Ξέρω ότι έχω υποσχεθεί ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά είπα να ξεκινήσω με ένα διήγημα οικονομικής φαντασίας έτσι για προθέρμανση.
Ήταν λοιπόν που λέτε σ’ ένα μακρινό βασίλειο ένας λαός που ευημερούσε. Κι όταν ο λαός ευημερεί παίρνει δάνεια για να υλοποιήσει τα όνειρά του, για να χτίσει το μέλλον, να κατακτήσει το παρόν. Αλλά όπως και στην παλαιά διαθήκη μετά τα πρώτα επτά τέρμινα ευημερίας, ξεκίνησαν άλλα επτά τέρμινα δυστυχίας και πολλοί από τους ονειροχτίστες σταμάτησαν να πληρώνουν τα δάνειά τους. Παρά τη μυθική διάσταση του διηγήματος, οι τράπεζες σε αυτό το μακρινό βασίλειο ήταν αναγκασμένες αν δεν εξυπηρετείται το δάνειο για 90 μέρες να το καταχωρούν στα κόκκινα ή αλλιώς NPL (non performing loans). Αυτό είναι πολύ προβληματικό για την τράπεζα, διότι είναι αναγκασμένη να πάρει το σύνολο του δανείου και να το μεταφέρει από
τις τοκοφόρες επενδύσεις της στις ζημιές. Δεν έχει σημασία αν ο ιδιοκτήτης είναι ζάμπλουτος και τελικά μπορεί να πληρώσει, όσο το πρόβλημα του δανείου δεν λύνεται, για την τράπεζα έχει καταγραφεί ως ζημιά στο 100%.
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ήταν μερικοί φίλοι που όπως και οι υπόλοιποι είχαν σταματήσει να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Κι έτσι αυτά τα δάνεια είχαν καταγραφεί ως ζημιά για την τράπεζα. Ας πούμε ότι τα δάνεια αυτά είχαν αξία 110 χρυσά νομίσματα. Η τράπεζα τους τα ζητούσε, αλλά οι φίλοι δεν ήθελαν να συνεχίσουν να πληρώνουν. Κι έτσι η κακομοίρα τράπεζα αναγκάστηκε να πάρει λεφτά από το κράτος για να καλύψει τις ζημιές· στο μακρινό μας βασίλειο είναι αμαρτία μεγάλη να κλείνεις μια τράπεζα.
Πέρασε ο καιρός, ο λαός δυστυχούσε και μια μέρα ένας νέος από σόι και γενιά βασιλική αποφάσισε να δράσει. Η κακιά μητριά του βλέπετε ήταν μεγαλο-μέτοχος της τράπεζας και ο νέος δεν άντεχε την αδικία που η μητριά του έφερνε στον κόσμο. Έφτιαξε λοιπόν μια εταιρία και αποφάσισε να βάλει σε λειτουργία το πολυμήχανο πλάνο του.
Πήγε στην τράπεζα και τους ζήτησε να αγοράσει μερικά από τα κόκκινα δάνεια. Για την τράπεζα όπως είπαμε τα δάνεια ήταν βάρος, ένα βάρος που είχε κοστίσει στο κράτος χιλιάδες χρυσά νομίσματα. Του λένε οκ ποια δάνεια θέλεις να αγοράσεις, λέει αυτός αυτά των φίλων που χρωστάνε 110. Μέσα του λένε, πόσο θέλεις να τα αγοράσεις? Τι πόσο θέλω να τα αγοράσω βρε παιδιά, τους λέει, κόκκινα δάνεια είναι από διάφορα φτωχαδάκια, όσο και να τους κυνηγήσω πόσο θα βγάλω? Μη σας τα πολυλογώ μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις αποφασίζει να τα αγοράσει στο 1/4 της ονομαστικής τους αξίας, ας πούμε 30 χρυσά νομίσματα.
Τα τραπεζικά στελέχη ήταν περιχαρή, αλλά ο νέος φαινόταν ανήσυχος. Τον ρωτάνε γιατί δεν φαινόταν χαρούμενος από τη συμφωνία και ο νέος τους λέει ότι η κακιά μητριά του δεν του δίνει αρκετό χαρτζιλίκι κι έτσι δεν έχει τα 30 χρυσά νομίσματα για να τα αγοράσει. Οι υπάλληλοι κοιτιούνται μεταξύ τους, του λένε κοίτα θα μιλήσουμε σ’ έναν φίλο εδώ στην τράπεζα μήπως σου δώσουμε ένα δάνειο γιατί ο σκοπός σου είναι ιερός. Κι έτσι τα συμφωνήσανε και ο νέος χάρηκε που τα κατάφερε τόσο καλά κάτω από τη μύτη της κακιάς μητριάς του, που κανένας στην τράπεζα δεν συμπαθούσε.
Ο υπάλληλος που ήταν υπεύθυνος για τα δάνεια ήταν όμως λίγο ανήσυχος. Ρε παιδιά, λέει στους υπόλοιπους, πως θα δώσω 20 χρυσά νομίσματα σε έναν νέο για να αγοράσει κόκκινα προβληματικά δάνεια? Κι αν δεν τα καταφέρει? Τα προβληματικά δάνεια θεωρούνται από τις επενδύσεις με τεράστιο ρίσκο. Ο νέος κατάλαβε πως χωρίς την βοήθειά τους δεν θα μπορούσε εύκολα να ολοκληρώσει το σχέδιο. Βγάζει λοιπόν που λέτε ένα μπουκάλι ρακί και τους λέει καθίστε να σας εξηγήσω το πλάνο μου, για να σιγουρευτείτε κι εσείς ότι θα πάρετε πίσω το δάνειο με τα 20 χρυσά νομίσματα.
Έτσι λοιπόν κάθεται και τους εξηγεί πως οι φίλοι του που χρωστάνε τα 110 νομίσματα δεν είναι και τόσο φτωχαδάκια και απλά σταμάτησαν να πληρώνουν γιατί τους βόλευε. Τα ξέρει αυτός γιατί πηγαίνουν μαζί για κυνήγι αλεπούς και τα συζητάνε. Το σχέδιο λοιπόν είναι να πάρει αυτός το χρέος των 110 νομισμάτων και να το πουλήσει πίσω στους φίλους του σε μια καλύτερη τιμή κι αυτός να βγάλει κάτι για τον κόπο του που βοηθάει τον κόσμο. Άρα μιλημένα ξηγημένα είναι όλα αυτά δεν υπάρχει κανένα ρίσκο από το σχέδιο.
Ηρέμησε λίγο ο υπεύθυνος των νέων δανείων, χαρήκανε και οι άλλοι υπάλληλοι από το πολυμήχανο σχέδιο· θαυμάσανε τη μαεστρία του νέου και κατάλαβαν ότι κάτι έχει πάρει από την επιχειρηματικότητα της μητριάς του. Πριν δώσουνε τα χέρια, λένε κι αυτοί με τη σειρά τους. Βρε παιδί μου έχουμε κι εμείς κάτι προσωπικά δανειάκια στην τράπεζα, μη φανταστείς κάτι λίγα να μόλις 3 χρυσά νομίσματα, μήπως να τα βάλουμε κι αυτά στο πακέτο με τα κόκκινα δάνεια να γλυτώσουμε κι εμείς κάτι? Κι έχουμε και κάτι άλλους φίλους που έχουν κι αυτοί κάτι δάνεια, μη στα πολυλογούμε άλλα 7 χρυσά νομίσματα σύνολο μήπως να τα πάρεις κι αυτά στην ίδια τιμή.
Γιατί όχι τους λέει ο νέος που με τα 10 χρυσά του νομίσματα και τα 20 δανεικά από την τράπεζα, αγόρασε τελικά χρέος ονομαστικής αξίας 120χρυσών νομισμάτων. Οι υπάλληλοι χαρήκανε και πήγανε στη μητριά και της είπαν κοίτα, πουλήσαμε αυτά τα σαπάκια προς 30 χρυσά νομίσματα κι άρα εκεί που είχαμε καταγράψει χασούρα 120, τώρα έχουμε ένα κέρδος 30 από την πώληση κι αυτό είναι καλό για την τράπεζα και χάρηκε και η μητριά.
Πήγε κι ο νέος στο κυνήγι της αλεπούς, λέει στους φίλους του ρε παιδιά θέλετε να πληρώσετε τα δάνειά σας μισοτιμής? Αμέ λένε οι άλλοι, και συμφωνούν να του δώσουν 60 χρυσά νομίσματα με αντάλλαγμα όλο το χρέος τους. Επιστρέφει τα 20 νομίσματα που ήταν δανεικά στην τράπεζα και του μένουν στο χέρι 40. Τα 10 τα δικά του και τα 30 που ήταν το κέρδος για τον κόπο του.
Σαν άκουσε η μητριά για το όλο σκηνικό άρχισε να ουρλιάζει στους υπαλλήλους της που έκαναν τέτοια πράγματα πίσω από την πλάτη της κι άρχισε να τους κυνηγά, αλλά ο καλοκάγαθος σουλτάνος που είχε παρατηρήσει τις προσπάθειες του νέου και των υπαλλήλων, αντί να τους περάσει τη θηλιά, τους χτυπάει φιλικά την πλάτη και τους λέει ότι στην πραγματικότητα ήταν πρωτοπόροι, διότι το αυτό θα πράξουν όλες οι τράπεζες του βασιλείου.
Κι έτσι ζήσανε αυτοί καλά, εμείς καλύτερα κι όποιος λέει ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά δεν είναι αριστερός γιατί δεν θέλει να βοηθήσει τον κοσμάκη.
Το διήγημα είναι αποκύημα της φαντασίας μου και παρότι η πηγή της έμπνευσης ήταν αυτή εδώ η υπόθεση, δεν έχει καμία σχέση με αυτή καθώς την υπόθεση έχει αναλάβει η δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2017/10/27/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1/#more-92031
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου