Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί ο ΣΕΒ... ερωτεύθηκε το ΔΝΤ

Μπορεί να είναι απλός συνήγορος, μπορεί να είναι και ο εν Ελλάδι υποβολέας του ΔΝΤ. Ο,τι εκ των δύο κι εάν ισχύει, το βέβαιο είναι ότι το Ταμείο – του «λάθος πολλαπλασιαστή» και των όψιμων «mea culpa» για την καταστροφική ύφεση στην Ελλάδα – αποκτά εγχώριο όχημα προώθησης των θέσεών του για νέες περικοπές στις συντάξεις και για μείωση του αφορολόγητου ορίου.  Με την... κομψή επισήμανση «οι τέσσερις ενοχλητικές αλήθειες του ΔΝΤ» ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Βιομηχάνων σπεύδει με το εβδομαδιαίο του δελτίο να
υιοθετήσει, και να προσαυξήσει, τις τελευταίες ριπές της Ντέλια Βελκουκέσκου – ριπές, δια των οποίων η εκπρόσωπος του Ταμείου έβαλε ξανά θέμα μείωσης των υφιστάμενων συντάξεων και φοροαπαλλαγών.
Η ταύτιση είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή και προκύπτει από τις ίδιες τις δημόσιες τοποθετήσεις ΣΕΒ και Βελκουλέσκου.
*Για τις συντάξεις, ο ΣΕΒ γράφει στο εβδομαδιαίο του δελτίο:
«Το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος, ακόμη και μετά την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διαμορφώνεται σε 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και συνεπώς πρέπει να μειωθεί περαιτέρω για να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ώστε να καταπολεμηθεί η επίπτωση της ανεργίας και της φτώχειας στο βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού και να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες, κυρίως στον τομέα της υγείας».
*Για το ίδιο θέμα, προ μίας εβδομάδας, η Ντέλια Βελκουλέσκου είπε:
«Το βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έπεσε σε εκείνους που δουλεύουν σήμερα και είδαν τους φόρους τους να αυξάνονται και τις μελλοντικές τους συντάξεις να μειώνονται, σε αντίθεση με τους τωρινούς συνταξιούχους για τους οποίους το βάρος της μεταρρύθμισης ήταν πολύ μικρότερο... Θα πρέπει οι υφιστάμενες συντάξεις να μειωθούν και να υπολογίζονται όπως οι νέες συντάξεις».
*Λέει επίσης ο ΣΕΒ , στο δελτίο του, για τις φοροαπαλλαγές και το αφορόλγητο όριο:
«Στα δημοσιονομικά απαιτείται αλλαγή στο μίγμα πολιτικής με στοχευμένη μείωση του αφορολογήτου ορίου καθώς και του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή να επεκταθεί η φορολογική βάση μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής ώστε να αντιστραφεί η υπερφορολόγηση που εμποδίζει την ανάκαμψη και να περιορισθεί ο αριθμός των εν δυνάμει φορολογουμένων που δεν πληρώνει φόρο (είναι το 50% του συνόλου σήμερα).»
*Για το ίδιο θέμα, επίσης η Ντέλια Βελκουλέσκου είπε:
«Οι τελευταίες αλλαγές βασίζονται κατά πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία στην επίσημη οικονομία... Στην Ελλάδα υπάρχουν γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές που επιτρέπουν πάνω από το 50% του πληθυσμού να εξαιρείται από τη φορολογία εισοδήματος (σε σύγκριση με το 8% της Ευρωζώνης. Για τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, χρειάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών (και των συντελεστών στις ασφαλιστικές εισφορές), μείωση των φοροαπαλλαγών επί του εισοδήματος και κατάργηση των υπόλοιπων φοροαπαλλαγών που ωφελούν τους πλουσίους».
Εν μέσω αυτής της ταύτισης, δε, ίσως αποκτά νέα σημασία και το μήνυμα που έστειλε την περασμένη εβδομάδα, με την συνέντευξή του στο tvxs.gr, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης:
«Ο ΣΕΒ», είχε πει, «πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να είναι. Θέλει να είναι μια ιδεολογική "γιάφκα" της Δεξιάς και άντρο του νεοφιλελευθερισμού ή συλλογική έκφραση μιας μέας κοινωνικά υπεύθυνησης επιχειρηματικότητας, στην οποία μάλιστα αναφέρονται ενίοτε ο Πρόεδρος και ορισμένα μέλη στελέχη του; Η επιλογή και η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική τους»...
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απάντηση Λατινοπούλου στις καταγγελίες Μπογδάνου – «Το 8% στις δημοσκοπήσεις πόνεσε πολύ και πολλούς»

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου απάντησε στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο για τις καταγγελίες περί πλαστών υπογραφών για την ίδρυση του κόμματός της. Η κα ...