Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Τι προτείνει το ΚΙΝΑΛ για την ενίσχυση του ΕΣΥ

«Πόλεμο» σε τρία μέτωπα. Αυτό υποστήριξε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χθες στη Βουλή και περιγράφοντας τα μέτωπα αυτά ως εξής :
Πρώτο μέτωπο, την καθυστέρηση και τη συγκράτηση της διασποράς του ιού για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεύτερο, την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας που απαιτεί οπωσδήποτε την ενίσχυση του ΕΣΥ γιατί είναι η ναυαρχίδα και για αυτόν τον πόλεμο αλλά και για το μέλλον. Τρίτο, στην οικονομία, όπου υποστήριξε ότι εμπλέκεται και η Ευρώπη αλλά χρειάζεται και ένα δικό μας
ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης που απαιτεί συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να στηριχθεί η παραγωγική βάση της οικονομίας και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.
Με την Υγεία ωστόσο να είναι το βέλτιστο αγαθό, πολλώ δε μάλλον σε αυτή τη συγκυρία, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα ζητήματα που θέτει το Κίνημα Αλλαγής γύρω από την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Ζητούν μεταξύ άλλων να γίνει πράξη η πρότασή τους για ‘δίκτυο της πρώτης γραμμής’, με τη συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρόταση για κινητά κλιμάκια γιατρών- νοσηλευτών, που θα κάνουν και επισκέψεις στο σπίτι. όπου θα κάνουν και έλεγχο με τεστ, θα δίνουν οδηγίες για καλύτερη φροντίδα και θα παρέχουν και νοσηλεία στο σπίτι. Την ίδια ώρα, θέτουν ξανά και ξανά το ζήτημα των τεστ. «Δεν θα κουραστώ να τονίζω της σημασία τους για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού. Για την προστασία των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Αξιοποιείστε επιτέλους σε ενιαίο σχεδιασμό και με ενιαίο τιμολόγιο και τα ιδιωτικά κέντρα, καθώς και τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα που ακόμη παραμένουν εκτός. Για να υπάρξει καλύτερη εικόνα της διασποράς και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Θα χρειαστούν ιδιαίτερα και στη δεύτερη φάση», είπε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά για το θέμα.
Στο Κίνημα Αλλαγής ζητούν ακόμα, επιτακτικά πλέον, καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ, αλλά και των κλινών στα νοσοκομεία αναφοράς. Θεωρούν άλλωστε πως είναι καλό να γνωρίζουν όλοι και κυρίως οι επιστήμονες, που επεξεργάζονται τα δεδομένα, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς. «Γιατί δεν δίνονται αυτά τα στοιχεία; Θα έπρεπε να γνωρίζουμε πέρα από το πόσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται και πόσα κρεβάτια νοσηλείας είναι διαθέσιμα ανά υγειονομική περιφέρεια εκτός ΜΕΘ», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του συστήματος αλλά και για λόγους διαφάνειας και αίσθηση ασφάλειας των πολιτών.
Στην Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι είναι ‘απαράδεκτο’ η κυβέρνηση να καταβάλει 1600 ευρώ ημερησίως για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, όταν το κόστος είναι 883 μαζί με το μισθολογικό κόστος. «Είναι συμβολή σε αισχροκέρδεια. Φαίνεται όμως ότι η Κυβέρνηση βρίσκει χρήματα όταν θέλει να εξυπηρετήσει κάποιους», είπε από τη Βουλή η Φώφη Γεννηματά, σηκώνοντας τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Την τελευταία κάλεσε, δε, να ευχαριστήσει έμπρακτα τους ‘μαχητές της πρώτης γραμμής’, αποδεχόμενη την πρόταση του κόμματός της για ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Ζήτησε τέλος, να επεκταθεί το επίδομα του Πάσχα σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς και όσους άλλους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. Ειδικά για την ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά, δε, το Κίνημα Αλλαγής δεν θα σταματήσει να πιέζει, αφού πρόκειται για μία πρόταση στην οποία πιστεύει βαθιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...