Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Γερμανών πολιτών βρίσκεται σύμφωνα με τον Guardian το ελληνικό ζήτημα. Σε δημοσίευμά του με τίτλο «Πως οι Γερμανοί ψηφοφόροι χάνουν την υπομονή τους με τους Έλληνες», ο Guardian σημειώνει:
«Σε ένα περίπτερο εφημερίδων στο Βάνζεε, του Βερολίνου, η Κριστιάνε Σνάιντερ αγοράζει, όπως κάθε ημέρα, την αγαπημένη της εφημερίδα. Τίποτα, όμως, δεν προσελκύει περισσότερο την 67χρονη συνταξιούχο τραπεζικό υπάλληλο από το ελληνικό ζήτημα». Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι όλοι οι Γερμανοί έχουν την ίδια ανησυχία: Τι ζητούν οι Έλληνες και τι θα δώσουν οι Γερμανοί. «Για πόσο καιρό ακόμα θα τους χτυπάμε την πλάτη, θα τους λέμε πως όλα είναι μια χαρά και θα τους δίνουμε έξτρα
100 εκατομμύρια; Αν ο γιος μου ερχόταν συνέχεια και μου ζητούσε χρήματα, φυσικά, θα τον βοηθούσα άμεσα, αλλά θα περίμενα να κάνει και ο ίδιος κάνει για να διορθώσει το πρόβλημα που εκείνος δημιούργησε», λέει η Σνάιντερ στο δημοσιογράφο του Guardian.
Στη συνέχεια η εφημερίδα, κάνει μια εκτενή αναφορά στην αντιστροφή –σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- της γερμανικής κοινής γνώμης που πλέον τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο Guardian δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην «ατμόσφαιρα μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας» που όπως τονίζει «είναι πολύ τεταμένη το τελευταίο διάστημα – με αποκορύφωμα τις απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις και τις απειλές ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα προωθηθούν μέχρι το Βερολίνο. Και μέσα σε όλα ο λεκτικός πόλεμος Σόιμπλε-Βαρουφάκη, έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα».
Σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις, η βρετανική εφημερίδα, φιλοξενεί τα λεγόμενα του Γκιόργκ Φράνκε, ενός 57χρονου ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ στο Πόντσνταμ, ο οποίος αναφέρει: «Η συμπεριφορά της Ελλάδας είναι παιδική, αλλά στο θέμα των αποζημιώσεων έχει δίκιο. Όλοι μας ξέρουμε τις ωμότητες των Ναζί εναντίον των Εβραίων, αλλά δεν γνωρίζουμε το τι πραγματικά έκαναν στην Ελλάδα. Κι εγώ μόλις πρόσφατα έμαθα κάποια πράγματα».
«Τι μπορεί να προκάλεσε αυτή την έλλειψη συζήτησης γύρω από το τι συνέβη στο παρελθόν; Πολλά πράγματα συνέβησαν. Οι Έλληνες από τη δεκαετία του '60 άρχισαν να καταφτάνουν στη Γερμανία για να δουλέψουν ως εργάτες, ενώ το κύμα των Γερμανών τουριστών προς την Ελλάδα ποτέ δεν μειώθηκε – αντιθέτως, ο μέσος Γερμανός λατρεύει να κάνει διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί» σχολιάζει ο Guardian.
«Μας ζητούν τόσα χρήματα, όσο είναι περίπου και το χρέος τους. Αυτό με κάνει λίγο ύποπτο για τις προθέσεις τους. Για εμάς η λέξη ''χρέος'' σημαίνει και ''ενοχή''. Οι Έλληνες παίζουν με αυτό το πράγμα» καταλήγει ο Γερμανός ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ.
http://www.enikos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου