Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Επιστροφή στην ύφεση προβλέπει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία


«Η αβεβαιότητα αντιστρέφει την ανάκαμψη της οικονομίας» είναι ο τίτλος του κεφαλαίου που αναφέρεται στην Ελλάδα στις φθινοπωρινές προβλέψεις για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Και ενώ η ελληνική οικονομία σημείωνε την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, τώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η ελληνική οικονομία  αναμένεται να επιστρέψει και πάλι σε ύφεση το 2015, μετά από μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας ύστερα από την ανεπιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου, την τραπεζική αργία και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων στις τράπεζες.
Ετσι η Ελλάδα αναμένεται να βρίσκεται σε ύφεση φέτος και του χρόνου με το ΑΕΠ να
συρρικνώνεται 1.4% και 1.3% αντιστοίχως πολύ χειρότερα από τις προβλέψεις τους περασμένου Μαΐου που η  Επιτροπή ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ 0.5% το 2015 και 2.9% το 2016.
Όμως παρά την αβεβαιότητα, στην έκθεση αναφέρεται ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,0% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 μία αύξηση που δικαιολογείται μεταξύ άλλων και από την επιπλέον κατανάλωση που έγινε καθώς οι καταθέτες φοβόντουσαν για κούρεμα καταθέσεων.
 Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται εντός του 2016 βασιζόμενη στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αναμένεται στο τέλος του 2015, την επιστροφή των επενδύσεων, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων. Το 2017 πλέον, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και θα φτάσει το 2,7% του ΑΕΠ, καθώς η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τη ζήτηση.
Ο τουρισμός είναι ο θετικός τομέας της ελληνικής οικονομίας ο οποίος παρουσίασε ιδιαίτερη αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Στον τομέα της ανεργίας τα νούμερα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς η η πτωτικής της τάση θα ανακοπεί το 2015 (25,7%) και το 2016 (25,8%) και θα ξαναρχίσει να μειώνεται σταδιακά από το 2017 (24,4%) και μετά. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι θετική επίδραση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να προέλθει από το δημόσιο τομέα και τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και με την πλήρη απορρόφηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία μέχρι το τέλος του χρόνου. Αντιθέτως, μια αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, ή η ελλιπής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος θα υπονόμευαν τις προοπτικές της ανάπτυξης.
Εξάλλου, η Επιτροπή τονίζει ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα είχε αρνητική επίδραση στα δημόσια οικονομικά το πρώτο εξάμηνο του 2015, ειδικότερα στα έσοδα που οδήγησαν σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων. Τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, τα οποία άρχισαν να εφαρμόζονται ήδη από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015 αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης κατά 1% του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και σταδιακά έως 4% του ΑΕΠ έως το 2017.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί το 2016 ( 199,7% του ΑΕΠ) και να φτάσει το 2017 στο 195,6% του ΑΕΠ με πτωτική πορεία.
 http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...