Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

«Σοσιαλισμός από τα… πάνω»!

Tη βασική γνώση, στη μέχρι σήμερα δια βίου μάθησή μου, την πήρα από την δασκάλα μου στην Α Δημοτικού, την κυρία Ελισάβετ. Γνώση τόσο απλή που ξεχνάς εύκολα πόσο πολύτιμη είναι. Διότι η αλήθεια μένει στο τέλος: «Να αγαπάς και τα άλλα παιδάκια και να μοιράζεσαι».
Η κ. Ελισάβετ είχε δίκιο… Αλλά το «να αγαπάς και τα άλλα παιδάκια και να μοιράζεσαι» δεν είναι εύκολο να το πράξεις ουσιαστικά και έμπρακτα, παρά μόνο όταν έχεις μάθει να αγαπάς τον εαυτό σου. Το οποίο με τη σειρά του προϋποθέτει να ξέρεις ποιος είσαι και να αγαπάς αυτό που είσαι, διότι μόνον έτσι μπορείς να αγαπήσεις και τους άλλους και να μοιραστείς μαζί τους.

Ζούμε σε μια συγκυρία ραγδαίας πύκνωσης του ιστορικού χρόνου και εντείνεται σε όλους μας η αίσθηση πως το πράγμα είναι έτοιμο να «σκάσει». Κι η αιτία γι αυτό είναι πως μας έλειψε το ήθος που χτίζει η βασική γνώση, την οποία μαθαίνουμε όλοι στην Α Δημοτικού και την ξεχνάμε καθώς συσσωρεύουμε άλλες πιο εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και εμπειρίες στη ζωή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το τι έφταιξε δεν είναι το πρωτεύον για να δημιουργεί περιττούς διχασμούς. Αν το πράγμα «σκάσει», τότε οι πάντες θα βρεθούν στον… αέρα. Υπό αυτή την έννοια, ο «κερδοσκοπικός πυρετός» που κυριαρχεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, μας οδηγεί με … χίλια στον γκρεμό, καθώς «τυφλοί οδηγούν τυφλούς».
Αν είχαμε επενδύσει πάνω στην απλή αληθινή γνώση της κ. Ελισάβετ, τότε η στροφή στον Άλλο ως επιδίωξη μιας συλλογικής αειφόρου Αφθονίας, θα είχε ως μόνο «καύσιμο» την Αγάπη. Και θα ήταν η παγκόσμια κατάσταση πραγμάτων. Είπαμε όμως πως «αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά…» κι έτσι τα πιο βασικά τα τοποθετήσαμε στα ψηλά ράφια των βιβλιοθηκών κι εκεί παραμένουν ως ένα ουτοπικό αναρχικό ιδεώδες προς εκπλήρωση στο ιστορικό διηνεκές.
Τα πάντα όμως έχουν δυο όψεις. Το φως και η σκιά του. Η θέση και η αντίθεση. Η διαλεκτική ροή της ιστορίας σε συμφωνία με το συμπαντικό «Γιν – Γιανγκ». Τώρα λοιπόν για να μπορέσει να συνεχιστεί το «Μεγάλο Παιχνίδι» θα πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες του. Και να το κάνουμε με βάση αυτό που μάθαμε στην Α Δημοτικού, «να αγαπάμε και τα άλλα παιδάκια και να μοιραζόμαστε». Πλέον αυτό δεν το λέει μόνον η κ. Ελισάβετ. Το λέει ακόμη και ο επί σειρά ετών πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Μπίλ Γκέιτς. Και ο τύπος αυτός δεν είναι κάνας τυχαίος. Όταν λοιπόν βγαίνει και λέει πως μόνον ο σοσιαλισμός συνιστά βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, έχει δει πως… είμαστε στον αέρα!
Οπότε, η «Επιχείρηση Διάσωσης» θα μπορούσε να φέρει την κωδική ονομασία «Σοσιαλισμός από τα πάνω…»! Κι έχει ο Θεός…
http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου