Στη Βουλή θα κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου το φορολογικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά και διατάξεις για την προσέλκυση επενδυτών. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα ολοκληρωθεί χωρίς αστερίσκους και διαφωνίες, εξέλιξη που επιτρέπει την εφαρμογή των περισσότερων εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη από το 2020.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την αύξηση των καθαρών αποδοχών από τον πρώτο μήνα του 2020 για περισσότερους από 4 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους λόγω της μείωσης του
φόρου εισοδήματος. Ταυτόχρονα, η χώρα μας δεν θα κατατάσσεται πλέον σε αυτές με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις καθώς μειώνεται ο συντελεστής στο 24% για τα κέρδη του 2019, ενώ ο φόρος στα μερίσματα περικόπτεται κατά 50%. Η κυβέρνηση όμως επιθυμεί να προσελκύσει και «βαριά πορτοφόλια» Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου θα δίνει κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ουσιαστικά η διάταξη στοχεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και ως κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους.
Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:
1. Τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ και τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.
2. Περισσότερες αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας και τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερων ποσοστών ανάλογα πάντα με το ύψος του εισοδήματος. Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 2020 οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα:
- 15%-20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).
- 25% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).
- 30% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).
3. Την αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση. Το σχέδιο προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα, αλλά και το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων.
4. Φόρος υπεραξίας: Τριετές «πάγωμα»στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
5. Επιχειρήσεις: Μείωση φόρου στο 24% από 28% για τα κέρδη του 2019.
6. Μερίσματα: Μείωση φόρου στο 5% από 10% για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020.
7. Φορολογική κατοικία: Θεσπίζονται κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα.
8. ΦΠΑ ακινήτων: Τριετής αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Δεν έχει αποφασισθεί ακόμα εάν θα αφορά αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια του 2006 ή αυτά που θα κατασκευαστούν από το 2020 και μετά.
9. Αναβάθμιση κατοικίας: Εκπτωση φόρου 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου