Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019

Στην κανονικότητα της διαπλοκής

Της Ματίνας Παπαχριστούδη
Η παλιά γνωστή διαπλοκή επιστρέφει στην κανονικότητά της με την κυβέρνηση της Ν.Δ, η οποία λειτουργεί χωρίς άλλοθι και διάφορους μεσάζοντες εκτός συνόρων –όπως συνέβαινε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– ως ντίλερ των επιχειρηματικών συμφερόντων της. Για όσους αναρωτιούνται για το είδος της ενημέρωσης και πληροφόρησης η απάντηση είναι πολύ απλή. Η σχέση ανάμεσα στην οικονομική-πολιτική και μιντιακή εξουσία καθορίζει την ένταση και την ποιότητα της χειραγώγησης. Ο νέος χάρτης της μιντιακής διαπλοκής έχει βαρύ άρωμα των προηγούμενων δεκαετιών αλλά και σημαντικές αλλαγές. Ας τον δούμε.

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη που διατήρησε προνομιακή σχέση και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια με τη συμφωνία του για λουκέτο στο «διαπλεκόμενο Μέγκα» κατέχει πλέον δυο τηλεοπτικούς σταθμούς, το Star και τον Alpha, επεκτείνοτας την επιρροή και το εύρος του στην πολιτική επικοινωνία. Μαζί με τον Αλαφούζο και τον Κυριακού, ιδιοκτήτες του συγκροτήματος ΣΚΑΙ και ΑΝΤ1 αντιστοιχα, ελέγχουν πλήρως τον μοναδικό πάροχο δικτύου της ψηφιακής τηλεόρασης, την Digea, αλλά και την εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων «Τηλεοπτικά δικαιώματα Α.Ε». Η τελευταία πιθανολογείται πως θα διεκδικήσει το αρχείο του πρώην Μέγκα για να δημιουργήσει πακέτο συνδρομητικής (video streaming). Παράλληλα, ο Αλαφούζος με ραδιόφωνο, κανάλι και site, μετέχει στον Παναθηναϊκό. Ο Κυριακού δραστηριοποείται στην εκπαίδευση, την ψηφιακή ψυχαγωγία, τη μουσική και τον πολιτισμό. Οι τρεις αυτοί επιχειρηματίες συνιστούν το κλειστό κλαμπ της παλιάς γνώριμης μιντιακής διαπλοκής.
Σε αυτήν έχουν εισέλθει κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνειδητή σύμπραξη κορυφαίων στελεχών της, ο Σαββίδης που κατέχει το Open και το συγκρότημα του «Έθνους» (ό,τι απέμεινε από τον όμιλο Μπόμπολα) και ο Μαρινάκης. Τον επόμενο μήνα βγαίνει στον αέρα το νέο τηλεοπτικό κανάλι του δεύτερου, One Channel, ενώ ο ίδιος κατέχει το πρώην συγκρότημα του ΔΟΛ με εφημερίδες και ιστοσελίδες, ελέγχει το πρακτορείο εφημερίδων «Άργος», ελέγχει ή έχει υπό την επιρροή του το συγκρότημα των Παραπολιτικών — εφημερίδας και ραδιοφωνικού σταθμού. Ο δε Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ και ο Μαρινάκης του Ολυμπιακού.
Το τρίπτυχο μίντια, ποδόσφαιρο, πολιτισμός βρίσκεται υπό πλήρη ιδεολογικό και οικονομικό έλεγχο από τη διαπλοκή, με παλιούς και νέους αφέντες. Το σκηνικό συμπληρώνει ο Μελισσανίδης, που δεν κατέχει απευθείας μίντια αλλά επηρεάζει ποικιλοτρόπως πολλά από αυτά καθώς ελέγχει τον ΟΠΑΠ, τον κύριο χρηματοδότη τους.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Μετά την τακτοποίηση της ΕΡΤ και τον έλεγχό της απευθείας από το Μαξίμου με την τοποθέτηση των δημοσιογραφικών υπαλλήλων του σε θέσεις ευθύνης, η κυβέρνηση της Ν.Δ προχωρά στην τακτοποίηση συμφερόντων των ιδιωτικών ΜΜΕ. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Από την πρώτη κίνηση που θα κάνει το Μαξίμου για τα μίντια θα φανεί ποια πλευρά θα εξυπηρετηθεί κατά προτεραιότητα.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση του εγκλήματος Μέγκα, με τη δημοπρασία των τραπεζών για το αρχείο σήριαλ και ειδήσεων του πρώην κυρίαρχου καναλιού, οι πρώην εργαζόμενοι επιρρίπτουν σαφείς ευθύνες στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Σε ανακοίνωση τους τον φωτογραφίζουν ως ιθύνοντα νου πίσω από όλες τις ενέργειες τα δυο προηγούμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι συνεχίζουν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους.
Το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου χτυπά ευθέως τις εργασιακές σχέσεις και στο χώρο των ΜΜΕ, οι συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου ωστόσο συνεχίζουν να έχουν αλλεργία στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Με το γνωστό γραφειοκρατικό τρόπο τους, δια περιφοράς, αποφάσισαν μια 3ωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη για να βγάλουν την υποχρέωση. Μετά θα φρντίσουν να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας, παρακαλώντας να κρατηθούν τα ψυχία των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού η Φον ντερ Λάιεν

  Ευνοϊκά απέναντι στην ιδέα του   ευρωπαϊκού  πιστοποιητικού εμβολιασμού   κατά της Covid-19 το οποίο θα τυγχάνει «αμοιβαίας αναγνώρισης» τ...