Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Τσαβούσογλου: Θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο

Το άνοιγμα της Αμμοχώστου ως ειλημμένη απόφαση παρουσίασε, χθες, για ακόμα μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μόλις προ τεσσάρων ημερών, έγινε ο σημαντικότερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης που εισήλθε στην «πόλη-φάντασμα» από το 1974. «Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι, θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην Ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε (CNN Turk) χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου. Η απειλή για «άνοιγμα» των Βαρωσίων, του περίκλειστου τμήματος της πόλης, δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτε άλλο, παρά προαναγγελία προσάρτησης της Αμμοχώστου στο
ψευδοκράτος και επέκταση της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Με δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1984 και 1992), η Aγκυρα έχει κληθεί να παραδώσει τα Βαρώσια στην αρμόδια Ειρηνευτική Δύναμη της Κύπρου (UNFICYP). Στην Αμμόχωστο είχε μεταβεί προ ενός μήνα και ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ από τις αρχές του καλοκαιριού, το αποκαλούμενο «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους, συνέστησε ομάδα ειδικών για την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της Αμμοχώστου.
Η ανακίνηση του θέματος από τον κ. Τσαβούσογλου, λίγες ημέρες μετά τη λήξη του γύρου επαφών της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είναι ενδεικτική της γενικότερης αντίληψης που έχει η Aγκυρα για τη διαδικασία. Προφανώς, η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα λύσει αρκετές απορίες σχετικά με τον τρόπο επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενός πιθανού χρονοδιαγράμματος, αλλά και τις πιθανότητες επιτυχούς κατάληξής τους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, βεβαίως, απαιτείται να ξεπεραστούν αρκετά ζητήματα, ιδιαίτερα σε επίπεδο συνομιλιών ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η συμφωνία για τους όρους αναφοράς, ενώ ήδη το χρονοδιάγραμμα του ΟΗΕ έχει επιβραδυνθεί. Επί τούτου αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Λουτ εμφανιζόταν έτοιμη να μεταβεί σε Αθήνα, Aγκυρα και Λονδίνο, μετά τις επαφές της με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, κάτι που προς το παρόν έχει «παγώσει».
Η κ. Λουτ ενημέρωσε το Λονδίνο μέσω τηλεδιάσκεψης, δίχως, ωστόσο κάποια δεσμευτική πρόταση. Επιπλέον, η σχεδιαζόμενη για το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, τριμερής συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανή. Αντιθέτως, προκρίνονται κατ’ ιδίαν συναντήσεις του κ. Γκουτιέρες με τους δύο ηγέτες.
Παράλληλα, η Αγκυρα συνεχίζει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ εξακολουθεί να σημαδεύει τον χάρτη στα νότια του Καστελλόριζου. Για απόψε το βράδυ έχουν προαναγγελθεί ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού (NAVTEX 1008/19) σε μια περιοχή νότια του Καστελλόριζου και της Ρόδου. Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες η Αγκυρα έχει εκδώσει σειρά πανομοιότυπων NAVTEX που «κλείνουν» αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα, τα πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» παραμένουν στη θέση τους, ενώ το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» πλέει στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ συνοδευόμενο από μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...