Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Ο μαραθώνιος των εκλογών

Οι εκλογές, που το αποτέλεσμά τους αναμένεται με προσδοκία από τους πάντες, θα διενεργηθούν υπό συνθήκες απολύτως χαοτικές. Ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας που διεξάγεται ακαταπαύστως έχει αποδιοργανώσει πλήρως την ευρωπαϊκή οικονομία. Ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να διαβρώνει τον κοινωνικό και πολιτικό ιστό των πλέον πολιτιστικώς ανεπτυγμένων κρατών σε επίπεδο παγκόσμιο.

Παράλληλα, οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας βρίσκονται στο «χαμηλότερο» επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Πολεμικός άνεμος πνέει απ’ άκρου εις άκρον στο Αιγαίο. Με την Τουρκία να θριαμβολογεί για την κατασκευή πυραύλων που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν την ελληνική πρωτεύουσα. Ενώ Ελληνες αξιωματούχοι και αναλυτές εξαίρουν την υπεροπλία αέρος που εξασφάλισε η χώρα μας με τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών F-16 και την προμήθεια των γαλλικών Rafale. Αλλά όπως κατά συνθήκη συχνότατα συμβαίνει σε χώρες που διανύουν φάση της πλέον σκληρής αντιπαραθέσεως, παρατηρούνται σημεία τακτικής συγκλίσεως όταν οι ηγέτες τους μάχονται να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν λαϊκή υποστήριξη ώστε να επιτύχουν την επανεκλογή τους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ένθερμος θιασώτης της φιλελεύθερης οικονομίας, ασκεί εδώ και μήνες επιδοματική πολιτική, προκαλώντας όχι μόνον τις αντιδράσεις της αντιπολιτεύσεως –όπως εξάλλου ήταν φυσικό και αναμενόμενο–, αλλά και των φιλελευθέρων, που εκθύμως τον υποστήριξαν για μακρότατο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν προέβη σε αύξηση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων άνω του 25%, αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα εντυπωσιακότατα, εάν ληφθεί υπόψη η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, η μάλλον κρυπτική ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο για «εκλογές τον Απρίλιο και μετά» και η εκτιμώμενη απόφαση του Ερντογάν να μεταθέσει νωρίτερα την ημερομηνία των εκλογών, αποτελούν ίσως ένδειξη ότι οι δύο ηγέτες αναζητούν την προσφορότερη ημερομηνία για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ή τις προσδοκίες ξένων και Ελλήνων αναλυτών, αλλά και τα αποτελέσματα των διαφόρων δημοσκοπήσεων στην Τουρκία, είναι αμφίβολο εάν ο Ερντογάν θα είναι ο νικητής των εκλογών για μία φορά ακόμη. Ούτε όμως οι εκλογές στη χώρα μας θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή, έστω, βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό δύο ή περισσότερων κομμάτων. Εχουμε δρόμο πολύ να διανύσουμε ακόμη.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562214245/o-marathonios-ton-eklogon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...