Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Σχέδιο «μη ρήξης» και διορία για μεταρρυθμίσεις-εξπρές

Συμφωνία μη ρήξης και προθεσμία μίας εβδομάδας στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις-εξπρές έβγαλε η μαραθώνια επταμερής σύνοδος των Βρυξελλών που διήρκεσε έως τα ξημερώματα.Το βασικό πολιτικό μήνυμα της συνόδου ήταν η δέσμευση όλων των πλευρών ότι δεν υφίσταται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη –ένα μήνυμα, όμως, που συναρτάται απόλυτα με την παράλληλη πολιτική δέσμευση της Αθήνας να προχωρήσει ταχύτατα σε ένα πρώτο κύμα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ζήτησαν από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προωθήσει άμεσα «μη φορτισμένες πολιτικά»

μεταρρυθμίσεις προσφέροντας σε αντάλλαγμα την προκαταβολική εκταμίευση 1,9 δις ευρώ. Το σχέδιο και οι προτάσεις της Αθήνας για τις άμεσες μεταρρυθμίσεις θα αποτιμηθούν την επόμενη εβδομάδα σε νέο έκτακτο Eurogroup με απώτερο χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης τα μέσα Απριλίου. Ο «οδικός χάρτης» αυτός ορίστηκε μετά από μακρά συζήτηση για την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας έως τα μέσα Απριλίου.
Διαβάστε σχετικά:
Όπως ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ, η συζήτηση με τον έλληνα πρωθυπουργό ήταν ειλικρινής και υπήρξαν ενδείξεις σύγκλισης καθώς και κοινός τόπος σε συγκεκριμένα πεδία μεταρρυθμίσεων που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα. Κατά την ίδια πηγή, και οι επτά μετέχοντες στη μίνι σύνοδο «ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup» και δεν υπάρχουν πλέον αποκλίνουσες απόψεις.
Η συμφωνία μη ρήξης αποτυπώνει πλήρως το πνεύμα της «επιχείρησης κατευνασμού» που δρομολόγησαν από προχθές Μπαράκ Ομπάμα και Ανγκελα Μέρκελ και ανοίγει, δύσκολο μεν αλλά ορατό πλέον, δρόμο για την άρση του κλοιού της χρηματοδοτικής ασφυξίας της Ελλάδας. Στη μαραθώνια χθεσινή νύχτα, δε, κατέστη σαφές από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι αυτή η άρση μπορεί να περάσει μόνον μέσα από πολιτικές αποφάσεις του Eurogroup και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και, σε καμία περίπτωση, με απ’ ευθείας πρωτοβουλίες της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της συνόδου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε έντονα δυσαρεστημένος για την αντιμετώπιση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα λέγοντας μάλιστα ότι δεν διασφαλίζονται οι συνθήκες για να κάνουν «με ασφάλεια το έργο τους». Ζητήθηκε, δε, από τον Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει ότι θα αλλάξει η στάση των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της κυβέρνησης απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια.
Στη σημειολογία, και για την ιστορία, της μακράς νυχτερινής συνόδου ο έλληνας πρωθυπουργός πέρασε περίπου 4 ώρες καθισμένος ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ. Ο… όγδοος συνδαιτυμόνας της «επταμερούς» ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕ Ούβε Κρουσέπιους, ενώ στην ροτόντα κάθησαν ακόμη η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...