Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Το 2023 απαιτεί αφοσίωση στον στόχο

Πριν από ένα χρόνο, λίγοι πίστευαν ότι θα ξέσπαγε πάλι πόλεμος στην Ευρώπη. Οταν αυτό συνέβη στις 24 Φεβρουαρίου, πάλι λίγοι πίστευαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αντισταθεί για περισσότερο από λίγες ημέρες. Οταν φάνηκε ότι ο πόλεμος θα κρατήσει και ότι οι Ουκρανοί δεν είχαν ούτε διάθεση ούτε λόγο να συνθηκολογήσουν, οι περισσότεροι περίμεναν ότι οι επιπτώσεις στην προμήθεια ενέργειας και στην οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών θα ήταν καταστροφικές, με τις ανάλογες πολιτικές συνέπειες.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις ήταν λανθασμένες. Αυτό που μας δίδαξε το 2022 ήταν ότι παρά τη συνεχή ροή ειδήσεων, αναλύσεων και σχολίων στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, δεν διαφέρουμε από τους προϊστορικούς μας πρόγονους – ουδείς γνωρίζει τι φέρνει ο χρόνος. Το βαθύτερο μάθημα, όμως, είναι ότι αυτή η αβεβαιότητα μας αναγκάζει να είμαστε πάντα έτοιμοι για τα χειρότερα, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Μας λέει, επίσης, ότι οφείλουμε να κατανοούμε τα καλά που έχουμε, να διορθώνουμε λάθη και αδυναμίες, να σχεδιάζουμε πορεία με γνώση των δυνάμεων και των πόρων που διαθέτουμε. Επιπλέον, πρέπει να αναπτύσσουμε φιλίες και συμμαχίες ώστε να περιορίζονται οι κίνδυνοι που βλέπουμε και άλλοι που δεν εμφανίστηκαν ακόμη. Αυτά δεν είναι μαθήματα υψηλής στρατηγικής αλλά η βασική μέθοδος που επέτρεψε στον άνθρωπο να επιβιώσει, να κυριαρχήσει και να φθάσει στο σημείο όπου ο ίδιος φέρει την ευθύνη για το εάν θα αντέξει τις ανατροπές που αυτός έφερε στον πλανήτη.

Το βαθύτερο μάθημα, όμως, είναι ότι αυτή η αβεβαιότητα μας αναγκάζει να είμαστε πάντα έτοιμοι για τα χειρότερα.

Η αρχή του έτους ωθεί τον καθένα σε έναν απολογισμό –μικρό ή μεγάλο– για το πού βρισκόμαστε, τι χάσαμε στην πορεία, ποιες οι προοπτικές μας και πού βαδίζουμε. Είναι στιγμή να αναλογιστούμε και τα λάθη και τις αδυναμίες μας, να δούμε τι πρέπει να αλλάξει, τι πρέπει να θωρακιστεί, πού μπορούμε να βελτιώσουμε τις προοπτικές μας. Η υποχρέωση να τα βγάλουμε πέρα με ό,τι μας φέρει ο χρόνος, αλλά και να ζήσουμε όσο καλά γίνεται, αφορά όχι μόνο το κάθε άτομο, αλλά λαούς και χώρες επίσης.


Στην Ελλάδα στις αρχές του 2023 βλέπουμε πολλά για τα οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Οι πρόγονοί μας πολέμησαν, εργάστηκαν, θυσίασαν και συμμάχησαν με μεγαλύτερες δυνάμεις για να πετύχουν την ελευθερία, τη σταθερότητα και την ευημερία των τελευταίων δεκαετιών. Τώρα που κλονίζονται οι βάσεις του διεθνούς συστήματος που αποτελεί το πλαίσιο της σταθερότητας και ανάπτυξής μας, οφείλουμε να έχουμε σαφή εικόνα των δυνατοτήτων μας και των κινδύνων. Να γνωρίζουμε ποιες απειλές είναι πραγματικές, ποιες είναι εξωγενείς και ποιες πηγάζουν από τη διαχρονική απέχθεια που προκαλούν οι μεταξύ μας μικρές διαφορές.

Οπως έδειξε το 2022, το σκοτεινότερο σενάριο δεν είναι πάντα αυτό που εξελίσσεται. Διαψεύδεται όταν οι άνθρωποι είναι προετοιμασμένοι, αποφασισμένοι και ευέλικτοι, όταν διαθέτουν ισχυρούς συμμάχους και σαφή, ενιαίο στόχο – την επιβίωση.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562211527/to-2023-apaitei-afosiosi-ston-stocho/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...