Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019

H Βόρεια Μακεδονία αναμένει στήριξη από Αθήνα - Σόφια

Τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, παρά τις επιμέρους απόψεις που εκφράζονται, εκτιμά ότι θα έχει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Στη γειτονική χώρα τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία πάνε πακέτο στην Ε.Ε. και δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός τους, αλλά και εκείνη του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος διεμήνυσε ότι η Βουλγαρία θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, «όχι, όμως, εις βάρος της βουλγαρικής ιστορίας». Ο Μπόγιαν Μάριτσιτς, στενός συνεργάτης και σύμβουλος του κ. Ζάεφ, ανέφερε ότι δεν διακρίνει κάτι το αρνητικό σε αυτές τις δηλώσεις, εκφράζοντας την πίστη
του στον λόγο που έχουν δώσει η Αθήνα και η Σόφια μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών και της συμφωνίας φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας, αντιστοίχως.
«Εχουμε τακτική επικοινωνία με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, έχουμε τακτικές συναντήσεις και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προαναγγελία για κάποιον εκβιασμό ή παρεμπόδιση. Αντίθετα, υπάρχει μόνον προαναγγελία για στήριξη και συνεισφορά. Αυτό που καθιερώνεται μέσω της συμφωνίας με τη Βουλγαρία είναι ένα πλαίσιο στο οποίο αυτές οι επιτροπές (μεικτές διεπιστημονικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων), αυτοί οι εμπειρογνώμονες, θα πρέπει να υιοθετήσουν συμπεράσματα τα οποία θα συνεισφέρουν στη σύσφιγξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύουμε ακράδαντα και στην επιθυμία της Ελλάδας ότι θα μας στηρίξει και τώρα, όπως έπραξε και τον (περασμένο) Ιούνιο. Εξάλλου, όπως και μέχρι τώρα, δεν έχει προαναγγελθεί κάποια παρεμπόδιση», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Μάριτσιτς σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψηφιότητες Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας είναι συνδεδεμένες και έως αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει κίνηση διαχωρισμού τους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε περιοδεία σε Τίρανα και Σκόπια τις προηγούμενες ημέρες, υποστηρίζοντας ευθέως την παροχή ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία στις 17 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΟΥ: Οι κυβερνήσεις να αφυπνιστούν και να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του κορονοϊού

Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  κάλεσε σήμερα τις πληγείσες  χώρες  από τον  κορονοϊό  να " αφυπνιστούν " και να "συμμετάσχο...