Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

H Ελληνικός Χρυσός ξαναγεμίζει με τοξικά απόβλητα τη “χαβούζα” της Ολυμπιάδας #skouries

H πρώτη ανάρτηση της χρονιάς είναι το ντοκουμέντο μιας πολύ σοβαρής παρανομίας της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα. Είναι Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, 12:00 το μεσημέρι και φορτηγό της εργολάβου εταιρείας “ΜΑΓΟΥΝΑΚΗΣ Ο.Ε.” αδειάζει φορτίο με νέο τέλμα εμπλουτισμού μέσα στον – υποτίθεται “αποκατεστημένο” – παλαιό χώρο απόθεσης τελμάτων της Ολυμπιάδας. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό καθώς στο συγκεκριμένο σημείο έχει ήδη αποτεθεί σημαντική ποσότητα τελμάτων. Την ώρα που η εταιρεία με πληρωμένα δημοσιεύματα διαφημίζει το “περιβαλλοντικό της έργο” στην Ολυμπιάδα και μαζεύει βραβεία και τιμές, η χαβούζα ξαναγεμίζει με τοξικά απόβλητα.
Το οριστικό κλείσιμο της χαίνουσας αυτής πληγής που επί 45 και πλέον χρόνια δηλητηριάζει την Ολυμπιάδα, ήταν ένας από τους βασικότερους όρους της Έγκρισης Περιβαλλοντικών

Όρων που δόθηκε στην Ελληνικός Χρυσός το 2011 (ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011). Στο ζήτημα αυτό δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα: Η “Απομάκρυνση, καθαρισμός και αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων συνολικής έκτασης 265 στρ” εντάχθηκε στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ως “Φάση Ι” του υποέργου Ολυμπιάδας και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η Φάση ΙΙ, της εξόρυξης του μεταλλοφόρου κοιτάσματος. Αυτό ήταν και το “δόλωμα” που έπεισε τον κόσμο της Ολυμπιάδας – που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε αγωνιστεί για να μη γίνουν μεταλλεία και μεταλλουργία χρυσού – να δεχθεί την Ελληνικός Χρυσός. Τα απόβλητα και οι αρσενοπυρίτες θα έφευγαν από εκεί και το παλιό εργοστάσιο εμπλουτισμού θα λειτουργούσε μόνο για 6 χρόνια. Το παραμυθάκι είχε happy end: μετά από μόλις 6 χρόνια, όπως έλεγαν οι μελέτες, όλη η παραλιακή ζώνη Ολυμπιάδας-Στρατωνίου θα είχε αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, ελεύθερη επιφανειακών εγκαταστάσεων, καθαρή και αποκατεστημένη.

Κατά τη ΜΠΕ, σελ. 6.5-2 : “Παράλληλα με τις εργασίες απομάκρυνσης και καθαρισμού των τελμάτων, προβλέπονται και εργασίες σταδιακής αποκατάστασης του χώρου που θα ελευθερώνεται. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν (α) την αποκατάσταση του υποβάθρου ώστε αυτό να μετατραπεί σε έδαφος κατάλληλο για φύτευση και (β) την επακόλουθη φυτοτεχνική αποκατάσταση με αυτόχθονα είδη της περιοχής. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από την έναρξη των εργασιών ενώ προβλέπονται και άλλα τρία χρόνια για εργασίες συντήρησης της βλάστησης που θα εγκατασταθεί προκειμένου να διασφαλισθεί η επιτυχία της βλάστησης.”

Με δεδομένο ότι οι εργασίες απομάκρυνσης των παλαιών τελμάτων ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2015, το 2020 θα έπρεπε να βρισκόμαστε στο στάδιο “συντήρησης της βλάστησης”! Θα έπρεπε να παρακολουθούμε τα δεντράκια που φυτεύθηκαν να ψηλώνουν. Το επόμενο βίντεο αποκαλύπτει την απάτη:



Η Ελληνικός Χρυσός έχει παραβιάσει τόσο τα χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση που η ίδια πρότεινε και εγκρίθηκαν, όσο και το σύνολο των σχετικών με τον παλαιό χώρο απόθεσης όρων της ΚΥΑ ΕΠΟ. Από τη χαβούζα αφαιρέθηκε μόνο το τμήμα εκείνο των παλαιών τελμάτων που είχε για την εταιρεία οικονομικό ενδιαφέρον λόγω του περιεχόμενου χρυσού και αργύρου. Από την πώληση του πλούσιου σε πολύτιμα μέταλλα παλαιού τέλματος εκτιμάται ότι η εταιρεία εισέπραξε, καθαρό και αφορολόγητο, ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Και από το φθινόπωρο του 2018 άρχισαν να φτάνουν σε εμάς αναφορές κατοίκων για απόθεση νέων τελμάτων σε διάφορα σημεία του υπό αποκατάσταση χώρου απόθεσης. Νύχτες και Σαββατοκύριακα, όταν η εταιρεία νομίζει ότι κανείς δεν κοιτάει, τα απόβλητα ξαναπέφτουν στη χαβούζα.

Επισημαίνουμε ότι το Σώμα Επιθεώρησης Β. Ελλάδας / Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος έχει δώσει ρητή εντολή στην Ελληνικός Χρυσός να διαχειρίζεται τα απόβλητα εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας σαν επικίνδυνα απόβλητα – εντολή την οποία η εταιρεία συστηματικά παραβιάζει. Σε κάθε περίπτωση, η απόθεση οποιουδήποτε αποβλήτου, επικίνδυνου ή μη, εντός του παλαιού χώρου απόθεσης τελμάτων απαγορεύεται. Το βίντεο-ντοκουμέντο μάζί με σχετική καταγγελία απεστάλη στο ΤΕΠ/ΣΕΒΕ στις 30/12/2019.

Mε άφθονο χρήμα στα μέσα ενημέρωσης, πολύχρωμες ιστοσελίδες και “επιστημονική” διαφήμιση, η Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί να δομήσει το προφίλ μιας υπεύθυνης και περιβαλλοντικά ευαίσθητης εταιρείας. “Εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές αποκαταστάθηκε η επιφάνεια της Ολυμπιάδας προκειμένου να αποδοθεί προς αξιοποίηση στην τοπική κοινωνία… Χάρη στα πρότυπα αυτά έργα το τοπίο αναβαθμίστηκε, αναπτύχθηκε νέα βλάστηση και προστατεύτηκε το τοπικό οικοσύστημα”, γράφει το hellas-gold.com. Η Ολυμπιάδα αναφέρεται ως “παράδειγμα-πρότυπο”. Παράδειγμα, πράγματι. Ψεύδους και εξαπάτησης. Και ατιμωρησίας για περιβαλλοντικά εγκλήματα.



Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...