Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Η φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού βρίσκει τον ελληνικό λαό και τους πολίτες άλλων χωρών που έχουν βρει καταφύγιο στην πατρίδα μας να δοκιμάζονται σκληρά από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της άγριας λιτότητας. Και είναι πρωτίστως η φτώχεια και η ανεργία που συγκροτούν τα θερμοκήπια των κοινωνικών διακρίσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών.
 Σε παγκόσμια κλίμακα το πρόβλημα του ρατσισμού εξακολουθεί να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές σχέσεις και να δηλητηριάζει την συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικές εθνικές, τοπικές, θρησκευτικές και έμφυλες
κοινότητες.
Στη χώρα μας οι ρατσιστικές συμπεριφορές είναι διάχυτες και δεν προέρχονται μόνο από ακραίες πολιτικές ομάδες, αλλά από το «κέντρο» της κοινωνίας. Θύματα αυτής της κατάστασης είναι κάθε τι που εκφράζει μια μορφή ξενότητας στην ελληνική συντηρητική κοινωνία. Από τους οικονομικούς μετανάστες, τους πολιτικούς πρόσφυγες, τις διάφορες εγχώριες και ξένες μειονοτικές εθνικές, έως τις διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τις διάφορες μορφές ασθενών κλπ.
 Η Σοσιαλιστική Προοπτική εκφράζει, μεταξύ άλλων, και την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι μέρος των Ελλήνων πολιτών συνεχίζει να υποστηρίζει και στηρίζει με την ψήφο του ένα «πολιτικό» φορέα που έχει αναγάγει το μίσος και την ακραία βία προς κάθε τι το διαφορετικό σε «αρχή» της καθημερινής του πρακτικής.
Θεωρούμε απαραίτητο να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα θωρακίσουν τη νέα γενιά απέναντι στην ευκολία της ρατσιστικής απλούστευσης. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το φαινόμενο των διακρίσεων είναι βέβαιο ότι θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αυτές δε θα είναι μόνο υπό τη μορφή της καθημερινής συμβατικής ξενοφοβίας. Ο πρόσφατος θάνατος του νεαρού  φοιτητή στα Ιωάννινα, που τον προκάλεσε η εγκληματική πίεση ενός ρατσιστικού περιβάλλοντος θα πρέπει να μας προβληματίσει  όλους.
Επιβάλλεται να εντατικοποιηθεί η ενημέρωση για το φαινόμενο του ρατσισμού στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, στους κοινωνικούς φορείς, στο χώρο του αθλητισμού.
Είναι απαραίτητη η θωράκιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας με ένα σύγχρονο νομικό οπλοστάσιο που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες μορφές ρατσιστικών συμπεριφορών και θα προβλέπει τις απαραίτητες  ποινές.
Σε μια σύνθετη κοινωνία όπως είναι οι σύγχρονες κοινωνίες, ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να εθελοτυφλεί και να υποκρίνεται στον ίδιο της τον εαυτό και να «παρακάμπτει» πρόσκαιρα κάθε φορά τα προβλήματα που την ταλανίζουν.
Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε όλες τους τις διαστάσεις, ανοικτά, χωρίς φοβίες και προκαταλήψεις.
http://sosialistiki-prooptiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...