Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Έκτακτος φόρος στους έχοντες, αν κριθεί απαραίτητο


Την επιβολή έκτακτης εισφοράς, αν χρειαστεί, σε αυτούς που έχουν, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε νέα τηλεοπτική του συνέντευξη.
Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «έχουμε δεσμευτεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και θέλουμε να επανακτήσουμε την εθνική ανεξαρτησία και την λαϊκή κυριαρχία, εξασφαλίζοντας να μην έχουμε ποτέ την αναξιοπρέπεια να έχουμε πρωτογενή ελλείματα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έκτακτης φορολογίας στο Σκάι σημείωσε: «Για να πετύχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο ελληνικό κράτος, αν χρειαστεί, θα επιβάλλουμε έκτακτη εισφορά σε όλους όσοι έχουν να πληρώσουν». Διευκρίνισε πως αυτό θα γίνει «σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν, δηλαδή με όριο και στοχευμένα». Τόνισε επίσης ότι «αυτοί που μού
δίνουν συγχαρητήρια θα πρέπει να πληρώνουν και παράλληλα τους φόρους τους».
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αυτοί που έχουν και είναι μέρος του προβλήματος «θα πρέπει να χτυπηθούν και θα χτυπηθούν αλύπητα» σημειώνοντας ότι «μέρος του πατριωτικού μας καθήκοντος είναι να πληρώνουμε τους φόρους μας».
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε για τις 100 δόσεις ότι δεν έχουν αποφασίσει «τις παραμέτρους και τις λεπτομέρειες». «Οι 100 δόσεις θα πάρουν μία προτεραιότητα. Όσοι έχουν κάποια χρήματα με τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μπορούν να το κάνουν, ωστόσο όσοι έχουν ήδη πληρώσει θα έχουν ένα μπόνους. Αλλά βέβαια θα πρέπει να βρούμε και ένα τρόπο να επιβραβεύσουμε τους συνεπείς», τόνισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο η χώρα να μη μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις απάντησε αρνητικά. Επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ στο Αιγαίο, στις παραμεθόριους, στον τουρισμό, στα φάρμακα, στα τρόφιμα. «Η συμφωνία είναι για 4 μήνες. Δεν θα τραβήξουμε το χαλί στους ανθρώπους λίγες μέρες πριν την τουριστική περίοδο» τόνισε και συμπλήρωσε: «Έχουμε ανθρωπιστική κρίση και θα αυξήσουμε το ΦΠΑ στα φάρμακα». Όπως είπε ο υπουργός, «θα βρούμε ένα προϊόν που δεν θα θυμάμαι κανένας ότι έχει φορολογικό συντελεστή». Ο κ. Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα τα ποτά και τυχερά παιχνίδια.
Ανακοίνωσε ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επανέλθει σταδιακά μετά τον Ιούνιο, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι ντρέπεται που υπάρχουν φτωχοί Έλληνες οι οποίοι καταβάλουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Τόνισε επίσης ότι θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο δημόσιο.
Εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση για την αποπληρωμή των δανείων στους δανειστές της χώρας. «Δεν θα διαφωνήσω με τον Σόιμπλε! Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε δεσμεύσεις» ανέφερε. Υπογράμμισε επίσης ότι «έγινε κακή διαπραγμάτευση στο θέμα της αγοράς ομόλογων από την ΕΚΤ προσθέτοντας ότι είναι απίστευτο να μας ζητούν αξιολόγηση για χρήματα που είναι δικά μας».
Αναφέρθηκε και στον γνωστό πολυσυζητημένο διάλογο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup τού είπε θυμωμένος στο αφτί «μόλις σκότωσες την τρόικα» και εγώ του απάντησα «τιμή μου».
Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη τονίζει ότι «προφανώς και υπάρχει μια διαφορά». Εγώ, προσθέτει, «διαφωνώ και με τον εαυτό μου. Οι έντονες διαφωνίες εμένα με τρέφουν».
Διαβεβαίωσε ότι «είμαστε εντάξει ταμειακά έναντι των Ελλήνων πολιτών. Εκεί που έχουμε πρόβλημα είναι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ τον Μάρτιο αλλά συζητάμε ήδη με τους εταίρους».

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχτηκαν ότι ακόμα και οι επιστροφές των κερδών από την ΕΚΤ θα γίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση. Εμείς λέμε να μην μας τα δώσετε δώστε τα απευθείας στο ΔΝΤ. Μας λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός. Τους λέω φτιάξτε τον» αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...