Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Πρόταση δυσπιστίας: Πώς αναμένεται να απαντήσει ο Μητσοτάκης στη Βουλή

Αν και ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το «κυρίως πιάτο» αναμένεται σήμερα, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τις οποίες και θα κλείσει (μαζί με την ονομαστική ψηφοφορία) η όλη διαδικασία.

Δεδομένου ότι στη ΝΔ προεξοφλούν ότι η Κ.Ο. του κόμματος θα ψηφίσει σύσσωμη κατά της πρότασης μομφής, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία αναμένεται να απαντήσει στα όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση και – ταυτόχρονα – να επιτύχει και αυτό που έθεσε ως στόχο, όταν χαρακτήρισε ως
«καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τόνος της ομιλίας του θα καθοριστεί σε κάποιο βαθμό και από τις παρεμβάσεις και των άλλων πολιτικών αρχηγών, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα φροντίσει να κρατήσει όσο γίνεται πιο… ελεγχόμενα τα πράγματα, καθώς θεωρεί ότι μια ψύχραιμη και νηφάλια εικόνα – παρά τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται για το ζήτημα των υποκλοπών – θα του δώσουν «πόντους» και θα ενισχύσουν την άποψη ότι την ευθύνη για το τοξικό πολιτικό κλίμα έχει αποκλειστικά και μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα κινηθεί πάνω σε συγκεκριμένους άξονες, με στόχο, μετά το τέλος της συζήτησης, να υπάρχει μια κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα, όχι μόνο για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά συνολικά για το έργο της κυβέρνησης και τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι:

• Για το ζήτημα των υποκλοπών, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν γνώριζε γι’ αυτές, δεν είχε ενημερωθεί για τίποτα και να τονίσει ότι μόλις ενημερώθηκε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, έλαβε αμέσως δραστικά μέτρα (απομάκρυνση Δημητριάδη-Κοντολέοντα, νομοθετικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία της ΕΥΠ, κ.ο.κ.). Στο ίδιο πλαίσιο, και για τις αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις υπουργών και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτιμάται ότι θα παραπέμψει στη σχετική έρευνα της Δικαιοσύνης, υιοθετώντας τη ρητορική περί «ρυπαρών δικτύων» και εντός της ΕΥΠ, αλλά και επαναλαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

• Από την άλλη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να φέρει αποδείξεις ότι ο ίδιος γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, αλλά και επαναφέροντας την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης και ζητώντας να μάθει αν – εκτός από τον Στέργιο Πιτσιόρλα – είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και άλλα πολιτικά στελέχη και σημαίνοντα πρόσωπα του δημοσίου βίου. Επίσης, αναμένεται να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να απαξιώσει συνολικά το έργο της ΕΥΠ, αλλά και να «πολιτικοποιήσει» τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

• Στο ίδιο μοτίβο – και απαντώντας στους χαρακτηρισμούς του Α. Τσίπρα περί «εγκληματικού και ρυπαρού δικτύου» – ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς σε όλες τις «ανοιχτές» υποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (δίκες Παπαγγελόπουλου-Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, αναφορές για «μαύρο» χρήμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υπόθεση «μικρής Μαρίας», κ.λπ.) καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις για τα θέματα αυτά και κατηγορώντας τον για «αφωνία» το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για υποκρισία, όσον αφορά στις κατηγορίες κατά της ΝΔ για διαφθορά.

• Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει και την… σύγκριση των δύο κυβερνήσεων, μέσω απολογισμού του κυβερνητικού έργου από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα και αντιπαραβολής του με την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-2019. Το βάρος εκτιμάται ότι θα πέσει στη φορολογία, αλλά και στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων που η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει, αλλά και στην προοπτική που η ΝΔ δίνει στη χώρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορηθεί για «μηδενισμό», αλλά και για εμμονές σε ξεπερασμένες ιδέες και θέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το τέλος της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας και την απόρριψή της από την πλειοψηφία της Βουλής, θα μπει σε «δεύτερο πλάνο» η υπόθεση των παρακολουθήσεων, κάτι που θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί στην προεκλογική της στρατηγική, ήτοι την προβολή της «θετικής ατζέντας» της, θεωρώντας ότι εκεί υπερέχει καθαρά του ΣΥΡΙΖΑ.
https://www.topontiki.gr/2023/01/27/protasi-dispistias-pos-anamenete-na-apantisi-o-mitsotakis-sti-vouli/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στέφανος Κασσελάκης: Αυτά είναι τα 15 υποψήφια ονόματα για το νέο κόμμα

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το Σάββατο (23/11/2024) την ιδρυτική διακήρυξη για το νέο κόμμα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακοκογιάννης και έγινα...