Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟY) προειδοποιεί σήμερα ότι ο πλανήτης χρειάζεται σχεδόν 6 εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες νοσοκόμες και νοσοκόμους.
Σε έκθεσή τους για την επάρκεια της προσφοράς νοσηλευτών και νοσηλευτριών σε παγκόσμιο επίπεδο, η υπηρεσία του ΟΗΕ, η διεθνής εκστρατεία Nursing Now και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσοκόμων (ΔΣΝ) τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο των επαγγελματιών νοσοκόμων, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό υγειονομικό προσωπικό. «Οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟY, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
«Σήμερα πολλές νοσοκόμες και πολλοί νοσοκόμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο μέτωπο της μάχης εναντίον της ασθένειας COVID-19», θυμίζει.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των επαγγελματιών νοσηλευτριών και νοσηλευτών σήμερα ανέρχεται σε περίπου 28 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μεταξύ του 2014 και του 2018, αυξήθηκε κατά 4,7 εκατομμύρια, αλλά «εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα 5,9 εκατομμυρίων νοσοκόμων», με τις πιο κραυγαλέες ελλείψεις να εντοπίζονται στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.
Οι τρεις οργανώσεις προτρέπουν τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν τις πιο επείγουσες ανάγκες και να μετατρέψουν σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην πρόσληψη και στην πλαισίωση των υπηρεσιών υγείας με επαγγελματίες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές.
Ο επικεφαλής του ΔΣΝ Χάουαρντ Κάτον υπογραμμίζει ότι τα ποσοστά μολύνσεων, ιατρικών λαθών και θνησιμότητας είναι «υψηλότερα όταν υπάρχουν υπερβολικά λίγες νοσοκόμες».
Η Μέρι Ουάτκινς, εκ των συγγραφέων της έκθεσης, εκφράζει ανησυχία διότι οι πλουσιότερες χώρες δεν εκπαιδεύουν επαρκή αριθμό νοσοκόμων, εξαρτώνται κατά συνέπεια από τη μετανάστευση επαγγελματιών και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις ελλείψεις στις χώρες καταγωγής τους.
«Το 80% των επαγγελματιών νοσοκόμων στον κόσμο σήμερα (…) εξυπηρετεί το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού», υπολογίζει.
Αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού, η Ουάτκινς απευθύνει έκκληση να εξετάζονται οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, καθώς κατά εκτιμήσεις τα ποσοστά μόλυνσης στις τάξεις τους φθάνουν το 9% στην Ιταλία και ως το 14% στην Ισπανία.
«Έχουμε πολύ υψηλή αναλογία εργαζομένων του υγειονομικού προσωπικού που δεν πάνε να εργαστούν, διότι φοβούνται πως θα μολυνθούν» χωρίς να έχουν τρόπο να το εξακριβώσουν, στηλίτευσε. Αδυνατούν να επιβεβαιώσουν αν είναι άρρωστοι, αν ανέρρωσαν, ή αν είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο τους, εξήγησε.
Περίπου το 90% όλων των νοσοκόμων είναι γυναίκες, ενώ λίγοι νοσηλευτές βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις ηγεσίας στον τομέα της υγείας – το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θέσεων ανήκουν στους άνδρες. Αλλά όταν οι χώρες επιτρέπουν στους νοσηλευτές να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, για παράδειγμα με την ύπαρξη επικεφαλής νοσηλευτή (ή ισοδύναμου) επικεφαλής της κυβέρνησης και προγράμματα νοσηλευτικής ηγεσίας, βελτιώνονται οι όροι για τη νοσηλευτική.
Για να εξοπλιστεί ο κόσμος με το νοσηλευτικό εργατικό δυναμικό που χρειάζεται, η ΠΟΥ και οι συνεργάτες της συνιστούν σε όλες τις χώρες:
- αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και την απασχόληση περισσότερων νοσοκόμων.
- να ενισχύσει την ικανότητα συλλογής, ανάλυσης και δράσης σχετικά με τα δεδομένα για το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας ·
- παρακολουθεί την κινητικότητα και τη μετανάστευση των νοσοκόμων και να τη διαχειρίζεται υπεύθυνα και ηθικά ·
- να εκπαιδεύσουν τους νοσηλευτές στις επιστημονικές, τεχνολογικές και κοινωνιολογικές δεξιότητες που χρειάζονται για να οδηγήσουν την πρόοδο στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη ·
- να δημιουργήσουν ηγετικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας κυρίας επικεφαλής νοσοκόμας και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της ηγεσίας μεταξύ των νέων νοσοκόμων ·
- να εξασφαλίσουν ότι οι νοσηλευτές των ομάδων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης θα αξιοποιούνται πλήρως, για παράδειγμα στην πρόληψη και τη διαχείριση μη μεταδοτικών ασθενειών ·
- τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω μόνιμου προσωπικού, δίκαιων αποδοχών και σεβασμού των δικαιωμάτων στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία ·
- να εφαρμόσουν πολιτικές εργατικού δυναμικού νοσηλευτικής ευαισθησίας ·
- να εκσυγχρονίσει την επαγγελματική νοσηλευτική νομοθεσία με την εναρμόνιση των προτύπων εκπαίδευσης και πρακτικής και τη χρήση συστημάτων που αναγνωρίζουν και επεξεργάζονται τα διαπιστευτήρια των νοσηλευτών σε παγκόσμιο επίπεδο · και
- (υγεία, εκπαίδευση, μετανάστευση, χρηματοδότηση και εργατικό δυναμικό) μαζί με τους ενδιαφερόμενους για τη νοσηλεία, για τον πολιτικό διάλογο και τον προγραμματισμό του εργατικού δυναμικού.
Το μήνυμα της έκθεσης είναι σαφές: οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν σε μια μαζική επιτάχυνση της νοσηλευτικής εκπαίδευσης, στη δημιουργία θέσεων νοσηλευτικής και στην ηγεσία των συστημάτων υγείας. Χωρίς νοσηλευτές, μαίες, και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι χώρες δεν μπορούν να κερδίσουν τη μάχη ενάντια στα κρούσματα ασθενειών ή να επιτύχουν την καθολική κάλυψη υγείας και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου