Στο σημείο όπου επαναλαμβάνεται εδώ και μήνες η τραγωδία του προσφυγικού βρίσκεται ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Γερμανός σοσιαλιστής θέλησε να επισκεφτεί το Hot Spots και να επικοινωνήσει με τους τοπικούς άρχοντες για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος. Οι δύο άνδρες ταξίδεψαν μαζί από την Αθήνα και προσγειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο να ανοίξει πύλη ασφαλούς διέλευσης για τους πρόσφυγες στο φράκτη του Έβρου, δείχνοντας ταυτόχρονα προς την πλευρά της Τουρκίας.
Απάντησε έτσι στις επικρίσεις που δέχεται και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθησυχάζοντας τους
Ευρωπαίους εταίρους πως δεν θα προχωρήσει σε τέτοιες μονομερείς κινήσεις και εστιάζοντας στον παράγοντα Τουρκία: Έστειλε σαφή μηνύματα στην Άγκυρα εν όψει της επίσκεψης του στη γείτονα και με την ΕΕ να αυξάνει την πίεση για ταυτοποίηση επί τουρκικού και όχι ευρωπαϊκού εδάφους, κάτι που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι και ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα.
“Το όνειρο, το όραμα το δικό μας, είναι να έχουμε μία Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα. Η Ευρώπη όμως έχει σύνορα με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη”, δήλωσε αναφερόμενος στα ερωτήματα για το φράκτη.
“Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες. Συνεπώς, η σωστή διαχείριση του προβλήματος είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία ώστε να σταματήσουνε οι ροές”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο ίδιος και ο κ.Σούλτς είδαν με τα μάτια τους μία αυτοσχέδια βάρκα γεμάτη με πρόσφυγες να φτάνει στην ακτή. “Πράγματι συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών. Στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες. Σήμερα, ευτυχώς, η θάλασσα είναι σχετικά ήρεμη. Μπορεί οποιοσδήποτε να αντιληφθεί ότι με μία απλή θαλασσοταραχή αυτές οι βάρκες δεν μπορούν να αντέξουν τους ανθρώπους. Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει” είπε.
Και στο ερώτημα πως θα σταματήσει αυτό το έγκλημα έδωσε την απάντηση: “Κατ αρχάς αυτό που είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών. Οι άνθρωποι αυτοί εγκληματούν. Προκειμένου να κερδίσουν κάποια «μαύρα» χρήματα, οδηγούν ανθρώπους στον θάνατο” προσθέτοντας: “Βεβαίως εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για να φτιάξουμε τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής αυτών των ανθρώπων, στα νησιά μας και στην ενδοχώρα, αλλά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στα κρύα νερά του Αιγαίου.”
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απεργία των ναυτεργατών, λέγοντας ότι “έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση, όπου πάνω από 10.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, έχουν περάσει, δηλαδή, από τις πρώτες υπηρεσίες υποδοχής και έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι με το εισιτήριο στο χέρι για να περάσουν στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να φύγουν.”
Αναφέρθηκε επίσης στην καθημερινή προσπάθεια των αρχών του νησιού και των εθελοντών που εργάζονται ακατάπαυστα.
Ερωτηθείς τέλος εάν η Ευρώπη είναι όσο αλληλέγγυα θα ήθελε η Ελλάδα, ο κ.Τσίπρας απάντησε: “Η Ευρώπη έχει πολλά πρόσωπα. Έχει το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της κατανόησης, έχει και το πρόσωπο της αδιαφορίας, των υπερσυντηρητικών δυνάμεων που υψώνουνε τείχη, το πρόσωπο της βίας. Εμείς προσπαθούμε να δουλέψουμε σκληρά, για να οικοδομήσουμε το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Αυτή είναι η δική μας προσπάθεια.”
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη πρόκληση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την οικονομική και προσφυγική κρίση και στο σύμφωνο σταθερότητας υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση ιδιαίτερων καταστάσεων, μπορεί κανείς να δείξει μια ελαστικότητα, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Βίντεο Τσίπρας- Σουλτς στη Λέσβο
Με αφορμή την επίσκεψη ομάδα "αλληλέγγυων" κατέλαβαν το ιστορικό κτίριο της Μυτιλήνης και ανήρτησαν πανό διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική Ελλάδας και Ευρώπης στο θέμα των προσφύγων. Το πανό ανέγραφε "γέμισε το αιγαίο κορμιά μεταναστών, είναι κι οι Ευρωπαίοι φονιάδες των λαών". Οι καταληψίες πέταξαν και φέιγ βολάν τα οποία έγραφαν "Go Back κύριε Τσίπρα.
http://news247.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου