Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Μητσοτάκης: Αποκλείω απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων -Τι είπε για 7ήμερη εργασία

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «θέλω να με πιστέψετε γιατί έχω δώσει μεταρρυθμιστικά δείγματα γραφής στο Δημόσιο. Έκανα την αξιολόγηση, ενίσχυσα τα ΚΕΠ, προώθησα την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την αξιοκρατία».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι αποκλείει κατηγορηματικά την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά για το θέμα της ΕΡΤ, είπε ότι δεν θα την κλείσει, όπως φημολογείται, αλλά θα επιχειρήσει μια εξυγίανση για να μην είναι πολιτικό φερέφωνο.
Πρόσθεσε ότι ο κόσμος του φωνάζει «Κυριάκο, φτιάξε το Κράτος», ενώ τόνισε ότι αυτό θα γίνει χωρίς απολύσεις, με συμμάχους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Για την «7ήμερη εργασία» που προκάλεσε ντόρο, είπε ότι εκείνος μίλησε για δυνατότητα 7ήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων και ότι υπήρξε μια στοχευμένη προπαγάνδα. Όπως τόνισε, επιθυμεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, εργαζομένων – εργοδοτών με ξεκάθαρο όφελος προς τους εργαζόμενους (μπόνους κτλ) και εργασιακή ευελιξία, όπως π.χ. να μπορούν κάποιοι αμείβονται και να εργάζονται και από το σπίτι, δίνοντας έμφαση στη δύναμη της τεχνολογίας.


Για τις 120 δόσεις, είπε ότι δεν θα τις καταργήσει, αλλά θα τις «ανοίξει» γραφειοκρατικά για να μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι.

Προανήγγειλε τη συμμετοχή του σε ντιμπέητ, όχι μόνο με τον Τσίπρα αλλά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ ξεκαθάρισε: «Δεν θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα ψηφοδέλτιά μας».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του Κ. Βελόπουλου» ενώ θα μελετήσει τους λόγους της ανόδου του. Ευχήθηκε να είναι εκτός Βουλής το κόμμα Βελόπουλου και η Χρυσή Αυγή.





Αναλυτικά, η συνέντευξη Μητσοτάκη:
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρίες και κύριοι, όπως προαναγγείλαμε, θα συνομιλήσουμε τώρα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι η πρώτη συνέντευξή του μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Καλώς ορίσατε κύριε Πρόεδρε.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλησπέρα κύριε Χατζηνικολάου.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξεκινώ αμέσως με το εκλογικό αποτέλεσμα και το ερώτημά μου είναι απλό. 9,5 μονάδες. Το περιμένατε;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο προφανώς μας ικανοποιεί, αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο με αιφνιδίασε. Εδώ και 3,5 χρόνια γυρνάω όλη την Ελλάδα και έβλεπα ότι υπήρχε μεγάλη ωριμότητα στην ελληνική κοινωνία, ένα ουσιαστικό αίτημα για μεγάλη πολιτική αλλαγή και επίσης μία σταδιακή, αυξανόμενη εμπιστοσύνη σε μένα προσωπικά και τη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύω ότι αν κάτι πετύχαμε, κ. Χατζηνικολάου, σε αυτές τις εκλογές, ήταν ότι καταφέραμε να αποδείξουμε ότι μπορεί κανείς να κάνει πολιτική μετριοπαθή, ουσιαστική, προγραμματική. Με αυτόν τον τρόπο να συμπιέσει τα άκρα και ταυτόχρονα να κερδίσει ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.



Έχω απόλυτη συναίσθηση ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι ένα πρώτο βήμα -και το 33% είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τις ευρωεκλογές- όμως, θέλω να αξιοποιήσω τον χρόνο από τώρα μέχρι τις εθνικές εκλογές για να απευθυνθώ κυρίως σε αυτούς οι οποίοι δεν μας ψήφισαν. Διότι γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι σκέφτηκαν να μας ψηφίσουν -τελικά επέλεξαν άλλα κόμματα- και θέλω να τους πείσω ότι αξίζουμε αυτήν την ευκαιρία, ότι αξίζω προσωπικά αυτήν την ευκαιρία να με εμπιστευτούν. Για αυτό και σκοπεύω να αφιερώσω αυτές τις 5 εβδομάδες μέχρι τις εκλογές για να μιλήσω προγραμματικά, ουσιαστικά, και πιστεύω ότι και αυτοί οι συμπολίτες μας θα μας ακούσουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, αυτή ήταν μια ψήφος θετική για τη Νέα Δημοκρατία ή ήταν μία αντιΣΥΡΙΖΑ ψήφος; Και ανησυχείτε για το ενδεχόμενο η διαφορά, μια μεγάλη διαφορά, ένα πρωτόγνωρο για ευρωεκλογές αποτέλεσμα, να μειωθεί τώρα στην εθνική κάλπη;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και τα δύο συνέβησαν. Υπήρξε καταδίκη της κυβέρνησης, για λόγους οι οποίοι είναι γνωστοί -και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τους επαναλάβω- και για λόγους που πιστεύω ότι επιβεβαιώθηκαν και από τον τρόπο που πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν ξέχασαν τίποτα και δεν έμαθαν τίποτα, αυτή είναι τουλάχιστον η εικόνα την οποία αποκομίζω μιλώντας με συμπολίτες μου αυτήν την εβδομάδα την οποία πέρασε. Αλλά, δεν είναι καθόλου νομοτελειακό, κ. Χατζηνικολάου ότι η καταδίκη ενός κόμματος σημαίνει αυτόματα και την άνοδο ενός άλλου κόμματος, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα κόμμα το οποίο προϋπήρχε της κρίσης, σε ένα βαθμό ευθύνεται και αυτό για την κρίση, δοκιμάστηκε από την κρίση και πρέπει να σας πω ότι εξέρχεται από την κρίση ανανεωμένο και πολύ ενισχυμένο. Και -αν μου επιτρέπετε να κάνω και μία αναλογία με το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη- δεν θα βρείτε πολλά κεντροδεξιά κόμματα αυτή τη στιγμή τα οποία να έχουν τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας και να το επιτυγχάνουν αυτό επαναφέροντας τη συζήτηση στην ουσία της πολιτικής. Διότι, ξέρετε, ο αντίλογος στο λαϊκισμό δεν είναι περισσότερος λαϊκισμός. Και από την πρώτη στιγμή που κέρδισα την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, πορεύτηκα μια πορεία, πρέπει να σας πω, συχνά μοναχική. Πολλοί μου έλεγαν “τι είναι αυτά που λες; Συμφωνία αλήθειας; Η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να ακούσει έναν ουσιαστικό προγραμματικό λόγο”. Και εγώ έλεγα όχι. Η ελληνική κοινωνία έχει και εμπειρία και αξιοπρέπεια και μεγάλη ωριμότητα, και πιστεύω ότι κλείνει ένας κύκλος κρίσης, με μία κοινωνία η οποία και ως προς την πολιτική της συμπεριφορά είναι σήμερα πολύ πιο ώριμη απ’ ό,τι ήταν πριν από κάποια χρόνια.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, πείτε μου με το χέρι στην καρδιά. Αισθάνεστε ότι σας υποτίμησε πολιτικά ο κύριος Τσίπρας;


ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι εγώ δεν υποτιμώ κανέναν και δεν πρόκειται να υποτιμήσω κανέναν. Όπως δεν το έκανα μέχρι τώρα, δεν θα το κάνω από τώρα μέχρι τις εκλογές. Το πώς με αντιμετώπισε ο πολιτικός μου αντίπαλος, είναι δικό του θέμα, αλλά η δική μου δουλειά δεν είναι τόσο το να ασχολούμαι με το τι γίνεται από την άλλη πλευρά της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ξέρετε, με τον κύριο Τσίπρα συγκρουστήκαμε πολλές φορές και σκληρά. Στη Βουλή είχαμε παραπάνω από σαράντα συζητήσεις. Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε πολύ υψηλούς τόνους κάποιες φορές.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι πάντα. Κάποιες φορές όντως, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, μας ξέρουν καλά. Ο κ. Τσίπρας είναι εν ενεργεία -εκτιμώ απερχόμενος- Πρωθυπουργός. Έχει ένα δύσκολο έργο, να εξηγήσει αυτά τα οποία δεν έκανε.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στην επόμενη ημέρα πώς τον βλέπετε τον κύριο Τσίπρα; Πιστεύετε ότι θα είναι ένας ισχυρός πόλος στην πολιτική ζωή του τόπου ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο;


ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι δεν το σκέφτομαι καθόλου. Δεν το σκέφτομαι γιατί δεν με αφορά. Διότι το εκλογικό σύστημα είναι τέτοιο, κ. Χατζηνικολάου, που το πρώτο μου μέλημα είναι να έχω μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή άρα ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμησή μου και κερδίσουμε τις εκλογές, αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ευχόμουνα πραγματικά η πολιτική αντιπαράθεση της επόμενης ημέρας να γίνεται πάντα σε τόνους πολιτισμένους, αξιοπρεπείς, στο επίπεδο που επιζητούν οι Έλληνες πολίτες. Εάν θα γίνει αυτό ή όχι, τι αντιπολίτευση θα είναι ή δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν το ξέρω και -επιτρέψτε μου- δεν έχω και χρόνο αυτή τη στιγμή ν’ ασχοληθώ με αυτό το ζήτημα. Έχω πολλή ενέργεια να δώσω για να ξαναγυρίσω όλη την Ελλάδα, χωριό – χωριό, πόλη – πόλη, όπως το έχω κάνει, με μία ελαφρώς διαφορετική λογική απ’ αυτή που το κάναμε μέχρι σήμερα.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα θέλω επ’ αυτού να σας ρωτήσω. Η εικόνα που έδωσε αυτή η προεκλογική εκστρατεία και των δύο κομμάτων, αλλά και μικρότερων κομμάτων, ήταν μια εικόνα που για εμένα που είμαι στο πολιτικό ρεπορτάζ από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μου θύμισε παλιές εκλογές, συγκεντρώσεις, συγκρίσεις φωτογραφιών από τις εφημερίδες τότε, από τα sites τώρα, για το ποιος είχε περισσότερο κόσμο, ποιος έκανε μεγαλύτερη τηλεθέαση στη συνέντευξή του. Όλα αυτά δεν είναι λίγο παλιά; Δεν ευτελίζουν λίγο την πολιτική; Θέλω να πω, έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχετε άδικο. Απλά συγκρίνετε την προεκλογική περίοδο και ξεχνάτε ότι ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για παραπάνω από τρία χρόνια έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα σε πολλές συναντήσεις διαλόγου με τους πολίτες. Κάναμε πολλές προσυνεδριακές εκδηλώσεις για να διαμορφώσουμε τον προγραμματικό μας λόγο, αλλά βέβαια πάντα οι εντυπώσεις σχηματίζονται από την προεκλογική περίοδο αυτή καθ’ αυτή. Μπορώ να σας πω, λοιπόν, ότι -και επειδή και εγώ πρέπει να ακούω τα μηνύματα των καιρών- θα κάνουμε μία διαφορετική προεκλογική περίοδο, εμείς τουλάχιστον. Ένα διαφορετικό προεκλογικό αγώνα απ’ αυτόν τον οποίο κάναμε μέχρι σήμερα. Και νομίζω ότι οι κλασικές κομματικές συγκεντρώσεις, όπου κλείνει η κίνηση, στη γωνία η εξέδρα, υπάρχουν σημαιάκια από πάνω, απευθύνονται κατά κανόνα σε ένα ακροατήριο πεπεισμένων φίλων μας. Δεν θα πάμε σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Θα κάνουμε μόνο μία τελική συγκέντρωση στην Αθήνα, ενδεχομένως, με άλλο χαρακτήρα από το συνηθισμένο. Θα επιδιώξω πολύ περισσότερες συζητήσεις με πολίτες, όπως ήδη έχω ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για να μιλήσουμε για το ουσιαστικό διακύβευμα της επόμενης ημέρας.

Δηλαδή, για το πώς μπορούμε να χαμηλώσουμε τους φόρους, πώς μπορούμε να φέρουμε ανάπτυξη. Το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών θεωρώ ότι είναι μία ανάπτυξη για όλους ή μία μιζέρια όπου μοιράζουμε τη φτώχεια μας. Αυτό πιστεύω ότι τελικά θα κρίνουν οι πολίτες. Ποιος μπορεί να φέρει ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Να μιλήσουμε για θέματα που τους απασχολούν, για την ασφάλεια, για την υγεία, για την παιδεία, για την περιφερειακή πολιτική. Και προτιμώ να κάνω αυτές τις συζητήσεις με τους πολίτες με έναν διαφορετικό, πιο διαδραστικό τρόπο. Πάντα θα κρατώ αυτή την άμεση επαφή της περιοδείας που πηγαίνουμε χωριό – χωριό, πόλη – πόλη, όπου μπορείς να πάρεις ένα μικρόφωνο σε ένα καφενείο να μιλήσεις στους πολίτες, αλλά δεν θα κάνουμε τις κλασικές συγκεντρώσεις.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τις κλασικές συγκεντρώσεις…



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τις κλασικές συγκεντρώσεις, τις οποίες, να σας πω και κάτι; Όλοι ξέρουμε τι γίνεται. Εσείς είστε έμπειρος και ξέρετε ότι αυτές οι συγκεντρώσεις είναι η χαρά των σκηνοθετών. Πώς θα δείξουμε παραπάνω κόσμο απ’ αυτόν που έχουμε. Λοιπόν, επειδή νομίζω ότι ωριμάσαμε πια ως κοινωνία, ας τ’ αφήσουμε λίγο πίσω.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα από τ’ αστεία που γίνονταν, κύριε Πρόεδρε, στο Twitter τις ημέρες των συγκεντρώσεων ήταν ότι κάποιοι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας απ’ τη δική μου γενιά έλεγαν: «Σκέψου να είχε drone ο Μπιρσίμ τι εικόνα θα έδινε από τις παλαιές συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου».



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, και εγώ αλλά και εσείς ζήσαμε τις πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Δεν νομίζω ότι θα ξαναγίνουν. Αλλά μην ξεχνάτε ότι τότε ο μόνος τρόπος επικοινωνίας του πολιτικού ήταν ουσιαστικά η συγκέντρωση.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ήταν αυτός.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άλλαξαν οι καιροί. Και νομίζω ότι πρέπει να σεβαστούμε και την ίδια την κοινωνία. Να μιλήσουμε σε μια νέα γενιά η οποία μετά βεβαιότητας δεν πηγαίνει σε συγκεντρώσεις. Πρέπει να πάμε εμείς να βρούμε τους πολίτες. Άρα η παλιά πορεία προς το λαό -προτιμώ να το λέω πορεία με το λαό- έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άλλα χαρακτηριστικά.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και μιας και μιλάμε για νεολαία, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πέραν του απόλυτου ποσοστού μας στις ευρωεκλογές, με ικανοποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μια σειρά από ταμπού, μύθοι, προκαταλήψεις για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται το εκλογικό σώμα γκρεμίστηκαν σε αυτές τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη δύναμη στους νέους από 17 έως 24 ετών. Πρώτη δύναμη στους δημοσίους υπαλλήλους, πρώτη δύναμη στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Όχι πρώτη δύναμη -και πρέπει να το αναγνωρίσω αυτό- στους ανέργους. Έχουμε δουλειά να κάνουμε. Να πείσουμε τους ανέργους που μας ακούν ότι η καλύτερη πολιτική για να βγουν από την παγίδα φτώχειας είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα έρθω στο κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά κρατήστε αυτό: Ότι πια σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι ένα διαφορετικό κόμμα από τη Νέα Δημοκρατία πριν από κάποια χρόνια. Ενωμένη, πολύ ανανεωμένη. Μιλάμε σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις με έναν διαφορετικό λόγο και πιστεύω ότι μιλάμε πολύ καλύτερα από ότι στο παρελθόν ειδικά στη νέα γενιά. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει κόμμα το οποίο να φιλοδοξεί να αλλάξει την τύχη της Πατρίδας -γιατί αυτή είναι η δική μου φιλοδοξία- χωρίς να μιλάει στη νεολαία.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θέλω κύριε Πρόεδρε να σας κάνω δυο-τρεις γρήγορες ερωτήσεις για την πολιτική επικαιρότητα των ημερών. Εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, αποχώρηση Βενιζέλου. Αισθάνεστε ότι ευνοούν αυτές οι εξελίξεις τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω, δεν θέλω να το σχολιάσω. Έχω σεβασμό στον κ. Βενιζέλο όπως σεβασμό έχω και για την κυρία Γεννηματά, μαζί εξάλλου θέλω να θυμίσω συνεργαστήκαμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Το ζήτημα αφορά αποκλειστικά το Κίνημα Αλλαγής.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχει περίπτωση να δούμε τον κ. Βενιζέλο στα ψηφοδέλτιά σας;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ή να τον αξιοποιήσετε με κάποιον άλλον τρόπο;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, όχι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δείτε τον κ. Βενιζέλο στα ψηφοδέλτιά μας. Ούτε τίθεται κανένα ζήτημα αξιοποίησής του.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, επανεμφάνιση Βαρουφάκη. Οριακά εκτός Βουλής. Είπε σήμερα -και μου έκανε μεγάλη εντύπωση- ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί ακόμα και με τη Νέα Δημοκρατία. Και θέλω την πρώτη σας αντίδραση.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμάς μας ρώτησε; Το λέω γιατί ο κ. Βαρουφάκης, πέραν του αστείου της πρότασης, είναι συνυπεύθυνος μαζί με τον κ. Τσίπρα για την τεράστια οικονομική καταστροφή που συντελέστηκε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Δεν μπορώ να διαχωρίσω τον κ. Τσίπρα από τον κ. Βαρουφάκη. Ακόμα και σήμερα σε ένα βαθμό πληρώνουμε αυτή την καταστροφική περίοδο.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να δούμε στην επόμενη Βουλή να συστήνεται Εξεταστική Επιτροπή για να το διερευνήσει;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε πει ότι θέλουμε να διερευνήσουμε το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και εφόσον οι συνθήκες είναι τέτοιες μπορούμε να κάνουμε μια αντικειμενική αποτίμηση. Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες αξίζει να μάθουν ακριβώς τι έγινε τότε. Φτάσαμε πάρα, πάρα πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή. Ο κ. Βαρουφάκης έχει πολύ μεγάλη ευθύνη. Τη μεγαλύτερη βέβαια την έχει ο κ. Τσίπρας. Άρα, οποιαδήποτε τέτοια σκέψη μόνο ως κάποιο κακόγουστο αστείο μπορεί να αντιμετωπίζεται από εμένα.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα περί συνεργασίας.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα πείτε μου, είχαμε κύριε Πρόεδρε στα εκλογικά ποσοστά μείωση της Χρυσής Αυγής, αλλά είχαμε και την αιφνίδια εμφάνιση του κόμματος Βελόπουλου το οποίο συγκέντρωσε ένα 4,κάτι τοις εκατό. Σας ανησυχεί η εμφάνιση αυτού του νέου κόμματος; Σας ανησυχεί το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στο χώρο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς κρατώ ως πολύ θετικό το γεγονός ότι, σε αντίθεση με ότι έγινε στην υπόλοιπη Ευρώπη, μπορέσαμε και συμπιέσαμε όχι μόνο εμείς ως Νέα Δημοκρατία, αλλά συνολικά το πολιτικό σύστημα τις πιο ακραίες εκφάνσεις του ακροδεξιού νεοναζιστικού λόγου. Αυτό είναι καλό για τη Δημοκρατία μας. Και πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε είναι μέσα από την πατριωτική μετριοπάθεια που εκφράζει ένα παραδοσιακό Κεντροδεξιό κόμμα, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα το φαινόμενο Βελόπουλου είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα το εξετάσουμε, θα το αξιολογήσουμε. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο οποιασδήποτε ενδεχόμενης συνεργασίας με το κόμμα του κ. Βελόπουλου.


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ήταν το επόμενο ερώτημα που θα σας έθετα.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και η δική μου φιλοδοξία θα είναι και η Χρυσή Αυγή…


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως ο κ. Βελόπουλος δεν έχει κάνει νεοναζιστικές τοποθετήσεις.





ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, αλλά έχει άλλα χαρακτηριστικά τα οποία αποτρέπουν οποιαδήποτε συζήτηση για οποιαδήποτε συνεργασία. Θα πάω και ένα βήμα παραπέρα. Φιλοδοξία μου είναι και τα δύο αυτά κόμματα να συμπιεστούν και να συμπιεστούν σε τέτοιο βαθμό, που ενδεχομένως να μείνουν και εκτός Κοινοβουλίου.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εκτός Βουλής.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και αναφέρομαι και στα δύο κόμματα. Εάν η Χρυσή Αυγή ακολουθήσει την πτωτική πορεία που ακολούθησε μέχρι σήμερα, αυτό το οποίο σας περιγράφω, δεν είναι έξω από τη σφαίρα του εφικτού. Και θα είναι μια κατάκτηση πραγματική για τη Δημοκρατία μας αν και τα δύο αυτά κόμματα τελικά μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, πείτε μου, ποιος θα είναι ο εκλογικός σας στόχος; Θα είναι η αυτοδυναμία; Θα επιστρέψουμε στο παλαιότερο σύνθημα: Αυτοδυναμία ή χάος; Το θυμάστε σε παλαιότερες εκλογές. Και σας ρωτώ και με δεδομένο κύριε Πρόεδρε, ότι αυτές είναι οι τελευταίες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Από τις επόμενες εκλογές πηγαίνουμε στην απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μέχρι να αλλάξει ξανά ο εκλογικός νόμος. Αλλά, θα έρθω σε αυτό.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλλά θα είναι η προτεραιότητά σας;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άμεση. Αλλά θα έρθω σε αυτό. Ο σκοπός είναι να είναι αυτοδύναμη η Ελλάδα. Η επόμενη κυβέρνηση να είναι ισχυρή και αποτελεσματική και να εξασφαλίζει, πάνω απ’ όλα, το ζητούμενο που είναι η κυβερνητική σταθερότητα. Κατά συνέπεια, δεν θα σας αιφνιδιάσω λέγοντάς σας ότι το καλύτερο ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία -ποσοστό το οποίο θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα να μπορούμε να εγγυηθούμε στον ελληνικό λαό μία ισχυρή κυβέρνηση η οποία γρήγορα μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις- θεωρώ ότι είναι προς όφελος της χώρας. Έχω πει όμως επίσης ξεκάθαρα, ότι και αυτοδύναμοι να είμαστε, θα επιδιώξουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις σε επίπεδο πολιτικών. Θέλω να είμαι συγκεκριμένος σε αυτό. Έχουμε ένα νέο γύρο συνταγματικής αναθεώρησης. Έχουμε ζητήματα που αφορούν τον εκλογικό νόμο. Παραδείγματος χάρη, για να αλλάξει ο νόμος και να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και μας ακούν σήμερα και θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους, χρειάζονται 200 ψήφοι βάσει του Συντάγματος. Θα αναζητήσουμε λοιπόν διευρυμένες συγκλίσεις και πλειοψηφίες.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πλειοψηφίες στη Βουλή.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όπου κρίνουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο. Παραδείγματος χάρη το πρώτο μας νομοσχέδιο -έχω δεσμευτεί για αυτό- είναι για τη νέα οργάνωση του κράτους, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Γιατί να μην επιδιώξουμε να ψηφίζουμε μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια με αυξημένη πλειοψηφία. Και βέβαια αυτές οι συγκλίσεις πρέπει να έχουν και αποτύπωμα πραγματικό στην κοινωνία.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα σας διακόψω -και ζητώ συγγνώμη για τη διακοπή- αλλά μιλώντας για το πρώτο νομοσχέδιο που αφορά στην οργάνωση του κράτους, θυμήθηκα ένα παλαιότερο σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας, νομίζω ήταν στις εκλογές του 2005, του ’04.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Την επανίδρυση του κράτους.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Την επανίδρυση του κράτους.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Παραμένει επίκαιρο.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό υπόσχεστε;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Παραμένει.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διότι τότε δεν το κατάφερε η Παράταξή σας.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το κατάφερε πράγματι και παραμένει επίκαιρο το σύνθημα.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί τώρα να σας πιστέψουμε κύριε Πρόεδρε για αυτό το θέμα;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι πιστεύω ότι έχω δώσει ο ίδιος δείγματα γραφής μεταρρυθμιστικά, τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Διότι προσπάθησα πάρα πολύ στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πέρα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, να επιβάλω σημαντικότατες τομές στη δημόσια διοίκηση, προς όφελος των πολιτών. Αναφέρω ενδεικτικά την αξιολόγηση, τις επιλογές προϊσταμένων με αξιοκρατία, την ενίσχυση των ΚΕΠ, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Όλα αυτά, λοιπόν, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν ζητούμενα. Είχα πάει σε μία συγκέντρωση στο Άργος για να στηρίξω την υποψηφιότητα του κ. Νίκα. Χαίρομαι πολύ -δεν το σχολιάσαμε αυτό- που και το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών ήταν μία επιβεβαίωση των δικών μας πολιτικών επιλογών. Ειδικά στην Πελοπόννησο η περίπτωση του κ. Νίκα και του κ. Φαρμάκη επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτό το οποίο λέω, ότι θέλω να κάνουμε μία σύνθεση μεταξύ εμπειρίας και ανανέωσης. Μου φώναξε λοιπόν κάποιος σε αυτήν την συγκέντρωση, μια κουβέντα: “Κυριάκο, φτιάξε κράτος”. Αυτό το “φτιάξε κράτος”, είναι ένα αίτημα το οποίο το ακούω συνέχεια από τους πολίτες, οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, δεν έχουμε το εργαλείο για να υλοποιούμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.



Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της τεχνολογίας για να μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών, αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, πολύ καλύτερη. Έχουμε ένα πάρα πολύ τολμηρό σχέδιο για το πώς θα αναδιατάξουμε συνολικά την πολιτική μας στα ζητήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι πολίτες στον τομέα αυτό θα δουν απτά αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, το αίτημα -τότε το είχαμε πει, επανίδρυση του κράτους- παραμένει και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο, αλλά είναι ένα αίτημα το οποίο θα γίνει πράξη με τους δημόσιους υπαλλήλους συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια. Τίποτα δεν με ενοχλεί περισσότερο κύριε Χατζηνικολάου -επειδή είχα την τιμή να προΐσταμαι της δημόσιας διοίκησης- από τη μαύρη προπαγάνδα, η οποία και σήμερα ακόμα επαναλαμβάνει μονότονα ότι: “ο Μητσοτάκης θα διώξει δημόσιους υπαλλήλους”, “θα φέρει την επταήμερη εργασία” και διάφορα άλλα τέτοια.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω πριν πάμε σε αυτά, να τελειώσουμε το θέμα της αυτοδυναμίας και των συνεργασιών, κύριε Πρόεδρε. Πείτε μου κάτι. Εάν δεν είστε αυτοδύναμος, τι περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν σ’ αυτό το πολιτικό σκηνικό; Υπάρχει, για παράδειγμα, το Κίνημα Αλλαγής. Μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί του; Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ο μεγάλος συνασπισμός όπως λειτούργησε, για παράδειγμα, στη Γερμανία;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός θα μας υποδείξει τελικά τι θέλει. Εάν θέλει πραγματικά μια κυβέρνηση σταθερή, αποτελεσματική ή εάν επιθυμεί κάτι διαφορετικό. Με το ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα και όπως θα είναι εννοείται την επόμενη των εκλογών, δεν περιμένω αλλαγές, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καμία;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καμία.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακόμα και εάν χρειαστεί για την Πατρίδα;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καμία δυνατότητα συνεργασίας για τον απλούστατο λόγο ότι μας χωρίζει άβυσσος, όχι μόνο ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε βασικές πολιτικές προτεραιότητες στη λειτουργία της οικονομίας, στη λειτουργία του κράτους, αλλά και ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ίδια την αξία που αποδίδουμε σε αυτό το οποίο λέμε αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Άρα με το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας. Από εκεί και πέρα, θα εξετάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και ο κυρίαρχος λαός θ’ αποφασίσει τελικά τι θέλει. Και δεν μπορώ να σας κάνω προβλέψεις για το τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση. Μπορώ να σας πω όμως μια εκτίμηση. Η χώρα σε κάθε περίπτωση θα κυβερνηθεί μετά τις επόμενες εκλογές. Και θα κυβερνηθεί διότι ο εφιάλτης…



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διότι ο εφιάλτης της απλής αναλογικής θα καταστήσει τη χώρα μη κυβερνήσιμη διότι θ’ απαιτήσει -εκ των πραγμάτων- μία συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων που δεν μπορεί να γίνει στην πράξη. Νομίζω ότι όλοι το βλέπουν. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος μας ακούει σήμερα και ο οποίος να πιστεύει ότι η λύση για τη χώρα σήμερα είναι μία συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα θα κυβερνηθεί. Το πώς θα κυβερνηθεί τώρα, εάν θα κυβερνηθεί από μία ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα μπορεί, όπως σας είπα, να κινείται γρήγορα και αποτελεσματικά ή από κάτι άλλο, θα το επιλέξει τελικά ο ελληνικός λαός.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Τώρα, μου είπατε μόνος σας πριν από λίγο ότι σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο δεχθήκατε επιθέσεις, τις ονομάσατε «στρέβλωση» των δικών σας θέσεων. Θέλω λοιπόν γρήγορα – γρήγορα μερικές απλές απαντήσεις. Όσο πιο καθαρά και ανοιχτά μπορείτε να μιλήσετε. Τι συμβαίνει με την περίφημη επταήμερη εργασία; Υπάρχει τέτοια περίπτωση;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ουδέποτε μίλησα για επταήμερα εργασία. Μίλησα για επταήμερα λειτουργία, όπως λειτουργείτε εσείς και πάρα πολλές άλλες επιχειρήσεις επτά ημέρες την εβδομάδα. Και, αντιθέτως, μίλησα με πάρα πολύ μεγάλη συστηματικότητα για το πώς φαντάζομαι, κύριε Χατζηνικολάου, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων, όπου οι εργαζόμενοι θα είναι ωφελημένοι από τον πλούτο που παράγουν οι επιχειρήσεις. Και έχω πει σε όλους τους τόνους ότι είμαι διατεθειμένος να δώσω κίνητρα στις επιχειρήσεις να δίνουν περισσότερα bonus στους εργαζόμενους, να δουλεύουν λιγότερο οι εργαζόμενοι, να μπορούν να δουλεύουν απ’ το σπίτι οι εργαζόμενοι, όπως ζητούν πολλοί, κυρίως γυναίκες. Ν’ αποκτήσουμε δηλαδή μία ευελιξία στην αγορά εργασίας που θα είναι προς όφελος πρωτίστως του εργαζόμενου. Άρα, όταν ακούω για τέσσερις εβδομάδες συστηματικά όλα τα κυβερνητικά στελέχη να λένε κάτι το οποίο δεν έχω πει, έχω δώσει όλες τις εξηγήσεις, και επιμένουν, αυτό -λυπάμαι που θα το πω- δεν είναι καλοπροαίρετος πολιτικός διάλογος.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θα καταργήσετε τις 120 δόσεις;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άκουσα τον κύριο Βρούτση να λέει ότι η λογική των 120 δόσεων είναι μία λογική που μακροπρόθεσμα βλάπτει την οικονομία.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, εμείς ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για την ανάγκη να υπάρχει μία οριζόντια ρύθμιση. Πρώτος εγώ μίλησα για τις 120 δόσεις από τη ΔΕΘ το 2017. Αυτό το οποίο είπε ο κύριος Βρούτσης είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνο αυτούς οι οποίοι έχουν οφειλές. Πρέπει να κάνουμε και κάτι για τους συνεπείς δανειολήπτες. Και το δικό μας πρόγραμμα προβλέπει ένα πλαίσιο επιβράβευσης γι’ αυτούς οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία, συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες, συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι 120 δόσεις όχι μόνο θα διατηρηθούν αλλά θ’ απλοποιηθούν και ως προς τη γραφειοκρατική δυσκολία που και σήμερα υπάρχει για να ενταχθεί κάποιος σ’ αυτές.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα -το βίντεο της επόμενης ερώτησης θα το κρατήσω, κύριε Πρόεδρε- αποκλείετε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αποκλείω κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.






Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σας το πω πιο ξεκάθαρα.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας το ρωτώ έτσι γιατί και ακόμη από συναδέλφους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ ακούω ότι φοβούνται ότι μπορεί να ξανά κλείσει η ΕΡΤ.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Υπάρχει ζήτημα εξυγίανσης της ΕΡΤ, σεβασμού στα χρήματα του φορολογούμενου. Η ΕΡΤ σίγουρα μπορεί να δουλέψει καλύτερα, και εγώ φαντάζομαι μια ΕΡΤ η οποία δεν θα είναι ένα κομματικό φερέφωνο. Και να σας πω και κάτι, δεν θα είχα, κ. Χατζηνικολάου, και πολιτικά να κερδίσω τίποτα από το να μετατρέψω την ΕΡΤ την επόμενη μέρα σε ένα μηχανισμό κυβερνητικής προπαγάνδας υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Θα έκανε ελάχιστα νούμερα τηλεθέασης, θα στοίχιζε πάρα πολύ ακριβά και δεν θα μπορούσε να επιτελέσει το ρόλο της ως μια δημόσια τηλεόραση, που πρέπει να είναι ανταγωνιστική και απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια, και να προσφέρει και ένα περιεχόμενο το οποίο μερικές φορές μπορεί τα ιδιωτικά κανάλια να μην ενδιαφέρονται να προβάλουν για τους δικούς τους λόγους.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν και στελέχη σας που φαίνεται ότι επιθυμούν ή εν πάση περιπτώσει υπονοούν ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική ρεβάνς. Άκουσα πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας να λέει μέχρι και ότι θα πάρετε αιχμαλώτους τα στελέχη της αντίπαλης παράταξης. Μάλιστα είπε χαριτολογώντας ότι θα ισχύσει πάντως η συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πολύ άκομψο χιούμορ. Και το λέω αυτό διότι μονότονα επαναλαμβάνω ότι χρέος μου μετά από μια μεγάλη περίοδο έντασης, διχασμού, μεγάλων παθών στην ελληνική κοινωνία είναι να ενώσω όλους τους Έλληνες. Και δεν θα κουραστώ να το λέω: αν με εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες, χρέος μου είναι να είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Μακριά από εμένα οποιοσδήποτε ρεβανσισμός, οποιαδήποτε αίσθηση ότι ερχόμαστε να εκδικηθούμε αυτούς οι οποίοι μπορεί να έβλαψαν τη χώρα. Θα κοιτάξουμε μπροστά, θα είμαστε αφοσιωμένοι στο πρόγραμμά μας, θα κριθούμε από τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και έχουμε ένα χρέος την επόμενη μέρα να είμαστε εδώ για όλους τους Έλληνες. Όπως είπα και εχθές στη δήλωση που έκανα για τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που εκλέχθηκαν με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας περιφερειάρχες -πρωτοφανής επιτυχία για τη Νέα Δημοκρατία: 12 ουσιαστικά στους 13 περιφερειάρχες- τους ζήτησα την επόμενη μέρα να είναι περιφερειάρχες για όλους τους πολίτες τους οποίους εκπροσωπούν. Ο λόγος που δώσαμε πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειών δεν είναι μόνο η ικανοποίηση από τον γαλάζιο χάρτη, είναι διότι θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους την επόμενη μέρα στο σχέδιό μας για μια καλύτερη Ελλάδα.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ουσιαστικά μόνο σε δυο μεγάλα στοιχήματα εκλογικά η Νέα Δημοκρατία δεν πήγε καλά, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Σε όλα τα υπόλοιπα..



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, έγιναν άλλες επιλογές αλλά δεν κερδίζει κανείς όλες τις μάχες τις οποίες δίνει, και στεκόμαστε με πολύ μεγάλο σεβασμό μπροστά στις επιλογές των πολιτών. Και εγώ συνεχάρην και τους δημάρχους οι οποίοι εξελέγησαν χωρίς τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες θα δουλέψουμε πολύ καλά μαζί τους την επόμενη μέρα και για τη Θεσσαλονίκη και για τον Πειραιά.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα συνεργαστείτε καλά λέτε μαζί τους.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο Πειραιάς έχει απολύτως κρίσιμα ζητήματα που αφορούν σημαντικότατες επενδύσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Και βέβαια η Θεσσαλονίκη είναι η Θεσσαλονίκη με όλη τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή τη συγκυρία στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, να υποθέσω ότι ετοιμαζόσαστε και για debate με τον κ. Τσίπρα. Διότι σας άκουσα να λέτε ότι όταν κλείσει η Βουλή και πάμε για εθνικές εκλογές θα γίνει debate.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, ετοιμάζομαι για debate με τον κ. Τσίπρα και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Α, λέτε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Δεν βλέπω το λόγο γιατί σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν θα συζητούμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Θα συζητήσουμε λοιπόν -όπως ορίζει πάντα η διακομματική βεβαίως- με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς..



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι οι δυο σας, όλοι μαζί.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Τσίπρα.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αρνηθήκατε, κύριε Πρόεδρε, να δώσετε τη συναίνεσή σας για την εκλογή δυο ανωτάτων δικαστικών, Προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η Βουλή είναι ανοιχτή, κατατέθηκε ήδη ο νέος ποινικός κώδικας. Έχετε πει στο πρόσφατο παρελθόν ότι συμφωνείτε με πολλά άρθρα του. Το ερώτημά μου είναι πάρα πολύ απλό, θα ψηφίσετε αυτά που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την εβδομάδα που τρέχει στη Βουλή.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε λίγο από την αρχή, να θυμηθούμε λίγο τι έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Την περασμένη Κυριακή και υπό το βάρος μιας βαριάς ήττας -και αφού είχα βγει, θέλω να θυμίσω, και είχα ζητήσει το συντομότερο δυνατό η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές- ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι αμέσως μετά την Κυριακή το βράδυ, μετά το τέλος του δευτέρου γύρου, θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής. Προφανώς διότι δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει να κυβερνά. Τι άλλαξε, κ. Χατζηνικολάου, και μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξαφνικά είχαμε ένα έντονο ενδιαφέρον για να καλυφθούν κενά στη Δικαιοσύνη, και η Βουλή μένει ανοιχτή για μια εβδομάδα ακόμα, για μια σειρά από διευθετήσεις; Είμαι λοιπόν απολύτως ξεκάθαρος, στο μεν ζήτημα της Δικαιοσύνης δεν μπορώ να συναινέσω σε κάτι το οποίο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Δεν προβλέπεται πουθενά η σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης για μία τέτοια επιλογή. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει νομιμοποίηση να διορίσει την ανώτατη ηγεσία -για αυτό απεφάνθησαν όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι, δεν το λέω μόνο εγώ- και κατά συνέπεια μένω μακριά από αυτή τη συζήτηση.

Για τη δε Βουλή: δεν θα συμμετέχουμε στη Βουλή καθόλου αυτήν την εβδομάδα κ. Χατζηνικολάου.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Α, έχετε πάρει αυτήν την απόφαση.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα απέχουμε. Θα πάμε αύριο στη Βουλή, θα καταγγείλουμε τη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε. Εμείς, να μπούμε στο κάδρο μίας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να ανοίξει -γιατί αυτό είπε ο κύριος Τσίπρας- και η οποία ανοίγει την τελευταία στιγμή για μια σειρά από διευθετήσεις, δεν πρόκειται. Να τα κάνουν μόνοι τους, θα τα κάνουν χωρίς εμάς.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θέλω να έρθω σε ένα ερώτημα που το ακούω από πάρα πολλούς συμπολίτες μας κύριε Πρόεδρε. Λένε, οι πολίτες, ωραία όλα αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία για επανίδρυση του κράτους -δεν το λέτε έτσι, αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ οφείλω να υπενθυμίσω και το παλαιό σύνθημα, που δεν έγινε πράξη. Υπόσχεται επενδύσεις, υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει δουλειές, υπόσχεται ότι θα μειώσει τους φόρους, ότι θα πατάξει τη γραφειοκρατία. Γιατί να πιστέψουμε τη Νέα Δημοκρατία; Όσους πιστέψαμε μέχρι τώρα, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν αυτά τα αποτελέσματα και αυτά είναι πράγματα που τα έχουμε ξανακούσει και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ και ορισμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι είναι αυτό που έχετε να πείτε σε αυτούς που αμφιβάλουν ότι και αυτή τη φορά θα τηρηθούν οι υποσχέσεις;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ας τα πάρουμε με τη σειρά.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και προσθέτω και κάτι ακόμα. Και με ποιους θα κυβερνήσετε; Θέλω να πω έχετε τους ανθρώπους για να τα κάνουν αυτά;



Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μου βάλατε πολλά ερωτήματα. Το πρώτο και το πιο ουσιαστικό, είναι το ερώτημα ποια είναι η σωστή πολιτική τελικά για την επόμενη μέρα; Εμείς δίνουμε όλη μας την έμφαση στην ανάπτυξη. Στο να μεγαλώσει η πίτα, για να μπορέσει αυτή η πίτα μετά να κατανεμηθεί δίκαια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια άλλη πολιτική. Το είπε ξεκάθαρα, το έχουν ομολογήσει και οι ίδιοι. Φτωχοποίησαν τη μεσαία τάξη. Ήταν συνειδητή επιλογή και η πολιτική αυτή δοκιμάστηκε και απέτυχε. Ο πρώτος λόγος λοιπόν, για να μας στηρίξει κάποιος, είναι γιατί πιστεύει ότι έχουμε τη σωστή πολιτική. Εάν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας είναι για το πώς θα μειωθούν οι φόροι, αν πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να είναι μια προτεραιότητα -από το ΣΥΡΙΖΑ δεν το ακούω- αν πιστεύουν ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αν πιστεύουν ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι να έχουμε ασφάλεια στις γειτονιές, αυτή είναι η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Άρα να συμφωνήσουμε πρώτα στο τι πρέπει να γίνει.

Πάμε τώρα στο δεύτερο ερώτημα, πως θα γίνει. Είμαστε ειλικρινείς σε αυτά τα οποία λέμε; Τάζουμε περισσότερα από αυτά τα οποία μπορούμε να κάνουμε; Κύριε Χατζηνικολάου, σε αυτές τις αλλαγές είχαμε το μοναδικό προηγούμενο η εν ενεργεία κυβέρνηση να τάζει περισσότερα από την αντιπολίτευση. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία. Πάντα η κυβέρνηση ήταν φειδωλή και η αντιπολίτευση έταζε. Και εγώ έβαλα φρένο σε όλους όσοι μου έλεγαν: «Πες και άλλα, πες και άλλα, γιατί πρέπει με κάποιο τρόπο να πείσουμε τους πολίτες ότι χρειαζόμαστε την ψήφο τους». Και λέω: «Μα δεν είναι ο τρόπος αυτός να τους πείσεις». Ο τρόπος να τους πείσεις είναι να πας με ένα συνεκτικό σχέδιο, να πεις τι μπορείς να κάνεις, να εξηγήσεις τι δεν μπορείς να κάνεις την επόμενη μέρα. Πιστεύω ότι είναι και ένα ζήτημα από ένα σημείο και πέρα προσωπικής εμπιστοσύνης αν οι πολίτες εμπιστεύονται εμένα βλέποντας τη συνολική μου διαδρομή ότι είμαι ειλικρινής σε αυτά τα οποία λέω. Ξέρετε, δεν έχω τρόπο να πείσω. Κανείς δεν έχει τρόπο να πείσει για την ειλικρίνειά του. Είναι μια αξιολογική κρίση των πολιτών οι οποίοι μας βλέπουν, μας ακούν και μας κρίνουν.

Με ποιους τώρα, γιατί και αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, γιατί πρέπει να σας πω ότι βλέπουμε -βέβαια τώρα σε αυτό έχουμε την ευθύνη μας και εμείς οι πολίτες- τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα να επανέρχονται είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε ορισμένα από αυτά στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Θέλω να πω θα κάνετε μια κυβέρνηση πρώην υπουργών πάλι;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ήταν ανανεωμένο κατά 70%. Κατά γενική ομολογία ήταν ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο. Λίγοι καινούργιοι όμως εξελέγησαν. Αυτό εγείρει και ένα ζήτημα κατά το πόσο ο σταυρός σε πανελλαδική κλίμακα είναι το σωστό σύστημα για τις ευρωεκλογές. Θα έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε αυτό. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια σειρά από στελέχη δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά, κέρδισαν αρκετές δεκάδες χιλιάδες σταυρών και μπήκαν στη μάχη και μπορούν να αξιοποιηθούν την επόμενη μέρα. Και ναι, μπορεί να δείτε στελέχη τα οποία έδωσαν τη μάχη των ευρωεκλογών και στα εθνικά ψηφοδέλτια. Έχοντας τώρα αν θέλετε το προνόμιο ότι έδωσαν ήδη μια πρώτη εκλογική μάχη. Η ανανέωση περνάει και μέσα από τους πολίτες. Αυτό το οποίο μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι θα δείτε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας πολλά νέα πρόσωπα όπως είδατε και στο ευρωψηφοδέλτιο.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και θα επιδιώξετε μια κυβέρνηση με νέα πρόσωπα;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα επιδιώξω μία κυβέρνηση η οποία θα κάνει πράξη τη σύνθεση της εμπειρίας με την ανανέωση. Δεν θα είναι μία κυβέρνηση η οποία θα παραγνωρίσει το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα πολύ σημαντικό και αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό. Θα είναι μπολιασμένη όμως και με αρκετά νέα πρόσωπα. Και έχω υπόψιν μου και μία οργάνωση της Κυβέρνησης που μπορεί να δίνει ευκαιρίες και σε αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να προσφέρουν, ενδεχομένως από λίγο χαμηλότερες θέσεις, για να μπορούμε μ’ αυτόν τον τρόπο να κάνουμε αυτή τη σύνδεση μεταξύ της πολιτικής λογοδοσίας που στη Νέα Δημοκρατία είναι απαραίτητη -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και οι Υπουργοί κατά κανόνα είναι υπόλογοι απέναντι στο λαό, δεν είμαστε προεδρικό σύστημα- αλλά και της ανάγκης να μπολιάσουμε την πολιτική με νέα πρόσωπα.



Και, εάν δείτε τις επιλογές που κάναμε -επανέρχομαι στις επιλογές που κάναμε για τους περιφερειάρχες- ρισκάραμε με νέα πρόσωπα. Όταν επιλέξαμε αυτά τα νέα πρόσωπα -την περίπτωση του κυρίου Σπανού, του κύριου Φαρμάκη- δεν σας κρύβω ότι όταν είδαν κάποιοι τις πρώτες μετρήσεις, γιατί απλά δεν είχαν αναγνωρισιμότητα, έσπευσαν να πουν «Τι επιλογές είναι αυτές που έχει κάνει» και τα λοιπά, «Δεν τραβάνε», «Δεν τους ξέρει κανείς». Και όμως η κοινωνία είναι έτοιμη ν’ αγκαλιάσει νέα πρόσωπα. Και αυτή την ανανέωση πρέπει να την κάνουμε πράξη. Αλλά, τονίζω ότι θα την κάνουμε πράξη μαζί. Άρα η έκκλησή μου πάντα στους συμπολίτες μας που θα μας ψηφίσουν είναι: δείτε προσεκτικά τα ψηφοδέλτιά μας, σκεφτείτε προσεκτικά ποιους θα σταυρώσετε, και, κατά την άποψή μου, κάντε μία επιλογή που να συνδυάζει -αυτό θέλω να πετύχω τελικά- την εμπειρία με την ανανέωση. Χρειάζονται και τα δύο.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτή την πρώτη μετά τις εκλογές συνέντευξη.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ήθελα να σας δω και στο ραδιόφωνο ένα πρωί με το blue jean σας και μία κούπα καφέ για να απαντήσουμε και σε ερωτήματα των ακροατών.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, επειδή δεσμεύτηκα και στο δελτίο σας για μία διαφορετική προεκλογική περίοδο και επειδή δεν φοβάμαι -το γνωρίζετε εξάλλου, το έχουμε ξανακάνει αρκετές φορές- το ραδιόφωνο, δεν φοβάμαι τα ερωτήματα των ακροατών, μια τέτοια προεκλογική περίοδο θέλω να κάνω. Αυτή νομίζω ότι αξίζει η χώρα. Όταν λέμε ότι αξίζουμε καλύτερα, νομίζω ότι αξίζουμε και ένα διαφορετικό ήθος και ύφος πολιτικής. Διότι η χώρα τραυματίστηκε απ’ αυτά τα οποία ζήσαμε. Εύχομαι πραγματικά και ο πολιτικός μας αντίπαλος να προσαρμοστεί σ’ αυτό το αίτημα των καιρών. Καλό θα είναι για τη Δημοκρατία μας. Δεν το έχω δει την πρώτη εβδομάδα, αλλά μπορεί και να διαψευσθώ. Εάν, εν πάση περιπτώσει, γίνει αυτό, καλοδεχούμενο θα είναι. Θα είναι ένα κέρδος συνολικά για την ποιότητα της δημοκρατίας μας.



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Πρόεδρε.



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...