Του Γιάννη Χρηστάκου
Ένα νεύμα από τον Κώστα Καραμανλή περιμένουν αρκετοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ για να καθορίσουν τη στάση τους σε όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα νεύμα, το οποίο όμως ο ίδιος ο Καραμανλής αρνείται κατηγορηματικά και μάλιστα διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση να μην τον εμπλέκουν σε σενάρια που έχουν να κάνουν με σχέδια για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Στη Συγγρού μετά τις καθαρές κουβέντες περί μη εμπλοκής σε σχέδια αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζονται οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού. Όμως, παλιά και έμπειρα στελέχη τονίζουν ότι ο Σαμαράς εξακολουθεί να έχει πρόβλημα από την στιγμή που δεν επέλεξε να επαναβεβαιώσει την κυριαρχία του σε κάποιο κορυφαίο όργανο, ακόμη και σε έκτακτο
συνέδριο. Συνομιλητές του πιστεύουν ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας έκανε «μισό βήμα», αφού ναι μεν ζήτησε όποιος τον αμφισβητεί να το πει ανοιχτά, αλλά δεν τόλμησε να βάλει ψηφοφορία για να κλείσει έστω κι έτσι το θέμα. Αποτέλεσμα ήταν, ως γνωστόν , ότι 20 βουλευτές ζήτησαν ευθέως ή εμμέσως έκτακτο συνέδριο.
ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ
Το διάστημα που έχει περάσει μετά τις εκλογές όλοι έστρεψαν το βλέμμα τους προς την Παναγή Κυριακού ενώ έγινε παρέλαση από το γραφείο του, αφού τον επισκέφτηκε σχεδόν ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα. Τραπέζια έγιναν, εκπρόσωποι ομάδων πήγαν κι ήρθαν, ώσπου ο Καραμανλής αποφάσισε, τη στιγμή που τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν πια εγκατασταθεί έξω από το γραφείο του, να ξεκαθαρίσει ότι δεν συμμετέχει ή δεν υποκινεί διεργασίες. «Του Καραμανλή του άρεσε που υπήρχε αυτή η κινητικότητα γι αυτό και την επέτρεψε μέχρι αυτό το σημείο», λέει στο «Καρφί» βουλευτής που τον επισκέπτεται συχνά και προσθέτει: « Να είστε σίγουροι ότι ποτέ και σε κανέναν δεν εκμυστηρεύτηκε τις σκέψεις του για τα εσωτερικά της ΝΔ. Απεναντίας σε όσους είδε συνέστησε ψυχραιμία και έλεγε ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση για να διαμορφωθεί μία σαφής εικόνα για την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα με τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα». Στην πραγματικότητα, αυτό με το οποίο ασχολήθηκε ενεργά ο Καραμανλής, είναι η προώθηση του Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην πραγματικότητα, το δίδυμο Καραμανλή – Μολυβιάτη εργάστηκε με επιτυχία για αυτή την κατάληξη, όπως και για το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» Αβραμόπουλου, για τον οποίο μάλιστα αυτό που έμεινε στον κόσμο ήταν ότι δεν τον ήθελε ο Σαμαράς.
Ο ΚΡΥΦΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Τι γίνεται λοιπόν σήμερα; Οι κομματικοί μελλοντολόγοι επιμένουν ότι ο Καραμανλής έχει διαβάσει τις εξελίξεις και αναμένει το ενδεχόμενο να κληθεί να υπηρετήσει, όχι τη ΝΔ αλλά τη χώρα σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Και κυρίως οι πολίτες. Όσοι ξέρουν τον Καραμανλή, γνωρίζουν ότι το κοινό που τον γοητεύει δεν είναι το νεοδημοκρατικό αλλά ένα ευρύτερο κοινωνικό φάσμα που ο ίδιος το χαρακτηρίζει «κοινωνικό κέντρο». Σε αυτό χωράνε όλοι εκτός από τα άκρα. Κάθε άλλη σκέψη είναι αυτή την ώρα έξω από τις προθέσεις του και ιδιαίτερα κάποια σκέψη που θα μπορούσε να έχει ως κατάληξη να είναι πρωταγωνιστής σε ένα κόμμα που θα μπορούσε σε πρώτη φάση να πρωταγωνιστήσει αλλά στη συνέχεια να βρεθεί σε θέση αντιπολίτευσης.
ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ
Ο Καραμανλής συνομιλεί με τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ; Ασφαλώς και συνομιλεί. Σε αυτούς που έχει και τη μεγαλύτερη άνεση εξηγεί ότι θα μπορούσαν να ελέγξουν κάποιες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που το κόμμα εμφανίζεται χωρίς πυξίδα σε συνεδριάσεις στην Βουλή, ή σε παρεμβάσεις σε κρίσιμες εξελίξεις όπου η ΝΔ εμφανίζεται με ασήμαντες ανακοινώσεις ή με πιστολιές στον αέρα από κάποιους βουλευτές. Μεγάλη γκρίνια υπήρξε σε εσωτερικό επίπεδο για τα όσα έγιναν στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης. Κανείς από τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους δεν παρατήρησε ότι ενώ ο ίδιος ο Σαμαράς είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αυτό τελικά δεν έγινε διότι σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία δεν υπήρχε στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει τον τόνο. «Το πήγαν εκεί που ήθελαν ο Βορίδης και ο Αδωνις» έλεγε λίγο αργότερα βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι κάποιοι έψαχναν αφορμή να μην ψηφίσει η ΝΔ το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι γραμματείες και τα μέλη της ΝΔ
Με αυτά να εξελίσσονται στη Νέα Δημοκρατία, ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει τις αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό, έχοντας ξεπεράσει και τη σχετικά εύκολη διαδικασία της τοποθέτησης τομεαρχών. Σειρά τώρα έχουν οι γραμματείες, τέσσερις από τις οποίες έχουν κομβικό ρόλο. Είναι ο πολιτικός σχεδιασμός για τον οποίο κανείς δεν γνωρίζει αν θα ανήκει στον Μ. Βαρβιτσιώτη η όχι, το Οργανωτικό, το Συνδικαλιστικό και η γραμματεία γυναικών. Εκεί γίνεται μία ακόμη μάχη χαρακωμάτων με τον Α. Σαμαρά να δέχεται εισηγήσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτό όμως που είναι και το πιο σημαντικό για την κρίσιμη ώρα, είναι οι κατάλογοι των μελών. Αυτοί δηλαδή που θα ψηφίσουν για τον νέο αρχηγό της ΝΔ όταν θα στηθούν οι κάλπες. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει ελέγξει πόσα και ποια είναι τα μέλη του κόμματος, αφού στην ψηφοφορία του 2009 ψήφιζε όποιος την ώρα της κάλπης έδινε τα στοιχεία του και δύο ευρώ. Σήμερα υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις και σύντομα θα τεθεί θέμα μαζί με το έκτακτο συνέδριο να αλλάξει και ο τρόπος της ψηφοφορίας, όπως και το ξεσκόνισμα των καταλόγων διότι πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτό που έγινε τότε δεν πρέπει να επαναληφθε, ειδικά σε τέτοιους καιρούς όπου η ΝΔ κινδυνεύει να αυτογελοιοποιηθεί.
http://www.tokarfi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου