Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Οι εγκληματίες στη Βουλή;

Η απαγόρευση καθόδου ενός κόμματος στις εκλογές είναι μια δύσκολη άσκηση για τη Δημοκρατία. Οπως έγραφε ο καθηγητής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, «η απαγόρευση, με δικαστική απόφαση, των πολιτικών κομμάτων “των οποίων η δράσις τείνει εις ανατροπήν του ελευθέρου δημοκρατικού πολιτεύματος” προβλεπόταν στο κυβερνητικό σχέδιο Συντάγματος, αποσύρθηκε όμως ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Αρα, ο συντακτικός νομοθέτης αντιμετώπισε το θέμα της απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων και συνειδητά απέρριψε τη δυνατότητα αυτή» («Η Καθημερινή», 9.1.2023).
Επιπλέον είναι λογικό αυτό που έγραψε ο καθηγητής κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος: «Η αντισυστημική ψήφος είναι ο πυρετός της Δημοκρατίας… Τα αντισυστημικά κόμματα το θερμόμετρο… Δεν ρίχνεις τον πυρετό σπάζοντας θερμόμετρα» (Facebook, 19.1.2023).

Το πρόβλημα όμως με τη «Χρυσή Αυγή» και τους επιγόνους της «Ελληνες» δεν είναι η αντισυστημικότητά τους, ούτε το γεγονός ότι εχθρεύονται τη Δημοκρατία.

Το ΚΚΕ είναι επίσης αντισυστημικό κόμμα και «στρατηγικός στόχος [του] είναι η κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας, η δικτατορία του προλεταριάτου, για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση». Ομως η «Χρυσή Αυγή» δεν λειτούργησε από γεννησιμιού της ως απλό νεοναζιστικό κόμμα, αλλά ως συμμορία του κοινού ποινικού δικαίου. Χρησιμοποίησε δε την (ατυχή για τη χώρα) είσοδό της στη Βουλή για να εξασφαλίσει ατιμωρησία για τις εγκληματικές πράξεις της. Είδαμε βίντεο με τάγματα εφόδου με επικεφαλής βουλευτές να επιτίθενται σε μικροπωλητές σε λαϊκές αγορές· είδαμε τον κ. Ηλία Κασιδιάρη να γρονθοκοπεί σε ζωντανή μετάδοση γυναίκα βουλευτή· τα μέλη της έσφαξαν στον δρόμο μελαψούς και τον Παύλο Φύσσα κ.ά.

Το ερώτημα δεν είναι «τι κάνει η Δημοκρατία με τους εχθρούς της;», αλλά «τι κάνει η Δημοκρατία με τις εγκληματικές οργανώσεις;». Τους δίνει επιπλέον όπλα για να επεκτείνουν τη δράση τους ή τους φράζει τον δρόμο; Δηλαδή αύριο μπορεί να κατεβεί κι ένα κόμμα «προστατών των καταστημάτων», αυτών που αλληλοσκοτώνονται στους δρόμους. Κατά μία έννοια, αντισυστημικοί είναι κι αυτοί. Επιτρέπεται να έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή;

Επί του θέματος γίνεται η σοβαρή συζήτηση των συνταγματολόγων (παραδόξως, ουδείς τους ψέγει για πολιτικά κίνητρα) και παραλλήλως γίνεται η μικροπολιτική κουβέντα, σαν αυτή που ξεκίνησε από κάποιους του ΣΥΡΙΖΑ με καταληκτικό ερώτημα «ποιος θα ωφεληθεί εκλογικώς από την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη».

Δυστυχώς αυτή η συζήτηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και της σοβαρότητας που απαιτεί το ακανθώδες αυτό θέμα. Στο κάτω κάτω της γραφής, μόνο στα εγκλήματα ψάχνουν για κίνητρα.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562239337/oi-egklimaties-sti-voyli/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...