίπτωση, καθώς οι άλλες χώρες χρειάστηκαν μόνο ένα πρόγραμμα και η εφαρμογή στην Ελλάδα διεκόπη το πρώτο μισό του προηγούμενου έτους, όταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε την εξουσία. Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας προήλθαν από έναν συνδυασμό παραγόντων. Η Ελλάδα είχε τις περισσότερες και τις βαθύτερες στρεβλώσεις από τις υπόλοιπες, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα, και άλλα διαρθρωτικά προβλήματα, και γι' αυτό χρειάστηκε να κάνει την πιο δύσκολη προσαρμογή. Επίσης, η αδύναμη διοίκησή της είχε περιορισμένη δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων. Αλλά από τον προηγούμενο Αύγουστο η συνεργασία έχει επιστρέψει και αν η Ελλάδα ακολουθήσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα, είμαι σίγουρος ότι θα εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, μέσα σε περίπου δύο χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, υπερασπίστηκε την πολιτική του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «το Ταμείο και ο ESM ακολουθούν την ίδια πολιτική, η οποία δουλεύει», ενώ σημείωσε ότι μπορεί στην Ασία η δράση του ΔΝΤ να φέρνει« επώδυνες αναμνήσεις, αλλά, μετά από λίγο, οι μεταρρυθμίσεις οδήγησαν σε οικονομική ανάπτυξη».
Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η αυτή αποκάλυψε κάποια θεσμικά κενά στην Ευρωζώνη κι ότι οι χώρες αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω λανθασμένων πολιτικών. Αυτό τις οδήγησε να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και να χρειαστούν μεταρρυθμίσεις, όπως είπε.
«Με τα χρόνια, το δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα συσσωρεύτηκαν στην Ελλάδα, ενώ στην Ισπανία και την Ιρλανδία δημιουργήθηκαν "φούσκες" στην αγορά ακινήτων. Όταν αυτές έσκασαν, παρέλυσαν το τραπεζικό σύστημά τους, καθιστώντας επιτακτική την κρατική παρέμβαση και τα προγράμματα διάσωσης» τόνισε, λέγοντας πάντως ότι έκτοτε οι μηχανισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή προσέφεραν ευκαιρίες για να διορθωθούν τα προβλήματα.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...