Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ο μαλάκας της διπλανής πόρτας


Κάθε φορά που το βλέπω μού σηκώνεται η τρίχα: δύο γονείς πάνω σε μηχανή και ανάμεσά τους ένα παιδί (εννοείται όλοι χωρίς κράνος). Άλλο τρομαχτικό: παιδί στη θέση του συνοδηγού χωρίς ζώνη. Ακόμα πιο τρομαχτικό: μπαμπάς περήφανος οδηγεί έχοντας στην αγκαλιά παιδί, το οποίο κρατά και το τιμόνι.
Και πόσα τέτοια ακόμα συμβαίνουν δίπλα μας. Από τα τρικάβαλα σε μηχανές, με παιδιά στη μέση, μέχρι τις βρισιές που ρίχνει στη γυναίκα του ο από πάνω στην πολυκατοικία και το bullying που γίνεται στον συμμαθητή και συμφοιτητή μας, ένα σωρό άνθρωποι θέτουν καθημερινά και με διάφορους τρόπους σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ψυχική υγεία κάποιου άλλου. To κάνουν μπροστά στα μάτια μας. Κι εμείς που το βλέπουμε ανατριχιάζουμε, θυμώνουμε, λέμε ένα «κοίτα τον μαλάκα τι κάνει'», καταγγέλλουμε στα social media, γράφουμε και
κανένα άρθρο, καλή ώρα, αλλά τις περισσότερες φορές το αφήνουμε να περάσει έτσι.
Αλλά και τι να κάνεις απ' την άλλη; Να πάρεις το 100 και να πεις είδα αμάξι με παιδί συνοδηγό χωρίς ζώνη, ελάτε; Σιγά που θα έρθουν. Κι έτσι, ακόμα κι αν θέλεις να το καταγγείλεις, το αφήνεις γιατί αισθάνεσαι ότι είναι μάταιο. Είναι ένας τέλειος φαύλος κύκλος.
Ρώτησα φίλο που μένει στο εξωτερικό, τι θα γινόταν αν, ας πούμε, στο φανάρι περνούσε μηχανάκι τρικάβαλο με παιδί. Στο επόμενο φανάρι, μου απαντά, θα τους είχαν σταματήσει. Κι αυτό, γιατί οι περισσότεροι απ' όσους το έβλεπαν, δεν θα έμεναν βουβοί θεατές, θα σήκωναν το τηλέφωνο και θα έκαναν καταγγελία. Η οποία φυσικά θα έβρισκε ανταπόκριση.
Μετά τον θάνατο του Βαγγέλη και τις αποκαλύψεις για τα όσα τραγικά συνέβαιναν στη σχολή του, ανακαλύψαμε το bullying και τους bullies κι αρχίσαμε να ψάχνουμε θύτες και ηθικούς αυτουργούς. Τον μαλάκα, όμως, που κάνει τέρατα μπροστά μας, συνεχίζουμε να τον αφήνουμε ήσυχο. Σαν μια σιωπηρή συνωμοσία ανοχής που απλώνεται στην καθημερινότητά μας και προστατεύει το στραβό και άδικο που συμβαίνει δίπλα μας.
Για να πάμε παρακάτω, πρέπει καταρχάς να καταδικάσουμε την ανοχή μας απέναντι στον μαλάκα της διπλανής πόρτας, ίσως και της δικής μας πόρτας. Εμείς είμαστε οι πρώτοι ηθικοί αυτουργοί.
Υ.Γ.: Για να μην πω για την κακοποίηση ζώων. Αν πάρεις και πεις ο απέναντι έχει δεμένο ένα σκύλο στην αυλή του 150 χρόνια, ελάτε, θα σε περάσουν για τρελό.
http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...