Για την αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μία χρηματοδοτική λύση, είχε προειδοποιήσει με επιστολή του προς την Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Η επιστολή που δημοσιεύεται από τους Financial Times στην έκδοση της Δευτέρας, εστάλη στις 15 Μαρτίου, τέσσερις ημέρες πριν από την επταμερή συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες και δυο ημέρες πριν οριστεί το ραντεβού του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.
Στην επιστολή ο πρωθυπουργός προειδοποιεί, ότι θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στο ΔΝΤ και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων, ενώ κατηγόρησε παράλληλα την ΕΚΤ για τους περιορισμούς που έχει θέσει στην Ελλάδα και τις αρχές διάσωσης της Ευρωζώνης που αρνούνται να εκταμιεύσουν οποιοδήποτε ποσό, πριν η Αθήνα υιοθετήσει έναν νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι, θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της», σημειώνει ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του και συμπληρώνει ότι η εξυπηρέτηση των δανείων θα οδηγούσε σε «απότομη οικονομική επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνίας, προοπτική που δεν θα ανεχθώ».
Τέλος, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις πρακτικές της ΕΚΤ και καταλήγει προειδοποιώντας την Καγκελάριο Μέρκελ ότι «παρά το γεγονός ότι η Αθήνα δεσμεύτηκε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε κλίμα καλής πίστης και στενής συνεργασίας με τους εταίρους της, μια ενδεχόμενη αποτυχία εύρεσης πηγής χρηματοδότησης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα».
Την επιστολή του πρωθυπουργού προς την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ παράλληλα αποκάλυψε πως η επιστολή αυτή εστάλη και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο κ. Ολάντ και ο κ. Γιούνκερ.
«Δεν έλεγε τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από αυτό που έχουμε πει από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι υπάρχει στενότητα στη ρευστότητα και χρειάζεται να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες» ανέφερε σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής.
Ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε μάλιστα, ότι με την επιστολή αυτή πυροδοτήθηκε η επταμερής συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα και δόθηκε και απάντηση».
Η επιστολή είναι μια καταγραφή της πραγματικής κατάστασης, ότι η οικονομία δηλαδή, δεν μπορεί να πληρώνει υποχρεώσεις χωρίς ρευστότητα, κάτι που δεν έχουμε κρύψει, από τον ελληνικό λαό, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Σημείωσε δε, ότι η εντύπωση που αποκόμισε η κυβέρνηση κατά την επταμερή σύνοδο στις Βρυξέλλες είναι ότι όλοι θέλουν να βρεθεί λύση.
http://www.skai.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου