Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ 5.000 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟ 29!!!



Αν κάποιος δηλώνει 25.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και πληρώνει μόνον για ασφάλειες (ζωής, αυτοκινήτου, κατοικίας κ.λ.π) 17.000, σε ποιό συμπέρασμα, αβίαστα, θα καταλήγατε; Προφανέστατα ότι έχει και άλλα εισοδήματα και δεν τα δηλώνει. 
Αυτό ακριβώς σκέφτηκε και ο υπουργός κατά της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης όταν μεταξύ των πολλών άλλων ελέγχων που έκανε ανακάλυψε αυτή την περίπτωση. Και δεν είναι η μόνη. Είναι χιλιάδες οι φορολογούμενοι των οποίων η φορολογική δήλωση έχει μεγάλη έως και χαώδη διαφορά από τις τραπεζικές καταθέσεις που διαθέτουν ή τις δαπάνες που δηλώνουν. Μόνον για το 2011 οι περιπτώσεις αυτές ανέρχονται σε 24.000. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε μετά από απλή διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων και των τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος δεκαετίας.
Στο σημείο αυτό διαπιστώθηκε το εξής δεύτερο παράδοξο. Το σύνολο των εισοδημάτων της δεκαετίας αυτών των 24.000 φορολογούμενων είχε προκλητική απόκλιση από τις

τραπεζικές τους καταθέσεις. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Κάποιος ο οποίος είχε 30.000 ευρώ μέσο ετήσιο εισόδημα για μια δεκαετία θα μπορούσε (ακόμη και στην υποθετικά ακραία περίπτωση που είχε μηδέν δαπάνες και όλο του το εισόδημα το αποταμίευε) να δικαιολογήσει καταθέσεις 300.000, το σύνολο δηλαδή των εισοδημάτων του για τη δεκαετία. Όταν όμως αυτός διαπιστώνεται ότι έχει 1.000.000 καταθέσεις, σε ποιό συμπέρασμα θα καταλήγατε αβίαστα; Ό,τι αυτό είναι αδύνατον και ο περί ου ο λόγος έλεγχόμενος πολίτης έχει και κάποια άλλη κρυφή και αδήλωτη πηγή εισοδήματος. Και για να μην αντιτείνει, δικαιολογημένα, κάποιος: "Μήπως η κατάθεση του 1.000.000 είναι το άθροισμα των πολλών κινήσεων που έγιναν στη δεκαετία ενός μικρότερου ποσού"; Η απάντηση είναι "όχι", αφού ως βάση υπολογισμού ελήφθη μόνον η κατάθεση που υπήρχε το τελευταίο έτος της δεκαετίας στην οποίαν έγινε ο έλεγχος, το 2011 από την 1/1 έως την 31/12. Ακόμη κι αν για κάποιες από αυτές τις 24.000 περιπτώσεων υπάρχει κάποια εξήγηση και πάλι είναι τόσον μεγάλες οι διαφορές και τόσες πολλές οι περιπτώσεις που, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Νικολούδης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν υπάγονται σε αυτό που ονομάζουμε "σκαστή φοροδιαφυγή".
Και ερχόμαστε τώρα στο τρίτο παράδοξο που είναι και το πιο σημαντικό και ενδιαφέρει περισσότερο. Πόσες από τις 24.000 υποθέσεις λέτε ότι έστειλε ο Νικολούδης στις εφορίες και στο ΣΔΟΕ για έλεγχο; 5.000. Πόσες ελέγχθηκαν; 29 !!! Ναι, ναι, 29. Τις 17 έλεγξαν οι εφορίες και τις 12 το ΣΔΟΕ. Από το 2012 μέχρι και σήμερα ελέγχθηκαν 27 περιπτώσεις και μετά γίνεται καυγάς και μείζον πολιτικό θέμα γιατί από τις 2062 περιπτώσεις της λίστας Λαγκάρντ, που έχουν και αυξημένο βαθμό δυσκολίας, ελέγχθηκαν μόνον 30 ή γιατί δεν εισπράττονται χρήματα από τις άλλες λίστες (Λιχτενστάϊν, Ελβετία, εμβάσματα κ.α.). Όταν το ΣΔΟΕ και το σύνολο των εφοριών της χώρας έχουν ελέγξει μόνον 27 από τις 5.000, σχετικά απλές περιπτώσεις, καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Ποιός ευθύνεται που δεν γίνονται οι έλεγχοι και επομένως δεν εισπράττονται χρήματα; Προφανώς αυτοί που, εκ του νόμου, είναι υπεύθυνοι να τους κάνουν. Δηλαδή οι εφοριακοί. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο ψύχραιμος και επίμονος πρώην εισαγγελέας Νικολούδης έχει κυριολεκτικά εξοργιστεί με την αβελτηρία των ελεγκτικών μηχανισμών. Θεωρεί, και δικαιολογημένα, τη συμπεριφορά των υπαλλήλων των εφοριών και του ΣΔΟΕ ως απαράδεκτη και πάντως ανεύθυνη, λαμβανομένης υπόψιν και της αδήριτης ανάγκης του Δημοσίου για έσοδα προκειμένου να καλυφθούν δημοσιονομικές ανάγκες και χρηματοδοτικές "τρύπες". Και όχι τίποτε άλλο, αλλά έχει και άλλες 19.000 υποθέσεις, για το 2011, να στείλει για έλεγχο ο άνθρωπος.
Κάποιοι από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως υπάρχει κάποιου είδους λευκής απεργίας των εφοριακών, ενώ ορισμένοι άλλοι διατείνονται πως το πρόβλημα είναι βαθύτερο και συνδέεται με τη διαπλοκή συνδικαλιστικής και πολιτικής εξουσίας. Διαπλοκή που όχι μόνον ενδημεί και στον (κυβερνητικό πλέον) ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί και την προφανή αιτία που καθυστερούν και ακυρώνονται μεταρρυθμίσεις ή δεν λαμβάνονται μέτρα επειδή προσκρούουν σε συνδικαλιστικά προνόμια. Μάλιστα υπάρχουν και εκείνοι που χαρακτηρίζουν τους εφοριακούς ως την "αριστοκρατία των συντεχνιών" και κάποιες από τις πρακτικές τους τις παραλληλίζουν με τη δράση άλλων συνδικάτων° εξωθεσμικών και παρανόμων. Φυσικά, ο αντίλογος εκ μέρους των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εφοριακών είναι ότι το προσωπικό που υπάρχει, για να διεκπαιρεώσει τον τεράστιο όγκο των υπό έλεγχο υποθέσεων, είναι ελάχιστο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το έργο τους δυσχεραίνεται και από παρεμβάσεις πολιτικών. Και βέβαια δεν είναι ήσσονος σημασίας το γεγονός ότι οι εφορίες έχουν αδειάσει μετά τις αθρόες αποχωρήσεις υπαλλήλων από το φόβο των αλλαγών στα όρια συνταξιοδότησης και στη μείωση του εφάπαξ.
Η κυβέρνηση και σίγουρα οι κύριοι Βαρουφάκης και Νικολούδης, έχοντας και τη στήριξη του πρωθυπουργού, όστις είναι ενήμερος για το πρόβλημα, δηλώνουν αποφασισμένοι να επιλύσουν γρήγορα και με κάθε τρόπο το πρόβλημα αφού ο έλεγχος των συγκεκριμένων υποθέσεων (και δεν είναι μόνον του 2011, αλλά και του 2012 και 2013 και κάθε χρόνο θα προστίθεται και άλλο ένα) βρίσκεται στον κατάλογο των μέτρων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που έχει αποσταλεί στους "Θεσμούς" και μάλιστα υπολογίζεται να εισπράττονται, σε σταθερή ετήσια, βάση ποσά που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 δις ευρώ. Προς το σκοπό αυτό αναμένεται είτε να προσληφθεί ικανός αριθμός υπαλλήλων που μετά από εκπαίδευση 90 ημερών, όπως υπολογίζεται, θα είναι ικανοί να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους είτε να αναθέσουν την υπόθεση των ελέγχων και της είσπραξης των χρημάτων σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση για να μπορέσουν να βγουν εις πέρας αυτές και μόνον υποθέσεις θα πρέπει οι εφορίες και το ΣΔΟΕ να διεκπαιρεώνουν 300 κάθε βδομάδα. Αν αναλογιστούμε πως σε δύο χρόνια ήλεγξαν μόνο 29 καταλαβαίνετε τι γίνεται.
Σημειώνουμε πάντως ότι προ ημερών υπήρξε, σχετική με το θέμα, συνάντηση των υπουργών Βαρουφάκη και Νικολούδη με την αναπληρώτρια υπουργό οικονομικών Βαλαβάνη, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι οι εφορίες. Ο Βαρουφάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συμφωνεί με τη μέθοδο και τις απόψεις Νικολούδη για την επίλυση του προβλήματος. Επιπροσθέτως, στην κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί ο αρχικός ενθουσιασμός για την είσπραξη, τουλάχιστον άμεσα, μεγάλων ποσών από τις περίφημες λίστες (Λαγκάρντ, Λιχτενστάϊν, εμβασμάτων κ.α.) λόγω της συνθετότητας της έρευνας που αυτές απαιτούν και προκρίνεται η δράση να επικεντρωθεί στη λεγόμενη "φοροδιαφυγή μεσαίας πτήσης" όπου άλλωστε εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα ποσά, αλλά και είναι πιο εύκολο να εντοπισθεί. Επίσης, το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένονται ανακοινώσεις και μέτρα για το θέμα της πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα. Πάντως και ανεξαρτήτως των καλών προθέσεων της κυβέρνησης ή έστω της αγαθής προαίρεσης κάποιων υπουργών να παταχθεί όντως η φοροδιαφυγή, εάν δεν κοπεί ο λώρος μεταξύ κομματικής νομενκλατούρας και συντεχνιακών-συνδικαλιστικών ηγεσιών είναι δύσκολο έως ανέφικτο να παραχθούν, τουλάχιστον στο προβλεπτό μέλλον, θεαματικά αποτελέσματα...
http://kapistri.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...