Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Μικρό το καλάθι της ΔΕΘ με ενέσεις τεχνητής αισιοδοξίας

Της Νίκης Ζορμπά
"Οι εποχές της παροχολογίας έχουν περάσει". Τάδε έφη συνεργάτης του Πρωθυπουργού, χαμηλώνοντας τον πήχυ των προσδοκιών για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα απόψε από το βήμα της 81ης ΔΕΘ. Άλλως, αυτό ονομάζεται και"ΔΕΘέλει να θυμάται" όσα έχει τάξει από το ίδιο βήμα σε παλαιότερους χρόνους επιχειρώντας προσγείωση στην πραγματικότητα. Οι ανέφικτες υποσχέσεις του πρωθυπουργού από τις τοποθετήσεις του σε προηγούμενες (ένδοξες) αντιπολιτευτικές εποχές και σε άλλες (λιγότερο ένδοξες) όπως πέρυσι που εμφανίστηκε έχοντας ήδη
υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, τον "κατατρύχουν" ( έχει φροντίσει άλλωστε για αυτό και η αντιπολίτευση, προεξαρχούσης της Ν.Δ με βίντεο και άλλες δυσάρεστες υπομνήσεις).
Εφέτος θα επιχειρηθεί μάλλον να τραβηχτεί μια… νοητή γραμμή από την αλλοτινή παροχολογία. Ελλείψει άρτου όμως, ο κ. Τσίπρας θα επικεντρωθεί στο ξετύλιγμα του νέου κυβερνητικού  αφηγήματος περί "δίκαιης ανάπτυξης" , το οποίο θα πακετάρει υπό νέο σύνθημα:  "Ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική πάνεμαζί".
Στο "πακέτο" αυτό χωρούν καταρχήν οι "κόκκινες" γραμμές που θα δηλώσει ότι θα χαράξει η Κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση σχετικά με τα εργασιακά. Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή οποιαδήποτε υποχώρηση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στις εργασιακές σχέσεις, θα διαμηνύσει ( και πάλι) απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων.
Εργασιακά και Οικονομία
Στο πεδίο αυτό άλλωστε, αναμένεται να "κονταροχτυπηθεί" και με τους "Θεσμούς", όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές που έχουν λάβει -δια ζώσης- την πρώτη φθινοπωρινή "ψυχρολουσία" από τις Βρυξέλλες για την ανάγκη επιτάχυνσης των προαπαιτουμένων.  
Σε άλλα σχετικά με το πεδίο της οικονομίας, νέα, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τον "οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση" ( όπως "επικαιροποιήθηκε πρόσφατα κατά τη συνάντηση των κκ Τσακαλώτου- Σταθάκη-Χουλιαράκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί) και περιλαμβάνει:
Α. Έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης εντός του Φθινοπώρου
Β. Τη ρύθμιση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
"Έκπληξη" οι κοινωνικές παροχές
Επτασφράγιστο μυστικό κρατούν στο κυβερνητικό επιτελείο το κοινωνικό πακέτο παροχών ( έστω και ολίγων) που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στο Βελλίδειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κρατώντας ως "τρόπαιο" τα 246 εκατ. που θα λάβει το κράτος από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες γενικώς και ειδικώς την πρώτη δόση, ύψους περίπου 80 εκατ. την οποία αναμένεται να κατευθυνθούν στα κρατικά ταμεία έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει να τα μοιράσει ως συγκεκριμένο κοινωνικό πόρο αλλά σε άγνωστη - προς το παρόν- κατεύθυνση.
Το βέβαιον είναι ότι το θέμα "τηλεοπτικές άδειες- κρατικά οφέλη- "καταπολέμηση διαπλοκής" θα αποτελέσει τρίπτυχο στο οποίο θα ποντάρει επικοινωνιακά ως αντιστάθμισμα στη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και την ανηλεή φορολογική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...