Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει τελεσίγραφο προς δανειστές. Ως όφειλε.


Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Τελεσίγραφο έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους μας σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Στα 11 σημεία απολογισμού των δύο πρώτων μηνών διακυβέρνησης που έδωσε το Μαξίμου στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει «σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων, τις οποίες καθυστερούν από το 2014.»
Στα πλαίσια της προσπάθειας για έναν «έντιμο συμβιβασμό», ο Τσίπρας έβαλε πολύ
νερό στο κρασί του. Κινήθηκε στα όρια της ασυνέπειας με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Οι «ευρωπαιστές» που αρχικά τον εγκαλούσαν για πλοήγηση της χώρας προς τα βράχια, βρέθηκαν πρόσφατα να του ασκούν κριτική για την προσπάθεια της κυβέρνησής του να κρύψει το γεγονός ότι συμφώνησε με τους εταίρους ό,τι και η προηγούμενη. Σήμερα βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά από την παραπάνω ανακοίνωση, μιλώντας για ανευθυνότητα. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρεται ότι «η γραπτή θέση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η  κυβέρνηση είναι δυστυχώς  ακόμη πιο ανεύθυνη, γιατί θέτει ανοικτά το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος και μονομερούς διακοπής της εξυπηρέτησης του χρέους, αν οι εταίροι μας δεν καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων που χορηγούν στην Ελλάδα!»
Η κυβέρνηση ωστόσο εξηγεί στο σχετικό non paper ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότησή του από ιδίους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό». Με άλλα λόγια, μετά από πέντε χρόνια μνημόνιο, του οποίου τα αποτελέσματα αναμφισβήτητα οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση του χρέους, η Ελλάδα καλείται να χρησιμοποιεί τα έσοδα από το ξεζούμισμα των πολιτών για αν αποπληρώνει τις δόσεις των δανείων προς τους πιστωτές.
Από τον Αύγουστο του 2014 έχουμε να λάβουμε δόση είτε από το ΔΝΤ, είτε από την Κομισιόν. Εδώ η αρχική κριτική που γινόταν στην εφαρμοζόμενη πολιτική χρηματοδότησης ήταν αν και κατά πόσο οι δόσεις που λαμβάναμε κατέληγαν με κάποιο τρόπο στην δοκιμαζόμενη κοινωνία ή μόνο σε αποπληρωμή χρέους. Και από εκεί περάσαμε στο σημείο που αποπληρώνουμε χρέος χωρίς καν αναχρηματοδότηση από τους πιστωτές. Προφανώς λοιπόν, η υπεύθυνη στάση είναι να βάλει φρένο η κυβέρνηση σε αυτή την κατάσταση δηλώνοντας ευθαρσώς ότι χωρίς εκταμίευση των δόσεων που καθυστερούν από το 2014, δεν έχει άλλες πληρωμές.
Δεν πρόκειται για προαναγγελία πιστωτικού γεγονότος αλλά για ευθεία απαίτηση από τους εταίρους μας. Δεδομένου επίσης, ότι την ίδια στιγμή, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προτείνουν δημόσια ρήξη με την Ευρώπη σε περίπτωση μη αποδοχής των μεταρρυθμίσεων που καταθέτουμε στο EuroWorking group, γίνεται εύκολα κατανοητό πως το τελεσίγραφο της κυβέρνησης προς τους εταίρους ήταν μάλλον το καλύτερο που μπορούσε να κάνει.
http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...