Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ζητά μετά πολλά χρόνια η έκθεση της Κομισιόν, ξυπνώντας μνήμες από τα πρώτα σκοτεινά χρόνια των μνημονίων.
Ταυτόχρονα επικριτική είναι και για την πρόοδο υλοποίησης σειράς άλλων θεμάτων που αποτελούν προαπαιτούμενα της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ενώ διατυπώνει και ενστάσεις για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν, όπως αυτό της 13ης σύνταξης, των συντάξεων χηρείας και της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κάνοντας λόγω για «πηγή ανησυχίας». έχει βάλει στο μικροσκόπιο κάποιες αυξήσεις που χορηγήθηκαν σε
συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, ενώ καυτηριάζει την καθυστέρηση εφαρμογής της κινητικότητας.
Πρόκειται για την έκθεση που συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν (DGECFIN), η οποία θα συζητηθεί αύριο στο Κολέγιο των Επιτρόπων στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας.
Πλην των ζητημάτων των εργαζομένων του δημοσίου επικριτική είναι και για την πρόοδο υλοποίησης σειράς άλλων θεμάτων που αποτελούν προαπαιτούμενα της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ενώ διατυπώνει και ενστάσεις για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν, όπως αυτό της 13ης σύνταξης, των συντάξεων χηρείας και της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Αναλυτικότερα η έκθεση, σε ότι αφορά στο δημόσιο τομέα καταγράφει τα ακόλουθα:
- Δεν έχει γίνει σεβαστό το όριο για τις νέες προσλήψεις σε συνάρτηση με τις αποχωρήσεις και λόγω αυξημένων προσλήψεων προσωρινά απασχολούμενων, καταγράφει ότι πλεονάζουν 1.550 άτομα. Στο πλαίσιο αυτό ζητεί να μειωθεί το προσωπικό στο δημόσιο τομέα κατά 1.550 άτομα εντός του 2019.
- Πρόσφατες μισθολογικές ρυθμίσεις δημιουργούν κινδύνους στο ενιαίο μισθολόγιο που αυξάνουν τη μισθολογική δαπάνη και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
- Διαπιστώνονται καθυστερήσεις και προβλήματα στην εφαρμογή της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
- Η πρόοδος ως προς την αντιστοίχιση των θέσεων εργασίας με την περιγραφή καθηκόντων ανά θέση είναι εξαιρετικά περιορισμένη,
- Δεν μπορεί να καταγραφεί συγκεκριμένη πρόοδος και αποτελέσματα σε σχέση με τον συντονισμό της διαχείριση της καταπολέμηση της διαφθοράς.
- Τα ηλεκτρονικά οργανογράμματα των οργανισμών και υπουργείων έχουν μεν προχωρήσει, αλλά βρίσκονται ακριβώς στη μέση και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους ως το τέλος του έτους.
- Το πλάνο εργασίας για διϋπουργική συνεργασία έχει σταματήσει.
- Αναμένεται έγκαιρη ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής μετάβασης στον τομέα της δικαιοσύνης.
Πηγή ανησυχίας τα μέτρα
Παράλληλα η έκθεση αναφέρει πως τα μέτρα της 15ης Μαΐου «θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και μετά», αλλά οι συντάκτες της έκθεσης παραπέμπουν στην έκθεση του φθινοπώρου για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους της απόκλισης.
Προσθέτουν δε ότι «η ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στις 15 Μαΐου είναι πηγή ανησυχίας σε σχέση με τον στόχο να γίνουν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο κοντά στο όριο της φτώχειας”.
Τους κοινοτικούς τους ενόχλησε ιδιαίτερα η 13η σύνταξη και επαναφορά των συντάξεων χηρείας, καθώς στην έκθεση αναφέρουν ότι «θα αυξήσουν τη δημόσια δαπάνη για συντάξεις που είναι ήδη η υψηλότερη ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ».
Ακόμη αναφέρουν ότι «τα μέτρα για το ΦΠΑ και τις συντάξεις είναι προσανατολισμένα στην κατανάλωση και θα εξανεμίσουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο ο οποίος προβλεπόταν στην νομοθεσία του 2017 για ωφέλιμες προς την ανάπτυξη μειώσεις σε φόρους επί της εργασίας και εταιρικούς φόρους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου