Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Τα νοσοκομεία «αιμορραγούν» και το υπ. Υγείας μοιράζει 20 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ

Η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι ο ψυχίατρος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, έλαβε «μπόνους» 1.006.128 ευρώ .

Την ώρα που τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε γάζες και οι ασθενείς αγοράζουν τα υλικά με τα οποία θα χειρουργηθούν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ΜΚΟ «ημετέρων» και άλλων που αφορούν τη λειτουργία δομών (οικοτροφείων, ξενώνων, κέντρων ημέρας κλπ) και εντάσσονται στο πρόγραμμα της «Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας». 

Εκτιμάται ότι το 2015 εγκρίθηκαν επιπλέον 20.000.000 ευρώ από την αρχική χρηματοδότηση των ΜΚΟ, σε μερικές από τις οποίες πρόεδροι, νόμιμοι εκπρόσωποι, μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εργαζόμενοι είναι συνεργάτες υπουργού, συγγενείς στελεχών του υπουργείου Υγείας ακόμη και


βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Μάιο του 2013 υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του τότε υπουργού Υγείας και του Επιτρόπου Απασχόληση, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης για την εκπόνηση ενός βιώσιμου, κοστολογημένου συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Το κόστος του τριετούς προγράμματος ανερχόταν στα 180 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 105 εκατ. ευρώ (58,33%) προέρχονταν από πόρους του ΕΣΠΑ και τα 75 εκατ. ευρώ (41,67%) από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους. 

Τον Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε μπαράζ τροποποιητικών αποφάσεων με τις οποίες αύξησε τη χρηματοδότηση των δομών αυτών που υπάγονται σε διάφορες ΜΚΟ, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αύξηση των ασθενών, δηλαδή περισσότερες παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτό επετεύχθη και  με την αύξηση της ποσόστωσης του ΕΣΠΑ, χωρίς όμως να μειωθεί ανάλογα η κρατική χρηματοδότηση. Παρατηρούνται σκανδαλώδεις περιπτώσεις με ορισμένες ΜΚΟ να έλαβαν, ή να λαμβάνουν σε μηνιαίες δόσεις, ακόμη και το διπλάσιο ποσό από αυτό που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Πέτρος Γιαννουλάτος, ο οποίος εγκρίνει τις σχετικές τροποποιήσεις. Καθοριστικό ρόλο έχει και η Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας Αθανασία Λύτρα, δηλαδή η προϊσταμένη της διεύθυνσης του Υπουργείου που διαχειρίζεται τα δεκάδες εκατομμύρια επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανιψιά του κ. Γιαννουλάτου. Μάλιστα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα έχει αποσπαστεί τόσο η αδελφή του, εφοριακός, όσο και ο αδελφός του, μόνιμος υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας. Σοβαρό ρόλο φαίνεται να έχουν επίσης συγκεκριμένοι υπάλληλοι με θέση ευθύνης από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας, της Υπηρεσίας που διαχειρίζεται τους πόρους από το ΕΣΠΑ.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εθνική μας αφωνία

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού, αρκεί αυτό να είναι άσχετο με τις ίδιες τις ευρωεκλογές. Το στοίχημα που είν...