Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Προεδρικός πόλεμος στη ΝΔ: Τρεις σίγουροι και δύο αουτσάιντερ


Τρεις σίγουρους υποψηφίους, δύο αουτσάιντερ και άλλες 24 ώρες παρασκηνιακού πολέμου και συντροφικών μαχαιρωμάτων μετρά ο… ημιτελικός της προεδρικής εκλογής στη Νέα Δημοκρατία – ένας ημιτελικός, που στο φίνις του θα έχει σφραγίδα Μεϊμαράκη.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με περισσότερες, κατά τις πληροφορίες, από 150 υπογραφές και με τις ευλογίες Καραμανλή ανά χείρας θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πιθανότατα σήμερα, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Το ενδεχόμενο μιας ακόμη αναβολής της ανακοίνωσης, για λόγους επικοινωνιακής τακτικής, έως αύριο που εκπνέει η προθεσμία δεν αποκλείεται. Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θέλει να προσδώσει στην υποψηφιότητά του βαρύ
πολιτικό και θεσμικό χαρακτήρα προβάλλοντας εαυτόν ως φορέα ενότητας αλλά και συγκεκριμένης, ολοκληρωμένης πρότασης για την επόμενη μέρα.
Εξ ου και έδωσε τη μάχη για να συγκεντρώσει πολύ περισσότερες από τις αναγκαίες 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής, ενώ προκειμένου να εκμεταλλευθεί αυτό το «ρεύμα νίκης» και τη δυναμική της υποψηφιότητάς του επιδιώκει να στηθούν οι κάλπες για την προεδρική εκλογή το συντομότερο δυνατό.
«'Οταν σε πέντε ημέρες γίνεται δημοψήφισμα και σε είκοσι ημέρες εθνικές εκλογές, εμείς γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε εσωκομματικές εκλογές μέσα σε 10-15 ημέρες», έλεγαν χθες συνεργάτες του, προκαλώντας την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη που διαμήνυσε ότι «οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία».
Οι εν λόγω εκατέρωθεν διαρροές αντικατοπτρίζουν και τις στρατηγικές των δύο υποψηφίων, με τον μεν Βαγγέλη Μεϊμαράκη να επιδιώκει να στηθούν οι κάλπες το αργότερο έως τις 20 με 25 Οκτωβρίου, τον δε Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά περισσότερο χρόνο και να δείχνει προς τα μέσα του Νοέμβρη.
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, ο δεύτερος «σίγουρος» υποψήφιος, έχει κλειδώσει τις 50 υπογραφές και το σημειολογικό και… οικογενειακό ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο εάν ανάμεσα σε αυτές θα είναι τελικά και εκείνη του πατέρα του και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η τρίτη σίγουρη υποψηφιότητα είναι εκείνη του Απόστολου Τζιτζικώστα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει ήδη διασφαλίσει περισσότερες από 70 υπογραφές. Ανεξαρτήτως τελικού αριθμού, δε, αλλά και έκβασης της αναμέτρησης, στο γαλάζιο στρατόπεδο ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας καταγράφεται ήδη στους κερδισμένους του εμφυλίου, καθώς εγγράφει υποθήκες για το μέλλον και κατοχυρώνει προβάδισμα στη νεώτερη γενιά του κόμματος.
'Αγνωστο παραμένει ακόμη, εάν στις τρεις αυτές υποψηφιότητες θα προστεθούν τελικά έως αύριο το απόγευμα δύο ακόμη – εκείνες του 'Αδωνι Γεωργιάδη και του Βασίλη Κικίλια.
Ο 'Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πανηγυρικά μέσω twitter την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος αλλά οι πληροφορίες έως χθες το βράδυ ανέφεραν ότι έχει δυσκολίες να συγκεντρώσει τον αριθμό των 50 υπογραφών. Ο Μάκης Βορίδης, την υποψηφιότητα του οποίου φέρεται να απέτρεψε ευθέως ο Κώστας Καραμανλής, κρατά σαφείς αποστάσεις απέναντί του, ενώ η στήριξη που έχει ο 'Αδωνις Γεωργιάδης από την πτέρυγα Σαμαρά δεν δείχνει ούτε απολύτως συντεταγμένη ούτε ιδιαίτερα ισχυρή.
Στη διερεύνηση προθέσεων και στο κυνήγι πιθανών υπογραφών έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα και ο Βασίλης Κικίλιας, καίτοι δεν προχώρησε σε δημόσια δήλωση προθέσεων. Και για εκείνον, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απέχει αρκετά από την διασφάλιση της αναγκαίας στήριξης – όσο, δε, οι υπογραφές στήριξης προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αυξάνονται τόσο αποδυναμώνονται και οι πιθανότητες των αουτσάιντερ να φθάσουν στο όριο των 50.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικοί διεκδικητές της γαλάζιας προεδρίας θα γίνουν γνωστοί αύριο, Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, οπότε και θα αποσφραγιστούν οι υποψηφιότητες από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος. Θα ακολουθήσει η διαδικασία ελέγχου, πιστοποίησης και ενστάσεων και η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων θα γίνει τη Δευτέρα. Κατόπιν αυτού, δε, θα ανοίξει ο τελικός και, όπως όλα δείχνουν, ολοκληρωτικός εμφύλιος στην αρένα της γαλάζιας πολιτικής άμιλλας…
 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...