Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Κατώτατος μισθός: Ποια είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Η διάταξη του νέου χρονοδιαγράμματος για την αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται στη Βουλή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, πιθανότατα στα τέλη της εβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή.

Ο Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό, για τον οποίο τα βασικά σενάρια είναι δύο:
Το πρώτο είναι η αύξηση να είναι της τάξης του 7,75%, δηλαδή στο επίπεδο της αύξησης των συντάξεων, την οποία οι συνταξιούχοι θα δουν ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου. Μιλάμε για μία αύξηση της τάξης των 55 ευρώ, η οποία και θα φτάσει τον κατώτατο μισθό στα 770 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, είναι η αύξηση να είναι της τάξης του 10% και, συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο 9,9%, ποσοστό αντίστοιχο του πληθωρισμού για το 2022.

Άρα, με αυτή την αύξηση θα καλυφθεί το κόστος από τον πληθωρισμό ενώ, με αυτό το σενάριο, μιλάμε για μία αύξηση 70,5 ευρώ, που σημαίνει ότι, από 1ης Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 785 ευρώ.
Έως 30% οι αυξήσεις στα προϊόντα

Την ίδια στιγμή, νέα φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών βάζουν οι νέες αυξήσεις που περνούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτικά, με την ένωση εργαζομένων καταναλωτών, από 1η Ιανουαρίου το χαρτί υγείας αυξήθηκε από 3,49 στα 4,89 ευρώ, το γιαούρτι από 2,70 στα 3,67 ευρώ και οι φρυγανιές από 1,59 στο 1,94 ευρώ, ενώ τα απορρυπαντικά και μαλακτικά πλυντηρίου αυξήθηκαν κατά 19%.


«Οι αυξήσεων των προϊόντων διατροφής και πρώτης ανάγκης από 7 έως 30% και αυτό με το ξεκίνημα του 2023», δήλωσε o πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραφτόπουλος.


Σύμφωνα με την ένωση εργαζομένων καταναλωτών καπέλο έχει μπει και στα προϊόντα του καλαθιού, με το γάλα να έχει σκαρφαλώσει κατά 21%, τη φέτα κατά 15% και τον ελληνικό καφέ κατά 47%. Την ίδια στιγμή, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «οι ανατιμήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, σε διάφορα προϊόντα.

Γαλακτοκομικά, κρέατα, απορρυπαντικά και είναι της τάξεως του 5% με 10%». Στο μεταξύ από σήμερα ξεκινά η εκπτωτική χειμερινή περίοδος. Με προσφορές ακόμα και 80% οι έμποροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου.
https://www.topontiki.gr/2023/01/09/katotatos-misthos-ta-dio-epikratestera-senaria-gia-tin-anaprosarmogi-akoma-ke-sto-30-i-afxisis-sta-souper-market/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έτσι λειτουργεί η πλατφόρμα του iSyriza για τις καταγγελίες προβλημάτων στο σύστημα Yγείας

Μια νέα σχέση πολίτη-πολιτικής ξεκινάει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , με πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη , ο οποίος έχει απευθύνει κάλεσμα στους πο...