Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΙΝΑΛ: «Απέναντι, μέσα και έξω από τη Βουλή»

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά που εντάσσονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο δόθηκε την Τρίτη για διαβούλευση, εξαπέλυσε χθες το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «λογική που έρχεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΕΒ».
Σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση, στην οποία μάλιστα εκφράζεται και η «προειδοποίηση» προς την κυβέρνηση ότι θα βρει το Κίνημα Αλλαγής «απέναντί της μέσα και έξω από τη Βουλή» (συνοδευόμενη και από ανάλογη διαδικτυακή «αφίσα»), η Χαριλάου Τρικούπη εστιάζει κυρίως στα άρθρα που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι οι
προβλεπόμενες διατάξεις «επαναφέρουν τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης και μειώνουν δραστικά τα δικαιώματα και τις αμοιβές των εργαζομένων».
Κάνει δε λόγο για «χειρουργικού χαρακτήρα παρεμβάσεις», που, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «οδηγούν στην απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων και στην ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας».
Κλιμάκωση
Το περιεχόμενο –και ακόμη περισσότερο το ύφος– της παραπάνω τοποθέτησης προσθέτει ένα ακόμα κομμάτι στο «παζλ» της κλιμάκωσης της επιθετικής ρητορικής του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κυβέρνηση. Κλιμάκωση η οποία έχει γίνει αισθητή το τελευταίο διάστημα, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη, εκτός από «ιδεολογικό αντίπαλο» –όπως πολλάκις έχει αναφέρει η ηγεσία–, βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως μια «κλιμακούμενη απειλή» για τη θέση τους στον κεντρώο πολιτικό χώρο, που δρα αντίρροπα μεν, αλλά ταυτόχρονα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπιέζοντας σημαντικά το Κίνημα Αλλαγής.
Υπό την απειλή αυτή και με δεδομένο ότι έχουν καταγραφεί κινήσεις του πρωθυπουργού οι οποίες μαρτυρούν την πρόθεση της Πειραιώς για περαιτέρω «άνοιγμα» στα κεντρώα ακροατήρια, η όξυνση των τόνων απέναντι στο κυβερνών κόμμα αποτελεί μια μάλλον αναμενόμενη στάση για την παράταξη στην προσπάθειά της να οχυρώσει τον πολιτικό της χώρο.
Ο εκλογικός νόμος
Στο παραπάνω πλαίσιο, άλλωστε, κινήθηκε και η Φώφη Γεννηματά στον... άτυπο διάλογο με τον πρωθυπουργό μέσω της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, με «πυρήνα» τον εκλογικό νόμο. Τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του την Κυριακή, αλλά και οι σε υψηλούς τόνους απαντήσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής μία ημέρα αργότερα από το Βελλίδειο, σίγουρα δεν εκπέμπουν (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) κλίμα συναίνεσης μεταξύ των δύο πλευρών στο συγκεκριμένο πεδίο.
Από την πλευρά της, την ίδια ώρα, η ηγεσία γνωρίζει ότι το θέμα του εκλογικού νόμου, πέρα από τη θεσμική του σημασία, αποτελεί και ένα ζήτημα μεγάλης πολιτικής βαρύτητας για το μέλλον και τον προσανατολισμό του ΚΙΝΑΛ, καθώς η στάση που θα τηρήσει θα μεταφραστεί από πολλούς και ως «τοποθέτησή» του στον νέο πολιτικό χάρτη που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...