Τη στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ αναδεικνύει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο μήνυμα που έστειλε για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς την επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement), ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι έχουν μπει τα θεμέλια για τη μακροχρόνια συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
"Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία σε θέματα εθνικής ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας για τις επόμενες δεκαετίες. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για τη δέσμευση της Ελλάδας, ενός ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ, απέναντι στη ναυτική μας παρουσία στον κόλπο της Σούδας,
στο νησί της Κρήτης", τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι οι δύο χώρες έχουν καταφέρει μέσα από τις συγκεκριμένες συνέργειες να σφυρηλατήσουν μια εταιρική σχέση, η οποία είναι σε θέση να προωθεί τα στρατηγικά τους συμφέροντα με γνώμονα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στα Δυτικά Βαλκάνια.
Αναφορικά με τους πολιτισμικούς δεσμούς, ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε ότι η 25η Μαρτίου αναδεικνύει την πλούσια ιστορία που μοιράζονται οι δύο χώρες, υπενθυμίζοντας ότι οι πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας άντλησαν την έμπνευση του από τις ιδέες της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και του κράτους δικαίου, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα.
"Οι μεγάλοι στοχαστές της αρχαίας Ελλάδας έδωσαν πνοή στην αμερικανική αναζήτηση για ελευθερία και μια δημοκρατία που θα στηριζόταν στη θεμελιώδη αλήθεια ότι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα, τα οποία δεν μπορεί να τους αρνηθεί κανείς. Δεκαετίες αργότερα, οι ίδιες αξίες που θεμελίωσαν την Επανάστασή μας ενέπνευσαν τον λαό της Ελλάδας να αναζητήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Αναγνωρίζοντας την ομοιότητα μεταξύ του αγώνα των Ελλήνων για την ίδρυση μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης και του δικού τους, πολλοί Αμερικανοί υποστήριζαν την ελληνική ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας έναν άθραυστο δεσμό μεταξύ των δύο χωρών μας", ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στο μήνυμα του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται και στους κοινωνικούς δεσμούς, υπενθυμίζοντας ότι έχουν παρθεί πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη τους.
"Όπως σημειώθηκε στον Δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, εκτιμάται ότι 3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ελληνική καταγωγή. Επομένως, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για να οικοδομήσουμε σταθερά θεσμικά θεμέλια που να ενθαρρύνουν την βαθιά εκτίμηση των κοινών μας δεσμών. Για το σκοπό αυτό, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε δημιουργήσει το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Μελλοντικών Ηγετών, το οποίο αναπτύσσει περαιτέρω την εκπαιδευτική, πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας".
Μάικ Πομπέο: Ισχυρότερη και πιο σημαντική από ποτέ η συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ
"Ισχυρότερη και πιο σημαντική από ποτέ" χαρακτηρίζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικός Μάικ Πομπέο τη συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ στο μήνυμα που στέλνει για τον εορτασμό της 199ης επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Στην τοποθέτηση του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν θέσει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς σχέσης.
"Η πρόσφατη συμφωνία για την επικαιροποίηση του παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement) βελτίωσε περαιτέρω τις σχέσεις μας και έκανε την Ελλάδα ισχυρότερη και ασφαλέστερη. Επιπλέον, οι επιχειρηματικοί και εμπορικοί μας δεσμοί έχουν επεκταθεί σημαντικά και εργαζόμαστε για την εμβάθυνση των συνδέσεων και στον εκπαιδευτικό τομέα", τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, οι οποίες ακυρώθηκαν φέτος λόγω της πανδημίας του COVID-19, σημειώνοντας ότι σε τέτοιες περιόδους κρίσεων η ισχυρή συνεργασία μεταξύ του αμερικανικού και του ελληνικού λαού λάμπει και επικρατεί. Κλείνοντας, είπε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στο να συνεργαστούν με την Ελλάδα για να τιμήσουν το επόμενο έτος την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου