Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Φτωχοί στην Ελλάδα, φτωχοί και στη Γερμανία


Αυξητική τάση έχει ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην εύρωστη Γερμανία που προβάλλει το οικονομικό της μοντέλο ως πρότυπο. Μπορεί τα 845 ευρώ για τον άγαμο να φαντάζει εξαιρετικό για το φτωχοποιημένο Έλληνα των μνημονίων αλλά έστω και με αυτό το μέτρο, οι ειδικοί επισημαίνουν την τάση που κυριαρχεί στην πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης προς την πτωχοποίηση των πιο ευάλωτων στρωμάτων. Η Ευρώπη του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων γίνεται η Ευρώπη των νεόπτωχων. 
Σύμφωνα με την έκθεση της Γερμανικής Ομοσπονδίας Φιλανθρωπικών Ενώσεων,  το ποσοστό φτώχειας ακολουθεί σταθερά αυξητική πορεία από το 2006 και αγγίζει ήδη το
15,5% του γερμανικού πληθυσμού, ήτοι 12,5 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες. Μπορεί το μέτρο της φτώχειας να φαίνεται σε εμάς τους Έλληνες όχι και τόσο φτωχό… (845 ευρώ το μήνα για τους άγαμους και στα 1.873 ευρώ για τετραμελή οικογένεια) αλλά δεν παύει να είναι ενδεικτικό της τάσης που κυριαρχεί στην πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης. Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως ουδέποτε δεν έχουν καταγραφεί τόσο υψηλά ποσοστά φτώχειας.
Ο καταμερισμός των στοιχείων ανά κρατίδιο της γερμανικής ομοσπονδίας δείχνει πως η φτωχοποίηση έχει σαφή γεωγραφικά χαρακτηριστικά, με τις ανατολικές περιοχές να είναι σαφώς φτωχότερες, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα από το ρεπορτάζ του Euronews. Στο ανατολικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας το ποσοστό των φτωχών φτάνει το 23,6%, σε αυτό του Βερολίνου το ποσοστό διαμορφώνεται στο 21,4% ενώ στην πλούσια Βαυαρία είναι 11,3%.
«Η φτώχεια στη Γερμανία δεν είναι τόσο οικονομικό πρόβλημα αλλά μάλλον αποτέλεσμα πολιτικών παραλείψεων. Πρέπει να ειπωθεί καθαρά. Θα μπορούσαμε να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια ως η πέμπτη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο. Ωστόσο έχουμε εμφανώς ακραία προβλήματα κατανομής του πλούτου σε καιρό αυξανόμενης ευημερίας» είπε ο Ούρλιχ Σνάιντερ, επικεφαλής της Ένωσης.
Αποτέλεσμα δεν έφερε ούτε το μέτρο της αύξησης της κατώτατης ωριαίας αμοιβής που διαμορφώθηκε από τις αρχές του έτους στα 8,50 ευρώ ανά ώρα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως 40% των φτωχών λαμβάνουν οικονομικά βοηθήματα από το κράτος. Το Μάιο του 2014 ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία είχε προειδοποιήσει πως «η Γερμανία πρέπει να δράσει άμεσα».
Η φτώχεια στη Γερμανία δείχνει την εξαθλίωση στην Ελλάδα
Όταν αυξάνονται οι φτωχοί σε μια χώρα σαν τη Γερμανία όπου το κόστος ζωής είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με τη χώρα μας και οι κοινωνικές παροχές είναι σαφώς περισσότερες, γίνεται πιο ακόμη πιο έντονη η εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την ανέχεια η Ελλάδα το 2013 ήταν πέμπτη με ποσοστό κοντά στο 20%, πίσω από Βουλγαρία άνω του 40%), Ρουμανία, Ουγγαρία και Λετονία (περί το 25%).
Μάλιστα αθροίζοντας τα νούμερα της φτώχειας με αυτά των ανθρώπων που ζουν υπό την απειλή της φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας, ο αριθμός των Ελλήνων έφτανε τα 6,3 εκατομμύρια το Σεπτέμβρη του 2014, σύμφωνα με την έκθεση «Πολιτικές Ελάχιστου Εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελλάδα: Μία συγκριτική ανάλυση» του Γραφείου Προϋπολογισμού της Κράτους (ΓΠΚ) της Βουλής. Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να αναλογιστεί κανείς πως υπό αυτές τις συνθήκες η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μιλούσε για success story και πρωτογενή πλεονάσματα.
Παραθέτουμε το σχετικό γράφημα από το δημοσίευμα της Καθημερινής:
http://www.koutipandoras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...