Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Αποκλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Γεννηματά και Θεοδωράκη

Προς αποκλιμάκωση βαίνει η ένταση που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη, μετά το αίτημα της πρώτης για «εκλογές εδώ και τώρα» και τη δημόσια διαφωνία του επικεφαλής του Ποταμιού.
Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι επιχειρούν τώρα να βρουν ‘κοινό έδαφος’, με όλες τις ενδείξεις να επιμένουν ότι στο τέλος του δρόμου, θα τα …καταφέρουν.
Σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης είχαν συνάντηση χθες, με αμφότερα τα επιτελεία τους αργότερα να μιλούν για ‘καλό κλίμα’ στο οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή. Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν τρία θέματα, η πρόταση που θα καταθέσουν σήμερα από κοινού για τον
εκλογικό νόμο στη συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη, η στάση που θα κρατήσουν στη συζήτηση στη Βουλή αύριο για την υπόθεση της Novartis και εκείνη που θα κρατήσουν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία που έχει ζητήσει η Φώφη Γεννηματά και έχει προσδιοριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.
Στα δύο πρώτα θέματα, Φώφη Γεννηματά συμφώνησαν απολύτως και καθώς φαίνεται θα εμφανιστούν με κοινές θέσεις. Ειδικά την πρόταση για τον εκλογικό νόμο θα φέρει την ‘υπογραφή’ αμφότερων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ ενδεικτικό είναι ότι στην συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη θα την καταθέσουν από κοινού η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Γιώργος Αμυράς. Κοινή στάση θα έχουν οι δύο ΚΟ και στο θέμα της Novartis, αύριο, καθώς κυριαρχεί η άποψη ότι ο χειρισμός εκ μέρους της κυβέρνησης περιείχε στοιχεία ‘σκευωρίας’ κατά πολιτικών αντιπάλων της. Εκεί που δεν βρέθηκε κοινός τόπος, αλλά γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συζήτηση για την στάση που θα κρατήσουν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που ήταν και το μεγαλύτερο θέμα, καθώς εξ αρχής έχει προκύψει ο κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα αν η Φώφη Γεννηματά ζητήσει «εδώ και τώρα εκλογές» και ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίξει από το βήμα της Βουλής το αντίθετο. Τα επιτελεία των δύο αρχηγών πάντως, αμέσως μετά τη συνάντηση, εξέφραζαν την πεποίθηση ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα έχει επιτευχθεί ο απαραίτητος «συντονισμός», με την Χαριλάου Τρικούπη στην παρούσα φάση να δίνει λίγο περισσότερο χρόνο στον Σταύρο Θεοδωράκη, προκειμένου να συζητήσει και με τους βουλευτές του, στο τραπέζι που είχε προγραμματίσει από καιρό άλλωστε να τους παραθέσει χθες το βράδυ. Δεδομένης πάντως, της κοινής επιθυμίας να αποσοβηθεί η ρήξη, το πιθανότερο είναι ότι αυτό το “modus vivendi” θα βρεθεί. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να μην χρειαστεί καν η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής που είχε προγραμματιστεί για αύριο το απόγευμα, υπό την αίρεση πάντα της πορείας της συζήτησης στη Βουλή και η συνεδρίαση να μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα της Novartis, η Φώφη Γεννηματά είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το απόγευμα της Τρίτης. Ένα τηλεφώνημα με τη δική του σημειολογία, δεδομένου ότι η νυν με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είχαν να επικοινωνήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ‘κακές γλώσσες’ μάλιστα, επιμένουν ότι τον δρόμο για το τηλεφώνημα, άνοιξε και η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Action24, όταν χαρακτήρισε την πρόταση για εκλογές της Φώφης Γεννηματά ως ένα ‘καλό, πρώτο βήμα’.
Την ίδια ώρα πάντως, ότι «πρέπει να πάρει οπωσδήποτε το άθροισμα των ποσοστών Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού στις τελευταίες εκλογές», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 247 ο Νίκος Ανδρουλάκης, κληθείς να προσδιορίσει τα ποσοστά που πρέπει να πάρει το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, τόνισε ότι αν το Κίνημα Αλλαγής έχει κακή επίδοση στις επόμενες εκλογές δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ αντίθετα «αν ο λαός μας τιμήσει, θα τον τιμήσουμε και εμείς». Αναφερόμενος στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για «εκλογές εδώ και τώρα», σημείωσε ότι θα πρέπει πρώτα ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει στη Βουλή το σχέδιό του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και στον βαθμό που αυτό δεν υπάρχει, τότε θα πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές.
Για τις εκλογές τοποθετήθηκε αρνητικά, από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. «Είμαι κατά των εκλογών αυτή τη στιγμή, διότι δεν μου φέρνουν τίποτα θετικότερο, ενώ μου δημιουργούν νέα και πολύ μεγαλύτερα και δυσεπίλυτα προβλήματα και βεβαίως εκτροχιάζουν όλη αυτή την υπόθεση που έχει ανοιχτεί, που έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες μπροστά της» είπε, τοποθετούμενος υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο τέλος της τετραετίας.
http://www.matrix24.gr/2018/05/apoklimakonete-i-entasi-metaxi-gennimata-ke-theodoraki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...