Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Δεν έχει "ξεφύγει" η εξάπλωση του κορονοϊού

Ένα πρώτο θετικό μήνυμα για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας περιλαμβανόταν χθες, μεταξύ άλλων, στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, φαίνεται πως η καμπύλη διασποράς του ιού "έχει βάλει κάποιο φρένο". 
"Δεν θέλω να φανώ υπεραισιόδοξος, αλλά χαίρομαι που δεν βλέπω αυτή την εκθετική δραματική αύξηση. Δεν θέλω να πω ότι δεν την περιμένω, αλλά σίγουρα "αγοράσαμε" χρόνο. Και αυτός ο χρόνος επενδύθηκε στην πραγματική ενίσχυση του συστήματος υγείας. Μακάρι να "αγοράσουμε" ακόμα περισσότερο χρόνο με αυτά τα μέτρα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο στα μαθηματικά μοντέλα, να υπολογίσει
κανείς το πόσο προσφέρουν αυτά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως ονομάζονται" τόνισε ο Καθηγητής.
Το κοιτάμε και θα το ελέγξουμε ξανά. Όσο περνούν οι μέρες, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Δεν μπορώ να πω ότι η καμπύλη έχει μειωθεί, αλλά σίγουρα δεν έχει αυξηθεί δραματικά και αυτό ας μείνει σαν ένα αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας, χωρίς όμως να πω ότι είναι 100% βέβαιο. Εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων μας, εξαρτάται από την πίστη μας σε αυτά τα μέτρα και την προσπάθεια όλων μας να τηρήσουμε αυτά τα μέτρα" συμπλήρωσε.
Σχετικά με την επιτήρηση και τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, οι εκτιμήσεις των μαθηματικών προβλέψεων, που ανανεώνονται συνεχώς, δείχνουν πως περίπου 8.000 με 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί.
Χθες ανακοινώθηκαν 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 695 και αφορά 28 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ιδιαίτερα στην Αττικής.
Το 56% των νοσούντων έως σήμερα, είναι  άνδρες. Ηλικίες από 18 ως 64 ετών αφορούν το 75% των περιπτώσεων, ενώ άνω των 65 είναι το 21% των περιπτώσεων.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 114. Συνολικά 35 συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 68 έτη και όλοι είναι άνδρες, εκτός από μία γυναίκα. Το 74% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας.
Προστέθηκαν επίσης δύο ακόμη νεκροί τη χθεσινή ημέρα, φτάνοντας συνολικά τους 17. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η μέση ηλικία τους ήταν τα 76 έτη. Οι 14 ήταν άνδρες και οι 3 γυναίκες.  Ήταν όλοι ηλικιωμένοι ή είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Ενισχύονται τα νοσοκομεία

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ(Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). 39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, ενώ έχουν διατεθεί και άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης έχουν προστεθεί στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορονοϊού.
Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, με βάση τις ανάγκες. Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο "ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ" με 60 κλίνες, το "ΝΙΜΤΣ", πτέρυγες στο "ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ" με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο "ΑΤΤΙΚΑ" στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...