Με την έγκριση της εισήγησης που παρουσίασε χθες στην έναρξη της συνεδρίασης, ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η πολιτική προγραμματική συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου και από τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν σε όλη την Ελλάδα οι ανοικτές εκδηλώσεις διαλόγου.Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ήταν εμφανής ο έντονος προβληματισμός και η κριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως για τη προοπτική του και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει.
Τονίστηκε η ανάγκη να μεταδώσει το Κίνημα Αλλαγής ένα ευκρινές πολιτικό στίγμα που θα συνδυαστεί με ανανέωση προσώπων.
Η συζήτηση κινήθηκε σε ήπιους τόνους μέχρι τώρα ωστόσο οι κριτικές τοποθετήσεις του Χάρη Καστανίδη και του Δημήτρη Ρέππα ήταν αξιοσημείωτες: Ο Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στο στίγμα του κόμματος την μετεκλογική περίοδο τόνισε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα καρπωθούμε τη φθορά της ΝΔ, θα την εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ» «Ο κόσμος» τόνισε «θέλει κυβέρνηση και εναλλακτική λύση. Θα φεύγει από ΝΔ θα πάει ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, το πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής είναι τι ταυτότητα έχει. «Δεν είμαστε ΚΚΕ του κέντρου αλλά ούτε ΑΝΕΛ του κέντρου να συγκυβερνάμε με όποιον να είναι» επεσήμανε.
Από τη πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής, πέραν των διακηρύξεων, δεν έχει πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα. Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι η προεκλογική θέση για την ψήφο ανοχής ήταν λάθος αφού «έδωσε αέρα στα πανιά όσων ήθελαν να πάνε στον Μητσοτάκη και εμπόδισε όσους ερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Καστανίδης επέμενε στην ανάγκη μιας πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης καθώς όπως είπε «ο χώρος έχει μια εικοσαετία να συζητήσει ιδεολογικά θέματα».
Ο Γιώργος Καμίνης, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, έκλεισε τον μεταπολιτευτικό κύκλο. Σημείωσε τη συμπίεση του Κινήματος Αλλαγής λόγω της πόλωσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας την ανάγκη μιας νέας σοσιαλδημοκρατικής πρότασης. «Το ΠΑΣΟΚ παραμένει το σημείο αναφοράς με τη συνεισφορά και τις ιδέες του αλλά το Κίνημα Αλλαγής είναι ο φορέας έκφρασης του χώρου».
Η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση, απευθυνόμενη στην ηγεσία, εξέφρασε την αγωνία της για το μέλλον της παράταξης ζητώντας να μην αποκλείει στελέχη που έχουν διαφορετική άποψη και να υιοθετήσει μια σταθερή αντιδεξιά πολιτική για να μην χαρίσει στον Τσίπρα το αντιδεξιό προνόμιο.
Με αιχμές και κριτικές επισημάνσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης σηματοδότησε την πορεία και στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύοντας παράλληλα το περιεχόμενο της ενότητας που είναι απαραίτητη. Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν το Κίνημα Αλλαγής ως θύμα κι όχι ως σύμμαχο και μόνο αν καταφέρει να έχει ξανά υψηλά ποσοστά θα επιβάλλει στα δύο κόμματα τη δική του ατζέντα. Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη προϋπόθεση είναι η ενότητα να πάρει θεσμικά χαρακτηριστικά με αναγνώριση της δουλειάς όλων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις δικές του ενέργειες στη συγκρότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την οποία δεν υπήρξε από το Κίνημα Αλλαγής δημόσια τοποθέτηση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός πως δεν συμμετέχει αρκετές φορές στη δημόσια συζήτηση κι αντιπαράθεση δεν είναι θέμα αδυναμίας αλλά ως παραταξιακή συνείδηση. Σχετικά με το ζήτημα «ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής», ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι είναι άνευ περιεχομένου γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα «ΠΑΣΟΚ χωρίς ΚΙΝΑΛ υπάρχει ενώ ΚΙΝΑΛ χωρίς ΠΑΣΟΚ όχι». «Γι' αυτό δεν χρειάζεται παραπέρα συζήτηση», πρόσθεσε. Πρότεινε ειδική συνεδρίαση της Κ.Ε. για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των αποδήμων ώστε να υπάρξει ενιαία ολοκληρωμένη θέση. «Η ενότητα επιβάλει οι αποφάσεις να παίρνονται εδώ» τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για την «υποχρέωση μας να διατυπώσουμε ένα συνεκτικό αφήγημα για τη χώρα κι όχι μια ακόμη διακήρυξη αρχών και αξιών». «Μας χρειάζεται μια νέα 3η Σεπτέμβρη στις σημερινές συνθήκες, που θα θέτει τους πολιτικούς στόχους για τη χώρα στη σημερινή πραγματικότητα και στο μέλλον», τόνισε το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και ζήτησε απ' όλους να προχωρήσουν σε μια αυτο-υπέρβαση απορρίπτοντας μια μάχη για τη δικαίωση των επιλογών τους στο παρελθόν. «Εάν δεν κλείσουν οι λογαριασμοί του παρελθόντος δεν πάμε πουθενά. Ο κόσμος περιμένει μια νέα ιστορία να του πούμε », είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, υπογράμμισε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν τη συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ και συμμερίστηκε τη διατύπωση της Φώφης Γεννηματά «Αντεπίθεση και Αυτοπεποίθηση». Όπως είπε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, πρέπει να είμαστε «καθαροί στο ΝΑΙ και καθαροί στο ΟΧΙ». Πρόσθεσε ότι το μεγάλο ατού του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι είναι ιδεολογικά καθαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και σ΄αυτό πρέπει να χτίσει.
Ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Χρήστος Πρωτόπαπας υποστήριξε ότι μπορεί να αντέξει το Κίνημα Αλλαγής και να ανακτήσει δυνάμεις αρκεί να έχει καθαρό αυτόνομο λόγο ως παράγων ευρύτερης συναίνεσης, να μην γυρίζουμε στο παρελθόν και να απαντούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος με λόγο παρελθόντος, να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο και τη σχέση με τα κινήματα και τέλος να πάμε όλοι μαζί. «Η συνδιάσκεψη μας δίνει τη δυνατότητα», τόνισε. Πρόσθεσε ότι θα είναι λάθος και οπισθοδρόμηση να υποστηρίζεται η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ που είναι άλλωστε εδώ κι εντός του ΚΙΝΑΛ».
Ο Σταμάτης Μαλέλης στη δική του παρέμβαση υποστήριξε ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να βρει ξανά τη σοσιαλιστική του ταυτότητα, και πρότεινε έκτακτο συνέδριο για να ξεκαθαριστούν οι πολιτικές του θέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου