Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΑΕΔ: Οι προϋποθέσεις για το επίδομα των 399,25 ευρώ -Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Μία σειρά από προϋποθέσεις και δικαιολογητικά πρέπει να πληρούν και να καταθέσουν όσοι θέλουν να πάρουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ μηνιαίου ύψους 399,25 ευρώ.
Συγκεκριμένα,  το επίδομα δικαιούνται και περίπου 100.000 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στα εποχικά-τουριστικά επαγγέλματα.
Προϋποθέσεις
Για να καταστεί δικαιούχος ο εποχικά εργαζόμενος πρέπει να πληροί τις γενικές προϋπόθεσης της τακτικής επιδότησης ανεργίας αλλά και ειδικότερες προϋποθέσεις.
Αναλυτικά,  οι 5 προϋποθέσεις
• Να είναι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ

• Να έχει προηγηθεί Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση) ή

• Να έχει προηγηθεί Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση)
• Να μην αυτοαπασχολούνται
• Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την αίτηση για την επιδότηση
Εκτός από τις γενικές προϋποθέσεις απαιτούνται και ειδικότερες προϋποθέσεις που ισχύουν μόνο για τους εποχικά απασχολούμενους.
•  Τι ισχύει για τον δικαιούχο που θέλει να πάρει για πρώτη φορά επίδομα:
α) Αν έχει απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά κατά την τελευταία χρονική περίοδο (μια σαιζόν) απαιτούνται
– 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν τη λήξη ή τη λύση της σύμβασης εργασίας χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες και 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος την τελευταία 2ετία.
• Αν έχει απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (δύο σαιζόν) απαιτούνται:
– 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο πριν από τη λήξη ή λύση της σύμβασης εργασίας και 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησής του.
• Τι ισχύει για τον δικαιούχο που έχει πάρει επίδομα και στο παρελθόν:
α) Αν έχει απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά κατά την τελευταία χρονική περίοδο (μια σαιζόν) απαιτούνται :
– 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν από τη λήξη ή τη λύση της σύμβασης εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας-ασφάλισης των δυο τελευταίων μηνών  αν έχει απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (δύο σαιζόν):
– 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο πριν από τη λήξη ή λύση της σύμβασης εργασίας χωρίς να αφαιρούνται οι ημέρες εργασίας-ασφάλισης των δύο τελευταίων μηνών.
Αναλυτικά,  το ποσό και η διάρκεια επιδότησης
Το επίδομα καταβάλλεται δεδουλευμένο μια φορά το μήνα. Από 01.02.2019 το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 399,25€. Για κάθε μέλος της οικογένειας του ανέργου το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%, ενώ χορηγούνται και τα αναλογούντα Δώρα εορτών (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα).
Η διάρκεια της επιδότησης ποικίλλει και εξαρτάται από τον αριθμό των ημερών εργασίας που πραγματοποίησε ο ασφαλισμένος το 12μηνο ή 14μηνο πριν απόλυσή του ή την λήξη της σύμβασης εργασίας.
Ειδικότερα, όσοι έχουν 100-149 ένσημα το κρίσιμο 12μηνο ή 14μηνο δικαιούνται 3 μήνες και 5 ημέρες επιδότηση. Όσοι έχουν 150-179 ένσημα το 12μηνο ή 14μηνο δικαιούνται 6μηνης επιδότησης. Όσοι έχουν 180-219 ένσημα θα λάβουν 8μηνη επιδότηση και όσοι διαθέτουν 220-230 ένσημα 10μηνη επιδότηση.
Προσοχή, οι έχοντες 150-230 ένσημα δικαιούνται 6μηνη έως και 10μηνη επιδότηση, με τον περιορισμό όμως των 400 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (σωρευτικά 13 μήνες) κατά την 4ετία πριν την έναρξη της επιδότησης. Αν έχουν συμπληρώσει τα 400 ημερήσια επιδόματα την τελευταία 4ετία ή κοντεύουν να τα συμπληρώσουν και κινδυνεύουν έτσι να χάσουν ημέρες επιδότησης μπορούν με μια Υπεύθυνη Δήλωση να εξαιρεθούν από τον εν λόγω περιορισμό αλλά θα λάβουν επιδότηση μόνο 3 μήνες και 5 ημέρες.
Τέλος , όσοι έχουν από 231 και πάνω ημέρες εργασίας – ασφάλισης υπόκεινται χωρίς εξαίρεση στον περιορισμό έως 400 ημερήσια επιδόματα την τελευταία 4ετία και μπορούν να δικαιωθούν 10μηνη επιδότηση για 231-249 ένσημα, 12μηνη επιδότηση για 250 ένσημα και άνω. Επίσης 12μηνη επιδότηση δικαιούνται και όσοι έχουν 210 ένσημα (πάντα το επίμαχο12μηνο ή 14μηνο) και συμπληρώνουν το 49ο έτος της ηλικίας τους.
Ποιά δικαιολογητικά χρειάζεσαι για όταν υποβάλεις  την αίτηση
Η αίτηση υποβάλλεται στις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ από τον ενδιαφερόμενο αυτοπροσώπως εντός 60 ημερών από την ημερομηνία λήξης ή λύσης της εργασιακής του σχέσης. Καλό είναι ωστόσο η αίτηση να υποβληθεί το πρώτο 7ήμερο μετά την λήξη της εργασιακής σχέσης, καθώς αυτό σχετίζεται με την έναρξη της επιδότησης.
Κατά την υποβολή της αίτησης ο άνεργος παραλαμβάνει αντίγραφο. Στο έντυπο της αίτησης ο άνεργος θα δει την ημερομηνία κατά την οποία πρέπει υποχρεωτικά να πάει στο κατάστημα του ΟΑΕΔ και να παραλάβει την απόφαση. Στην απόφαση υπαγωγής αναγράφεται η διάρκεια της επιδότησης, το ύψος αυτής, τα χρονικά διαστήματα υποχρεωτικής δήλωσης παρουσίας στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ κ.λπ.
Για την αίτηση απαιτούνται 9 δικαιολογητικά:
– Έντυπο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας (Ε6) υπογεγραμμένο από τον άνεργο και σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη ή Βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου (Ε7) υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τον εργοδότη.
– Βεβαίωση εποχικότητας από την επιχείρηση, όπου απαιτείται.
– Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική
Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου διμήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
–  Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
– Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή εφόσον δεν έχει εκδοθεί για οποιοδήποτε λόγο, αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
– Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του ασφαλισμένου.
– Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι ο πρώτος δικαιούχος.
– Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
– Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.
Οι υποχρεώσεις του επιδοτούμενου ανέργου:
– να εμφανιστεί, για πρώτη φορά, τον τρίτο μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, αυτοπροσώπως και αποκλειστικά στην υπηρεσία στην οποία κατέθεσε την αίτηση του, στο χρονικό διάστημα που υπάρχει τυπωμένο σε αυτή χωρίς να απαιτείται άλλη ενημέρωση από την υπηρεσία του ΟΑΕΔ.
– να εμφανίζεται, μετά την πρώτη φορά, αυτοπροσώπως στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, στα χρονικά διαστήματα δήλωσης παρουσίας του, όπως αυτά αναγράφονται αναλυτικά στην «Απόφαση Υπαγωγής στην Επιδότηση» που έχει παραλάβει από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ να δηλώνει την παρουσία του μόνο τον τρίτο μήνα κάθε τριμήνου επιδότησης.
Πώς υποβάλλεται η αίτηση
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω του e-services ή μέσω των ΚΕΠ. Για την μετάβασή σας στο e-services, παρακαλούμε, πατήστε εδώ.
Η παραλαβή της απόφασης γίνεται, είτε μέσω του ατομικού σας λογαριασμού στο e-services του ΟΑΕΔ, είτε από το ΚΠΑ 2 ΟΑΕΔ όπου υποβλήθηκε το αίτημά σας.
Προσοχή
Η δήλωση παρουσίας για τους επιδοτούμενους άνεργους πραγματοποιείται αποκλειστικά στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στα αρμόδια Τμήματα Ασφάλισης και σε καμία περίπτωση μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ή των ΚΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Φυλάκιση έως 2 χρόνια για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και την Εκκλησία

Αυστηροποίηση των ποινών για την παιδεραστία, τη διακίνηση μεταναστών και επαναφορά της κακόβουλης βλασφημίας των θείων επιφέρουν τροποπ...