Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Καταλανική «επιδημία» στην Ευρώπη – Ποιοί άλλοι ζητούν να αποσχιστούν

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Με το μέτωπο στην Καταλονια να μένει ακόμα ανοικτό η Ευρώπη αγωνία για το πως θα αντιδράσουν οι αυτόνομες περιοχές που βρίσκονται εντός των πυλών. Έχοντας βγει και η ίδια από μια θεσμική κρίση φοβάται τις αποσχιστικές τάσεις που θα προκαλέσει το δημοψήφισμα ακόμα και ως μεμονωμένο γεγονός.
Η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ισπανία δεν τελειώνει μόνο στην Καταλονίας, που έχει άλλες 17 αυτόνομες περιοχές, αλλά εκτείνεται και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ήδη πολλές περιοχές βρίσκονται σε συνομιλίες ή έχουν προχωρήσει στην προκήρυξη δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους.

Τα ανοικτά μέτωπα της ΕΕ
Ας δούμε για ποιες περιοχές της ΕΕ ισχύει η επήρεια της προσπάθειας αυτονόμησης της Καταλονίας:
Κορσική: Η Κορσική είναι η μοναδική γαλλική κοινότητα , εκτός των υπερπόντιων κτήσεων και εδαφών, που απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος. Έπειτα από δεκαετίες ένοπλης δράσης, το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης της Κορσικής (FLNC) ανακοίνωσε το 2014 ότι καταθέτει τα όπλα..
Όμως, μόνο η μετατροπή της από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε ενιαία εδαφική κοινότητα που θα διαθέτει τοπικό κοινοβούλιο και εκτελεστικό συμβούλιο έγινε δεκτή από το Παρίσι. Στις 22 Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο της Κορσικής αναγνώρισε την «αναμφισβήτητη νομιμότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας».
Σκωτία: Ημιαυτόνομη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1998, η Σκωτία είπε «όχι» στην ανεξαρτησία με 55% των ψήφων κατά το δημοψήφισμα του 2014. Όμως το Brexit έφερε και πάλι στο προσκήνιο το πρόγραμμα των εθνικιστών. Οι βαριές απώλειες που κατέγραψε το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ανάγκασαν ωστόσο την πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον να αναβάλει την απόφαση για την εκ νέου διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο 2018. Μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία, η Νίκολα Στέρτζον κάλεσε την Ισπανία «να αλλάξει προσανατολισμό» και καταδίκασε την επέμβαση της αστυνομίας.
Χώρα των Βάσκων: Η αυτονομιστική ένταση αμβλύνθηκε στη Χώρα των Βάσκων, που μοιράζεται ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία, από τότε που το κίνημα Batasuna, πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης ETA, ανακοίνωσε την διάλυσή του τον Ιανουάριο 2013.
Η αυτονομιστική οργάνωση, που θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο 829 ανθρώπων κατά τη διάρκεια ένοπλης βίας 40 ετών, είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο 2011 τον τερματισμό της ένοπλης δράσης. Όμως το αυτονομιστικό κίνημα δεν έχει εκλείψει. Η αριστερή, αυτονομιστική συμμαχία EH Bildu είναι η δεύτερη σε μέγεθος τοπική πολιτική δύναμη.
Η Χώρα των Βάσκων απολαμβάνει προνομιακού φορολογικού καθεστώτος, ανάλογο αυτού που διεκδικούν οι Καταλανοί. Ο τοπικός πρόεδρος Ινίγκο Ουρκουλού (εθνικιστής και συντηρητικός) ζήτησε στις 24 Σεπτεμβρίου την αναγνώριση του καταλανικού και του βασκικού έθνους.
http://www.rizopoulospost.com/katalaniki-epidimia-stin-europi-poioi-alloi-zitoun-na-aposxistoun/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...