Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί: Απαγορεύεται το εγκεφαλικό!

Γράφει η Αλκυόνη Χριστοδουλάκη
Το ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα πάσχει γενικότερα είναι γεγονός. Ελλείψεις φαρμάκων, κρεβατιών, γιατρών, νοσοκόμων, ανευθυνότητα στην περίθαλψη, την ασφάλιση και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις επόμενες εκλογές κι ακόμα παραπέρα!
Δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι ο κύριος Ξανθός φαίνεται να προσπαθεί, συχνά μοιάζει οραματιστής, αλλά δεν τα καταφέρνει καλά. Δε γνωρίζω εάν τον αναγκάζουν συγκεκριμένες συνθήκες να αδρανεί ή εάν το πρόγραμμά του είναι πλήρες με τον ανεξέλεγκτο κύριο Πολάκη και τις προσωπικές κόντρες του, όμως οτιδήποτε φταίει τον
εμποδίζει από το να θέσει προτεραιότητες σαν υπουργός Υγείας.
Είναι αξιοσημείωτο το πώς οι «διαχειριστές» του τομέα υγείας στη χώρα μας αναλαμβάνουν την ευθύνη του ζητήματος ζωής και θανάτου των πολιτών τόσο αβίαστα σε καταστάσεις τόσο επιτακτικές. Ο αγαπητός υπουργός μας μιλώντας χθες στο συνέδριοHEALTHWORLD 2016 έβαλε τα δυνατά του, ανέλυσε το όραμα του υπουργείου και τις δεσμεύσεις στον τομέα της υγείας και παρουσίασε τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην Υγεία, μεταξύ των οποίων «Τη νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, ένα νέο ισχυρό κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Πολιτεία, τους επαγγελματίες υγείας, τους επιχειρηματίες στον τομέα του φαρμάκου και την κοινωνία, στηριγμένο σε διαφανείς συμφωνίες, σε σαφείς δεσμεύσεις, σε μηχανισμούς ελέγχου και σε μία νέα κουλτούρα κοινωνικής ευθύνης που έχουμε ανάγκη για να επιβιώσει και το Σύστημα Υγείας και η χώρα». Θα προσέθετα ένα μπερδεμένο emoticon, όπως αυτά που συναντάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Ποια είναι αυτή η νέα πολιτική; Πως θα επιτευχθούν οι διαφανείς συμφωνίες; Γενικότητες και όνειρα μπορούμε αγαπητοί κύριοι να πλάσουμε όλοι,ακόμα κι εμείς οι κοινοί θνητοί.
Το πιο εξοργιστικό είναι το πώς προσπαθούν να χειραγωγήσουν ακόμα το λαό με μελλοντικές υποσχέσεις. Σίγουρα και οι προκάτοχοι τους έχουν πολλές ευθύνες, όμως τώρα πια δεν υπάρχει η δικαιολογία του πρωτάρη, είστε κυβέρνηση από το Γενάρη του ’15 κύριοι!

Θα μπορούσατε κύριε Ξανθέ, να παραλείψετε όλα τα όμορφα κι ελπιδοφόρα λόγια και να δεσμευτείτε απλά ότι μέσα στους επόμενους 2 μήνες όλα τα νοσοκομεία θα έχουν μαγνητικό τομογράφο!
 Σε αυτή την έλλειψη αφιερώνεται το άρθρο, την –εν γνώσει- ανευθυνότητα της έλλειψης μαγνητικού τομογράφου σε ευυπόληπτα νοσοκομεία και μάλιστα στην πρωτεύουσα της χώρας!
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι είναι η μαγνητική τομογραφία. Αυτό που ίσως μας διαφεύγει είναι πόσο κρίσιμη είναι, ειδικά στην περίπτωση εγκεφαλικού. Τη στιγμή που τα εγκεφαλικά επεισόδιααποτελούν την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων, ο υπουργός μας μιλάει για μία νέα κουλτούρα κοινωνικής ευθύνης! Για να αντιληφθούμε καλύτερα τη βαρύτητα της κατάστασης, χρειάζεται να αναφερθούμε λίγο πιο συγκεκριμένα στα οφέλη της εξέτασης και τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουμε χωρίς αυτή. Συνήθως για τη διάγνωση στα εγκεφαλικά επεισόδια χρησιμοποιείται η αξονική τομογραφία.
Ωστόσο, σύμφωνα με νέες οδηγίες από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, η μαγνητική τομογραφία ανιχνεύει τα εγκεφαλικά σε 83% των περιπτώσεων σε αντίθεση με την αξονική τομογραφία που τα ανιχνεύει σωστά μόνο σε 26% των περιπτώσεων. Κι εμείς στα νοσοκομεία μας κάνουμε την ωραία αξονική μας, αποκλείουμε την αιμορραγία και έπειτα, αν δε διαθέτουμε μαγνητικό τομογράφο, κρατάμε τον ασθενή στα άνετα δωμάτια του νοσοκομείου κάνα δυο μέρες μέχρι να τον μεταφέρουμε σε κάποιο άλλο ή σε κάποια κλινική με την οποία συνεργαζόμαστε, να βιώσει και τη «μαγνητική εμπειρία».
Η άμεση και ορθή διάγνωση του είδους του εγκεφαλικού επεισοδίου σε έναν ασθενή είναι ζωτικής σημασίας. Το χρονικό περιθώριο για θεραπευτική αποκατάσταση της απόφραξης της αρτηρίας είναι πολύ μικρό, της τάξης μερικών ωρών μόνο.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας, η μαγνητική τομογραφία διάχυσης πρέπει να θεωρείται ως πιο χρήσιμη εξέταση από την αξονική τομογραφία για τη διάγνωση του εγκεφαλικού ισχαιμικού επεισοδίου στην οξεία φάση και εντός 12 ωρών από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος εγκεφαλικού.
Μάλιστα. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι σε περίπτωση εγκεφαλικού, έστω και μετά την αξονική, είναι απαραίτητο ο ασθενής να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία εντός 12 ωρών!Κι εμείς εδώ, στο δοξασμένο σύστημα υγείας μας, τι κάνουμε; Κάνουμε την αξονική μας, σας παίρνουμε την πίεση, σας καθησυχάζουμε, ώστε να μην αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο και την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα σας μεταφέρουμε σε κάποιο μαγνητικό τομογράφο. Στην περίπτωση που περάσουν οι επικίνδυνες ώρες και υποστείτε δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο, –επειδή βεβαίως βεβαίως δεν είχαμε αποτελέσματα μαγνητικής να έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες- εσείς μπορεί να χάσετε τη ζωή σας ή να μείνετε ανάπηρος, όμως θα νιώθετε πως το σύστημα έκανε ό, τι μπορούσε δεδομένου του ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες σας πρόσεχαν ιδιαιτέρως, σας έπαιρναν συχνά την πίεση και τη θερμοκρασία!
Η πραγματικά πλούσια ελληνική γλώσσα μας, μάλλον δεν έχει αρκετές λέξεις, ώστε να περιγράψουν την αθλιότητα αυτής της κατάστασης. Το σύστημα, όπως φαίνεται, δε μας αφήνει καμία ελπίδα να παλέψουμε ούτε καν για την ίδια μας τη ζωή! Συνεπώς, η μόνη συμβουλή θα ήταν να κόψετε το κάπνισμα, να αθλείστε, να τρέφεστε σωστά, να μην αγχώνεστε ακόμα κι αν πεινάνε τα παιδιά σας, να μην έχετε φυσικά κληρονομικότητα και να ελπίζετε με όλη σας την ψυχή να μη σας χτυπήσει την πόρτα το εγκεφαλικό όσο βρίσκεστε στη χώρα.
http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...