Εξωδικαστικό συμβιβασμό αλά Ιταλία προτείνουν οι δανειστές αντί για προσφυγή των απλήρωτων εργαζομένων στα δικαστήρια. Επιπλέον επιμένουν σε εξοντωτικές μειώσεις -έως 57%- για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που φεύγουν με πρόωρη σύνταξη, ενώ απορρίπτουν την εξαγορά πλασματικών ετών από τους αγρότες.
Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Ειδικότερα, οι θεσμοί έβαλαν πάγο στις εξής «θεραπευτικές» διατάξεις του νόμου Αχτσιόγλου: 1) Όχι στην έκδοση διαταγής πληρωμής οφειλόμενου μισθού Οι δανειστές ουσιαστικά θεωρούν ότι οι διευκολύνσεις που δίνει ο νόμος για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων στα δικαστήρια, αλλά και το δικαίωμα του εργαζομένου να διεκδικήσει χρήματα από την προσωπική περιουσία του εργοδότη μέσω της διαταγής πληρωμής σε
τρεις ημέρες οφειλομένου μισθού θα φοβίσουν τους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Προτείνουν, λοιπόν, οι διαφορές να λύνονται εξωδικαστικά, όπως γίνεται στην Ιταλία. Αν δεν βρεθεί λύση, τότε σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθεί η ποινική δίκη.
2) Όχι στο ταβάνι του 30% στις μειώσεις των πρόωρων συντάξεων του Δημοσίου
Ο νόμος Αχτσιόγλου διόρθωσε την καταφανή αδικία εις βάρος των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι δέχονται εξοντωτικά πέναλτι αν τολμήσουν να βγουν στη σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα. Αντίθετα, στον ιδιωτικό τομέα ο νόμος Κατρούγκαλου είχε θέσει ως ταβάνι το 30% στις μειώσεις των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Οι δανειστές, όμως, έφεραν αντιρρήσεις για το άρθρο 2 παρ.2 του Ν. 4488/2017 που παρέχει προστασία (ανώτατη μείωση 30%) και στους δημοσίους υπαλλήλους.
Αν επικρατήσει η άποψη των θεσμών, τότε οι πρόωρες συντάξεις του Δημοσίου θα βρεθούν σε ελεύθερη πτώση, με τις μειώσεις να φτάνουν έως και στο 57%.
«Το σενάριο να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των μειώσεων ώστε το ποσοστό τους διαμορφώνεται ανάλογα με την απόσταση μεταξύ του ορίου ηλικίας μειωμένης και του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης φαντάζει πραγματικά εφιαλτικό», σχολιάζει ο δικηγόρος Γιώργος Κουτσούκος, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν θεμελιωμένα δικαιώματα για μειωμένη σύνταξη το 2010, το 2011 ή το 2012 θα έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με εξοντωτικές ποινές, οι οποίες θα φτάνουν ακόμη και το 57%. Αντίθετα, αν οι δανειστές πειστούν ότι πρέπει να επικρατήσουν ενιαίοι κανόνες, τότε το ανώτατο όριο μείωσης των πρόωρων συντάξεων θα κυμανθεί στα 115,20 ευρώ, διευκολύνοντας τις κατηγορίες ασφαλισμένων του Δημοσίου που επιθυμούν διακαώς να αποχωρήσουν.
3) Όχι στην αναγνώριση πλασματικών ετών για τους αγρότες
Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι 7 πλασματικών ετών για τους αγρότες με ευνοϊκότερους όρους. Δηλαδή οι εξαγορές είναι πιο φθηνές σε σχέση με τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων, δια-φοροποίηση που προκαλεί την αντίδραση των δανειστών. Αν καταργηθεί η διάταξη, οι αγρότες θα μείνουν εγκλωβισμένοι στα νέα -πρωτόγνωρα για εκείνους- ποσοστά εισφορών που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στον κλάδο τους μετά τη σύσταση του ΕΦΚΑ, χωρίς να μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη. Δηλαδή δεν θα είναι εύκολο να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και να συνταξιοδοτηθούν στα 62 τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται βιαίως στην αναγκαστική συμπλήρωση των 67 ηλικιακών ετών.
http://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%AD%CF%89%CF%82-57percent-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%89%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82/ar-AAsHgYT?ocid=mailsignout
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου