Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Covid-19 Μύθος ή Πραγματικότητα;

Του Δημήτρη Νίκογλου 

Ανήσυχοι και υποψιασμένοι βιώνουμε την καθημερινότητά μας, μια μεταλλαγμένη καθημερινότητα δέσμια των επιβεβλημένων sms, δέσμια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας,
μια καθημερινότητα δέσμια του Covid-19.

Ο νέος ιός ερχόμενος άναρχα στην ζωή μας άλλαξε την κανονικότητά μας, άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας μας, άλλαξε την ζωή μας γενικότερα. Βλέπω ανθρώπους τιθασευμένους και ανησυχητικά υπάκοους, 

βλέπω ανθρώπους με οδηγίες χρήσης, βλέπω ανθρώπους με φοβισμένα πρόσωπα να περιμένουν την αισιόδοξη είδηση να προβάλει από τα χείλη των ειδικών καθηγητών που μας ενημερώνουν καθημερινά δια των μέσων μαζικής επικοινωνίας. 

Προσωπικά θα ήθελα τον πολίτη περισσότερο ενημερωμένο και λιγότερο φοβισμένο, και μη γελιόμαστε, την ευθύνη είτε για το πρώτο είτε για το δεύτερο την έχουν οι ίδιοι εντεταλμένοι άνθρωποι. 
Η αλήθεια για τον Covid-19 έρχεται άραγε ακατέργαστη; ή έρχεται επεξεργασμένη με την καθώς πρέπει νοστιμιά κατάλληλη για τους πνευματικά πεινασμένους;
Το σίγουρο είναι πως η συντεταγμένη ενημέρωση είναι ένα όπλο κατά της άγνοιας, η σωστή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση όμως είναι αυτή που κάνει την διαφορά, είναι ένα πραγματικό υπερόπλο στην φαρέτρα του κάθε ανήσυχου και υποψιασμένου πολίτη .. 

Πιστεύω λίγα από αυτά που ακούω, και τα μισά από αυτά που βλέπω, διότι μου λένε αυτά που θέλουν να ακούσω, και μου δείχνουν αυτά που θέλουν να δω.
Συνθέτοντας τα λίγα που πιστεύω από αυτά που ακούω, και μερικά από αυτά τα λίγα που βλέπω, καταλαβαίνω περισσότερα από αυτά που θέλουν να μου πουν.
Το να είσαι προσεκτικός παραμερίζοντας τις όποιες ιδεοληψίες σίγουρα είναι καλό, το να προσέχεις τους συνανθρώπους σου είναι επίσης καλό, το να επιδιώκεις το καλό σου σε συνάρτηση με το καλό των άλλων χωρίς να επηρεάζεις την καθημερινότητα κανενός είναι επίσης καλό. 

Μα αυτό που σε κάνει διαφορετικό, αυτό  που σε καταξιώνει και σε κάνει να ξεχωρίζεις, είναι ο τρόπος που κερδίζεις την εμπιστοσύνη των άλλων, που δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν του καθαρού με αξίες και χωρίς αλχημείες τρόπο.

Μένουμε σπίτι λοιπόν για το καλό μας, και για το καλό όλων φυσικά, κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι επιστήμονες. Μένουμε σπίτι σήμερα για ένα ευοίωνο αύριο, μένουμε σπίτι αλλά χωρίς εφησυχασμό, μένουμε σπίτι ανήσυχοι και αφυπνισμένοι παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα...! 

Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση πραγματικά είναι η δεινότητα της είδησης των ΜΜΕ και των καταρτισμένων καθηγητών για την πανδημία. Με την είσοδο του Covid-19 στην ζωή μας μάθαμε και όλους τους κορυφαίους γνώστες του είδους, μικροβιολόγους, λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους και λοιπούς επιστήμονες. 

"Να επεξεργάζεστε πάντα την τροφή που σας δίνουν, η γρήγορη κατάποση δημιουργεί πάντα προβλήματα".
- Εδώ θα ήθελα να τονίσω και να πω μόνο πως η εμπιστοσύνη ούτε πουλιέται μα ούτε και αγοράζεται, η εμπιστοσύνη κερδίζεται.

Κλείνοντας ρητορικά ξαναρωτώ. Μύθος ή πραγματικότητα τελικά ο νέος ιός Covid-19; 
Στο συγκεκριμένο δίλημμα δεν θα σας απαντήσω αμέσως μα ούτε και θα σας πω το προφανές. Με κάθε επιφύλαξη, ταπεινότητα και σωφροσύνη θα σας πω, οψόμεθα ...    




Blogger Δημήτρης Νίκογλου




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...