Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Σημείο καμπής για τη ζωή στη Γη;

Φίλες και φίλοι,

Μόλις γράψαμε ιστορία!

Μετά από ΧΡΟΝΙΑ εκστρατειών και μαζικής πίεσης απ’ όλο τον πλανήτη, οι κυβερνήσεις του κόσμου μόλις υπέγραψαν μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τη φύση!

Υπόσχεται να θέσει τουλάχιστον το 30% της έκτασης του πλανήτη υπό προστασία, να αυξήσει κατά δισεκατομμύρια τα κονδύλια για την προστασία της βιοποικιλότητας, με τους Αυτόχθονες λαούς στην καρδιά του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής στη Γη.
Δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε, κι η συμφωνία δεν είναι τέλεια. Πιέσαμε για να προστατευτεί το 50% της έκτασης της Γης με ακόμα μεγαλύτερα κονδύλια. Παρόλα αυτά η συμφωνία είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου και μπορεί να γίνει σημείο καμπής για τη ζωή σ’ αυτόν τον όμορφο πλανήτη. Και το παγκόσμιο κίνημά μας ήταν εκκωφαντικό σε κάθε βήμα της διαδικασίας κι είχε τεράστιο αντίκτυπο.

Δες παρακάτω τι κάναμε:






Το Avaaz στάθηκε στο πλευρό των Αυτοχθόνων Λαών

Οι αυτόχθονες λαοί ήδη υπερασπίζονται και προστατεύουν τεράστιες περιοχές του πλανήτη – οι φωνές τους είναι απαραίτητες στην καρδιά των διαπραγματεύσεων… Γι’ αυτό τα μέλη του Avaaz με τις δωρεές μας καλύψαμε τα έξοδα για να ταξιδέψουν ομάδες Αυτοχθόνων αρχηγών στις διαπραγματεύσεις. Το αποτέλεσμα; Η πιο δυνατή παγκόσμια περιβαλλοντική συμφωνία που έγινε ποτέ για τα δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών, βάζοντάς τους στο επίκεντρο των παγκόσμιων συζητήσεων για τη βιοποικιλότητα. Εδώ βλέπεις μια ομάδα μας λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις:




«Είδα το Avaaz εν δράση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων κι ήσασταν φανταστικοί! Βαθιά ευγνωμοσύνη γι’ αυτό το κίνημα που αγωνίζεται μαζί μας για τα δικαιώματα των Αυτοχθόνων λαών τώρα και πάντα, με σεβασμό και ταπεινότητα»

Hindou Oumarou Ibrahim, ηγέτιδα των αυτοχθόνων Mbororo απ’ το Τσαντ και ιδρύτρια του Συλλόγου για τις Αυτόχθονες Γυναίκες και τους Λαούς του Τσαντ (AFPAT)


Πιέσαμε τις κυβερνήσεις να κάνουν την υπέρβαση για τον πλανήτη

Στήσαμε μια δυναμική ομάδα ακτιβιστών για να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης ώστε να παραδώσουν το αίτημα των μελών του Avaaz στην καρδιά των διαπραγματεύσεων. Μετά από δεκάδες ενημερώσεις κι αμέτρητες συναντήσεις με διαπραγματευτές, βοηθήσαμε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος… κι η τελική συμφωνία έχει παντού τα «δακτυλικά μας αποτυπώματα.»




«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Avaaz ήταν μια σημαντική ανεξάρτητη φωνή στις διαπραγματεύσεις. Η ακεραιότητα, η ταχεία δράση κι η παγκόσμια εμβέλεια του Avaaz ήταν καθοριστικής σημασίας για τον νομοθετικό διάλογο. Το Avaaz είναι μια αναγνωρισμένη δύναμη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη βιοποικιλότητα.»

- Basile van Havre, συμπροεδρεύων των διαπραγματεύσεων για το παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020




«Το Avaaz έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο παρασκήνιο, ώστε η διαδικασία να πάρει τη σωστή κατεύθυνση. Είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα λόγω τέτοιων προσπαθειών. Συγχαρητήρια, και μην το βάλετε κάτω τώρα. Συνεχίστε να είστε η κινητήριος δύναμη καθ’ όλη την περίοδο εφαρμογής.»

- Malta Qwathekana, Νοτιοαφρικανή διαπραγματεύτρια


Υποστήριξη από διασημότητες

Πάνω από 3.3 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν την έκκληση του κινήματός μας για προστασία του 50% της έκτασης του πλανήτη! Μαζί τους έλαβαν μέρος βραβευμένες διασημότητες που επίσης υπέγραψαν, δημοσίευσαν στο Twitter, αλλά και ταξίδεψαν στις διαπραγματεύσεις για να ενισχύσουν τις φωνές μας!






«Ζητώ απ’ τους ηγέτες του κόσμου να πετύχουν τους υπάρχοντες στόχους για την προστασία της βιοποικιλότητας και να σχεδιάσουν μια νέα συμφωνία ώστε τουλάχιστον το 50% της χερσαίας γης και των ωκεανών να τεθούν υπό προστασία και προς αποκατάσταση – με την ενεργό υποστήριξη και την ηγεσία των αυτοχθόνων λαών.»

- Joaquin Phoenix, Ηθοποιός


Απανωτές δράσεις

Μέσα στους μήνες που οδηγούσαν στις διαπραγματεύσεις, τραβήξαμε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης με πολλές δράσεις για να εντείνουμε κι άλλο την πίεση στους ηγέτες – στη συνέχεια στο Μόντρεαλ συνεργαστήκαμε με τον ηθοποιό του Τζουράσικ Παρκ, Τζέιμς Κρόμγουελ, και με έναν γιγαντιαίο δεινόσαυρο για να απαιτήσουμε επείγουσα δράση για την κρίση της εξαφάνισης των ειδών!




Πιέσαμε τους ηγέτες στα κοινωνικά δίκτυα

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τα μέλη του Avaaz απ’ όλο τον κόσμο συμμετείχαμε σε δράσεις στα κοινωνικά δίκτυα για να δείξουμε στους ηγέτες πως ο κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή πάνω τους. Μαζί ενισχύσαμε τις φωνές των Αυτοχθόνων ηγετών, πιέσαμε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να δεσμευτούν πως θα χρηματοδοτήσουν προγράμματα προστασίας της βιοποικιλότητας και τρέξαμε καμπάνιες ενημέρωσης στα κοινωνικά δίκτυα. Οι φωνές μας βοήθησαν στη διαμόρφωση των συζητήσεων!




«Η δράση του Avaaz είχε σίγουρα σημαντικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Ένα σπουδαίο παράδειγμα για το πώς η κοινωνία των πολιτών, όταν συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις, μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά στις διεθνείς περιβαλλοντικές συζητήσεις!»

- Leonardo Cleaver de Athayde, επικεφαλής διαπραγματευτής της Βραζιλίας


Γίναμε πρωτοσέλιδα σ’ όλο τον κόσμο

Ήμασταν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, απ’ τη Γαλλία μέχρι την Ινδία, ως μια απ’ τις πιο αξιόπιστες φωνές καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι ακτιβιστές μας βοήθησαν στη διαμόρφωση των συζητήσεων, με δεκάδες δημοσιογράφους να ακολουθούν τις live ενημερώσεις μας και τις συνεντεύξεις τύπου που κάναμε σε κρίσιμες στιγμές – τραβώντας την προσοχή διεθνών μέσων ενημέρωσης.




Τρέξαμε δυναμικές διαφημίσεις

Όταν η Γαλλία έγινε βασικός παράγοντας στη χρηματοδότηση του σχεδίου, τρέξαμε δυναμικές διαφημίσεις σε Γαλλικές εφημερίδες και τις παραδώσαμε αυτοπροσώπως στις διαπραγματεύσεις. Κι είχε αποτέλεσμα, οδηγώντας σε σημαντική πρόοδο σχετικά με τη χρηματοδότηση, που βοήθησε στο ξεκλείδωμα της υπόλοιπης συμφωνίας!




Οι φωνές μας ήταν εκκωφαντικές στις διαπραγματεύσεις

Παραδώσαμε τις φωνές εκατομμυρίων μελών του Avaaz στις διαπραγματεύσεις με μια δυναμική ομιλία προς υπουργούς κι αντιπροσώπους. Και προς το τέλος των διαπραγματεύσεων, συνεχίσαμε με την προβολή ενός όμορφου βίντεο για να βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Δες το παρακάτω:




Η επίτευξη της συμφωνίας είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου – αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τώρα πρέπει όλες κι όλοι να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, να εφαρμόσουν το σχέδιο και να κάνουν ό,τι λέει η επιστήμη πως χρειάζεται για την προστασία της ζωής στη Γη. Ό,τι κι αν συμβεί, ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας για να θεραπεύσουμε τη σχέση μας με τα υπόλοιπα είδη ζωής.

Αλλά μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα στο Μόντρεαλ και δεν τα παρατάμε. Για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι το μέλλον μας να είναι ασφαλές και προστατευμένο.

Με ατελείωτη ελπίδα κι ευγνωμοσύνη,


Bert, Oscar, Diego, Laure, John, Lillian, Chris, Melanie, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...