ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ιδιαίτερα σαφής για το τι αποφασίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην επταμερή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει κάθε παράγραφο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, δίνοντας όμως την ευελιξία στον κ. Τσίπρα να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα με καινούργιες, που θα έχουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, κάτι που είχε συμφωνηθεί ήδη από το
καθοριστικό Eurogroup. Το αν έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα θα το κρίνει το Eurogroup, υπογράμμισε.
Υστερα από τρεις ώρες εντατικών συζητήσεων ανάμεσα στους κ. Τσίπρα, Ντράγκι, Ολάντ, Ντάισελμπλουμ, Τουσκ και την κ. Μέρκελ, η κυβέρνηση έφυγε από τις Βρυξέλλες χωρίς να έχει λύσει το θέμα της ρευστότητας όπως αποσκοπούσε (καθώς δεν προέκυψε απόφαση που θα ανεβάσει το όριο της αγοράς εντόκων γραμματίων ή για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών, SMPs.) Αλλά αυτό που κατάφερε είναι να αλλάξει το σχεδόν τοξικό κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς, ιδιαίτερα μετά την ελάχιστη πρόοδο των τεχνικών κλιμακίων. Ο κ. Τσιπράς γυρνάει στην Ελλάδα με την επιβεβαίωση ότι υπάρχει η διάθεση όλες οι πλευρές να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των δυσκολιών αλλά και έχοντας ο ίδιος πλήρη γνώση των διαδικασιών και του τι πρέπει να κάνει για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά της Γερμανίδας καγκελάριου στην έκθεση της 10ης Δεκεμβρίου ως βάση για την τωρινή αξιολόγηση, στην οποία η κ. Μέρκελ προέβη πάνω από δύο φορές. Η επιλογή εκτιμάται ότι είχε σκοπό να φτάσει στα αυτιά του κ. Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της δικής του συνέντευξης Τύπου ότι η 5η αξιολόγηση δεν θα συνεχιστεί. Ομως τη 10η Δεκεμβρίου είχε γίνει η επικαιροποιημένη έκθεση ελέγχου της τρόικας πάνω στην 5η αξιολόγηση, που καταγράφει τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και τι απομένει να γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει από τις 10 Δεκεμβρίου με άλλες, αν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι η Ιρλανδία έκανε το ίδιο με την υποστήριξη της Ε.Ε. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας δεν είναι τυχαίο, καθώς η χώρα των Κελτών άλλαξε κυβέρνηση στη μέση του προγράμματος όπως η Ελλάδα―αλλά παρέμεινε στο ίδιο πρόγραμμα, αντικαθιστώντας συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με άλλες που έφεραν ίσο αποτέλεσμα.
Γερμανικές αποζημιώσεις
Σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο τη Δευτέρα και το αν θα υπάρχει στην ατζέντα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι το Βερολίνο έχει δώσει την απάντησή του στο παρελθόν και ότι η ίδια θα ήταν ανοιχτή να συζητήσει βοήθεια που μπορεί να δοθεί από τη Γερμανία, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Οπως εξήγησε, η Γερμανία είχε προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα για θέματα που αφορούν μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην υγεία κ.λπ., αναφέροντας ως παράδειγμα την ελληνογερμανική συνεργασία που συντόνιζε ο κ. Χαν Χοακίμ Φούχτελ. Το πρώτο λοιπόν, είπε, είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θέλει ή όχι να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή και η παροχή βοήθειας. Η καγκελάριος τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει κάποια χρηματοδότηση νωρίτερα αν και η ίδια εκπλήρωνε τις προϋποθέσεις νωρίτερα.
http://www.msn.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου