Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Χαλέπι δεν
διαθέτουν πλέον τρεχούμενο νερό, μετά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στις
ανατολικές, ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης, όπως ανακοίνωσε η
Unicef.
Οι
συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες στο Χαλέπι βομβαρδίζονται
καθημερινά μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την περασμένη Δευτέρα.Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 70 άνθρωποι, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 100. «Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται και πάλι το πόσιμο νερό μέσω
του δημοσίου δικτύου ύδρευσης. Οι σφοδρές επιθέσεις της περασμένης νύχτας κατέστρεψαν το αντλιοστάσιο της Μπαμπ αλ Ναϊράμπ που παρέχει νερό σε περίπου 250.000 κατοίκους στο ανατολικό Χαλέπι» ανέφερε η Χάνα Σίνγκερ, η εκπρόσωπος της Unicef στη Συρία, λέγοντας πως η αποκατάσταση των ζημιών αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη λόγω των βομβαρδισμών.
«Σε αντίποινα, σταμάτησε και η λειτουργία του αντλιοστασίου στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι και κόπηκε έτσι η υδροδότηση στον δυτικό τομέα της πόλης όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι», συνέχισε η Σίνγκερ. «Στερώντας το τρεχούμενο νερό από τα παιδιά υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού», επεσήμανε.
Η Unicef εκτιμά ότι από την έλλειψη πόσιμου νερού κινδυνεύουν περισσότερο οι κάτοικοι των ανατολικών συνοικιών γιατί η μοναδική εναλλακτική τους είναι το μολυσμένο νερό των πηγαδιών. Στο δυτικό τμήμα οι κάτοικοι διαθέτουν πιο βαθιά πηγάδια, με πιο ασφαλή νερά. Η οργάνωση ανέφερε ότι σκοπεύει να στείλει υδροφόρες στην πόλη, διευκρινίζοντας όμως ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι εφαρμόσιμο μακροπρόθεσμα.
Η Unicef έκανε έκκληση λέγοντας πως «Είναι πολύ σημαντικό, για την επιβίωση των παιδιών, όλες οι πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των υδραυλικών εγκαταστάσεων και υποδομών, να επιτρέψουν την πρόσβαση για να επιδιορθωθούν οι ζημιές στο αντλιοστάσιο του Μπαμπ αλ Ναϊράμπ και να επαναλειτουργήσει εκείνο του Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι».
http://www.koutipandoras.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου