Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Πάνω από τον στόχο τα δημόσια έσοδα τον Αύγουστο

Η συγκράτηση των δαπανών και η καλή πορεία των εσόδων διατήρησαν και τον Αύγουστο την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 2,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν κατά 464 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016, ενώ μόνο τον Αύγουστο ήταν κατά 62 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου, παρά το γεγονός
ότι δεν καταβλήθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 738 εκατ. όπως ήταν προγραμματισμένο.
Θετικό σημάδι
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται από το οικονομικό επιτελείο ως θετικό σημάδι για την πορεία του προϋπολογισμού, αφού ακόμα και χωρίς να έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τα έσοδα ξεπέρασαν τον μηνιαίο στόχο. Και πλέον αναμένουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου (θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος) για να διαπιστώσουν αν θα υπάρξει πρόβλημα μέχρι το τέλος του έτους ή όχι.
Πάντως, η διατήρηση του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται κυρίως στη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016 ήταν κατά 3,4 δισ. ευρώ λιγότερες έναντι του στόχου, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίστηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ λιγότερες έναντι του στόχου. Μόνο τον Αύγουστο του 2016 oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες κατά 133 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού συγκρατήθηκαν κατά 151 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Επίσης, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) υπολείπονται του στόχου που έχει τεθεί κατά 883 εκατ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κενό αυτό αποδίδεται στην υστέρηση αποτύπωσης των στοιχείων για δαπάνες του ΕΣΠΑ ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη γίνει και οι οποίες θα εμφανιστούν σταδιακά τους επόμενους μήνες. Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και στα έσοδα του ΠΔΕ, τα οποία υστέρησαν στο παραπάνω οκτάμηνο κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.
Αποπληρωμή οφειλών
Πέραν αυτών, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου το υπουργείο είχε εγκρίνει πιστώσεις συνολικού ύψους 1,57 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Οι πιστώσεις αυτές διατέθηκαν στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, ενώ αφορούν και την επιστροφή φόρων παρελθόντων ετών. Ειδικότερα, από το 1,57 δισ ευρώ:
• Το 1,34 δισ. ευρώ έχει να κάνει με πιστώσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών των κρατικών φορέων προς προμηθευτές.
• Τα υπόλοιπα 231 εκατ. ευρώ για την επιστροφή φόρων παρελθόντων ετών.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...