Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Μόλις 5 από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί

Του Αργύρη Παπαστάθη 
Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για να ενισχύσει την αποδοτικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών παραμονές της έναρξης των συζητήσεων με τους Θεσμούς στο Hilton την προσεχή Δευτέρα.
Ωστόσο ο ρυθμός με τον οποίον κινείται η κυβέρνηση στο σύνολό δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή την τριπλέτα των υπουργών που προετοιμάζουν τις επαφές με τους Θεσμούς. Δηλαδή τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τον υφυπουργό πάρα τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο και τον αναπληρωτή
υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν ολοκληρωθεί μόλις 5 από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Σημαίνει αυτό ότι απειλείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο και η διευθέτηση του χρέους; Σε καμία περίπτωση. Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τους Ευρωπαίους είναι κυρίως η υπογραφή από την Ελληνική πλευρά στο πλαίσιο που θα ισχύει μετά τον Αύγουστο του 2018 και σύμφωνα με τον κύριο Τσακαλώτο θα είναι ένα "πρόγραμμα μετα-μνημονιακής παρακολούθησης" με 3 ως 4 επισκέψεις των Θεσμών κάθε χρόνο.
Επομένως, σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση αναμένεται να κλείσει στο τέλος Μαΐου σε τεχνικό επίπεδο (με staff level agreement). Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει όσα περισσότερα προαπαιτούμενα μπορεί για να έχει φτάσει ως το τέλος Ιουνίου κοντά στα μισά. Αν αυτό επιτευχθεί, τα υπόλοιπα μπορούν να περάσουν στο επόμενο πρόγραμμα, δηλαδή αυτό της λεγόμενης "μεταμημονιακής παρακολούθησης": ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα μνημόνιο που οι δύο πλευρές (Ελλάδα - Ευρωπαίοι) θα συμφωνήσουν να μην το λένε μνημόνιο, όπως η τρόικα έγινε Θεσμοί, και αντί για δόσεις η Ελλάδα θα παίρνει ελάφρυνση χρέους σε δόσεις χωρίς όμως να χαλαρώσει η λιτότητα με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.
Η ελάφρυνση χρέους θα δίδεται μόνο εφόσον η Ελληνική πλευρά τηρεί συγκεκριμένους στόχους για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και προχωράει κανονικά στην εφαρμογή μέτρων όπως οι ψηφισμένες περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις. Αυτό είναι το καλό σενάριο.
Το δυσμενές σενάριο προβλέπει την πιθανότητα παράτασης του προγράμματος για 2 ή 4 μήνες κάτι όμως που διαψεύδεται σε υψηλούς τόνους τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό είναι το εναλλακτικό σχέδιο που ουδείς παραδέχεται ότι υπάρχει και θα ενεργοποιηθεί μόνο αν όλα πάνε στραβά. Για την ώρα οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μη συμβεί και η συνολική συμφωνία να κλείσει είτε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είτε τον Ιούλιο, είτε το αργότερο ακόμη και τον Αύγουστο -πριν τις 20 του μηνός- που τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα.
Δεν ανακοινώνουν στους συνταξιούχους πόσα θα χάσουν
Τα πιο δύσκολα προαπαιτούμενα από αυτά που απομένουν είναι να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες και κυρίως να υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ώστε οι συνταξιούχοι να λάβουν τα σημειώματα στα οποία θα βλέπουν ποιες είναι οι περικοπές που θα υποστούν στις αρχές του 2019 με βάση αυτά που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση από το 2017.
Το θέμα αυτό προφανώς έχει και πολιτική διάσταση με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣυΡιζΑ αλλά και άλλους παράγοντες να καλλιεργούν ένα κλίμα μη εφαρμογής των μειώσεων στις συντάξεις κόντρα στις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Δύσκολο πολιτικά θέμα θεωρείται και η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα τελευταία νησιά που ακόμη ισχύει. Ετσι σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο η αύξηση του ΦΠΑ έχει προγραμματιστεί από την 1η Ιουλίου 2018.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...